Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Πως οι ιπτάμενοι της Π.Α. εγκλωβίζουν τα τουρκικά μαχητικά και οι “απέναντι” τα χάνουν…


Στην φάκα σαν ποντικοί, πιάνονται πολλές φορές οι πιλότοι των μαχητικών αεροσκαφών της Τουρκίας οι οποίοι παίρνουν εντολές για να παραβιάσουν το FIR Αθηνών.

Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ιπτάμενοι της Πολεμικής Αεροπορίας, αφήνουν τους γείτονες συναδέλφους τους- κατά τη διάρκεια των αερομαχιών- να τους «παίρνουν την ώρα 6», δηλαδή να βρίσκονται αυτοί πίσω από το Ελληνικό μαχητικό και να το καταδιώκουν. Όμως την κατάλληλη στιγμή γίνεται η αναστροφή των Ελληνικών αεροσκαφών και τότε η κατάσταση από «ευχάριστη» για τους γείτονές μας, γίνεται πραγματικά δυσάρεστη…

Σύμφωνα με ιπταμένους που καθημερινά υπερασπίζονται τον Εθνικό Εναέριο Χώρο της Ελλάδας, δεν είναι λίγες οι τακτικές κινήσεις που αφήνουν στον αντίπαλο να πιστεύει πως έχει το πάνω χέρι, όμως το τελικό προϊόν αποδεικνύει το εντελώς αντίθετο.

Κάπου εκεί ξεκινούν οι γνωστές στους αεροπόρους μας κινήσεις εκνευρισμού των Τούρκων συναδέλφων τους, που γίνονται πολλές φορές επικίνδυνοι με αδέξιους χειρισμούς και γιατί όχι αποπροσανατολισμού τους, πράγμα που έχει φανεί αρκετές φορές.

Το πώς στον αέρα γίνεται κατανοητό το γεγονός ότι τα πράγματα δεν είναι όπως δείχνουν στην αρχή, αποτελεί το γεγονός ότι οι Τούρκοι πιλότοι από τη στιγμή που τα Ελληνικά αεροσκάφη αναστρέψουν και από δήθεν κυνηγημένα γίνουν οι γνωστοί κυνηγοί που δεν αφήνουν πολλά περιθώρια αντίδρασης, εγκαταλείπουν προς Ανατολάς και για πάρουν ανάσα αλλά και για να πάρουν καύσιμο από το ιπτάμενο τάνκερ που διαθέτουν.


Η Άγκυρα θέλει να «βάζει ώρες» στα Ελληνικά αεροσκάφη

Αυτή είναι μια λεπτομέρεια που επιτρέπει στην Πολεμική Αεροπορία της Τουρκίας να διατηρεί πολύ περισσότερη ώρα τα ίδια μαχητικά στον αέρα. Από την άλλη πλευρά πετυχαίνει και κάτι ακόμα, την κατανάλωση ωρών σε περισσότερα Ελληνικά αεροσκάφη.

Στόχος της Άγκυρας σε τακτικό επίπεδο είναι ο λεγόμενος κορεσμός, κυρίως από τη στιγμή που κατέχει το πλεονέκτημα του από αέρος ανεφοδιασμού όπως και το καθημερινό οφθαλμοφανέστατο πως αυτοί ξέρουν από πριν τι θα κάνουν και που θα πάνε.

Όταν για παράδειγμα τέσσερα Τουρκικά αεροσκάφη πραγματοποιούν παραβίαση και επιστρέφουν για εναέριο ανεφοδιασμό με στόχο την επανείσοδο, η Πολεμική Αεροπορία εκείνη τη στιγμή από τα ραντάρ, βλέπει τι κάνει ο αντίπαλος, διαβάζει το επόμενο βήμα του και απογειώνει διπλό αριθμό αεροσκαφών ώστε ν’ αντικατασταθούν οι φρουροί του Αιγαίου στον αέρα και το ζεύγος των μαχητικών που απογειώθηκε είτε από κάποια πτέρυγα είτε από κάποια Σμηναρχία, να συνεχίσει την υπεράσπιση του FIR και του Εθνικού Εναέριου Χώρου.

Οι φετινές παραβιάσεις θυμίζουν άλλες εποχές…

Η φρενίτιδα των παραβάσεων- παραβιάσεων, μόλις στην αρχή του δεύτερου εξαμήνου του έτους, δείχνει ότι η χρονιά θα κλείσει με αριθμούς που θυμίζουν έντονα την δεκαετία του 1990 (προ Ιμίων εποχή) αλλά και του 2000, τότε που οι μαρτυρίες πιλότων λένε ότι δεν προλάβαιναν να προσγειωθούν, επιθεωρούνταν το αεροσκάφος τους και έπαιρναν ξανά εντολή να επιστρέψουν στον αέρα.

Πηγές από την Πολεμική Αεροπορία σημειώνουν ότι η προσπάθεια που γίνεται κάθε φορά που «σκληραίνουν» τα πράγματα στον αέρα, είναι εκείνος που παραβιάζει να παίρνει πάντα ένα πολύ καλό μάθημα αεροπορικής ισχύος, κι από την άλλη να υπάρχει η δέουσα προσοχή ώστε να μην συμβεί αεροπορικό ατύχημα.

Όλοι γνωρίζουν ότι σε μια αερομαχία τα πάντα κρέμονται από μια λεπτή κλωστή που ανά πάσα στιγμή μπορεί να σπάσει. Από την Άγκυρα λένε (και κατά τις συζητήσεις των ΜΟΕ) ότι επιθυμούν χαμηλή ένταση και ν’ αποφεύγονται οι αερομαχίες, όμως είναι οι ίδιοι που δίνουν το πράσινο φως, τα αεροσκάφη της Τουρκίας να εισβάλουν εντός του FIR Αθηνών.

Πάντως η Τουρκική αναθεωρητική πολιτική στον τομέα των παραβιάσεων αναθεωρείται μονάχα με ανοδικό πρόσημο κάτι που το διαβάζουν στο Ελληνικό επιτελείο και λαμβάνονται όλα όσα πρέπει.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]