Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Με την πλάτη στον τοίχο ο Τσίπρας, η ώρα της κρίσης


Του Γιάννη Κ. Τρουπή

Με την εκλογική διαδικασία πλέον να βρίσκεται ελάχιστες ώρες μακριά, η χώρα βρίσκεται ενώπιον κρίσιμων αποφάσεων. Ο καθένας μπορεί να κάνει τη δική του εκτίμηση και τη δική του πρόβλεψη για το τελικό αποτέλεσμα, καθώς οι κάλπες είναι ακόμα άδειες, όμως μετά από μία μάλλον “άτονη” προεκλογική περίοδο έχουν βγει ήδη ορισμένα συμπεράσματα, τα οποία σε καμία περίπτωση δεν αποτελούν αποτέλεσμα κάλπης. Παρόλα αυτα δύσκολα μπορούν πολλοί να τα αμφισβητήσουν:

- Ο Κυριάκος Μητσοτάκης από την μία μετά την ευρεία νίκη της 26ης Μαΐου πραγματοποίησε μία καμπάνια προσαρμοσμένη στο “αύριο” της χώρας, με ελάχιστες αναφορές στον ΣΥΡΙΖΑ. Έφερε την μπάλα στο δικό του γήπεδο, θέτοντας σε καθημερινή βάση την ατζέντα στο δημόσιο διάλογο, δίνοντας την εντύπωση ότι βρισκόταν πάντα ένα βήμα μπροστά από τον πολιτικό του αντίπαλο.

- Ο Αλέξης Τσίπρας από την άλλη ακολούθησε μία εντελώς διαφορετική τακτική. Αφού έχασε πολύτιμο χρόνο προσπαθώντας να συνέλθει από την “απρόσμενη”, όπως φάνηκε, για τον ίδιο ήττα, επιχείρησε να συσπειρώσει το ακροατήριό του μέσα από σκληρές επιθέσεις εναντίον της ΝΔ.

Μία επιλογή που, αν κρίνουμε από όλες τις έρευνες κοινής γνώμης μέχρι και την επίσημη αυλαία της προεκλογικής περιόδου, μπορεί να βρήκε ανταπόκριση στον σκληρό πυρήνα του ΣΥΡΙΖΑ δεν φάνηκε όμως να είχε τα ίδια αποτελέσματα, μακριά από τον σκληρό κομματικό πυρήνα. Με άλλα λόγια ο κ. Τσίπρας απομονώθηκε από την πλειοψηφία της κοινωνίας.
Σε κάθε περίπτωση μία ανάσα πριν από τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας μοιάζει να βρίσκεται μπροστά στην απόλυτη επιβεβαίωση ενός παλιού κανόνα της πολιτικής.


Η έκταση της ήττας στην εθνική κάλπη διευρύνεται όταν η εκλογική διαδικασία ακολουθεί την ευρωπαϊκή κάλπη. Ένας “άγραφος” νόμος , τον οποίο ο κ. Τσίπρας αγνόησε επιδεικτικά και τώρα δεν αποκλείεται να δεχτεί τις πολιτικές “συνέπειες” για αυτή την επιλογή.

Για του λόγου το αληθές ας δούμε το τί έγινε  το 2014 και  το 2009,  όταν  οι εθνικές εκλογές πραγματοποιήθηκαν μερικούς μήνες μετά από τις ευρωπαϊκές:

- Ευρωεκλογές 2014 (25 Μαίου)
Οι ευρωεκλογές του 2014 έγιναν όταν πρωθυπουργός ήταν ο Αντώνης Σαμαράς:
ΣΥΡΙΖΑ 26,26 % (τότε αξιωματική αντιπολίτευση)
ΝΔ 22,72%

- Εθνικές εκλογές 2015  (25 Ιανουαρίου) 
Ο ΣΥΡΙΖΑ να κερδίζει με μεγαλύτερη διαφορά την ΝΔ από εκείνη των ευρωεκλογών.
Πιο συγκεκριμένα :
ΣΥΡΙΖΑ 36,3%
ΝΔ 27,8 %

- Ευρωεκλογές 2009 (7 Ιουνίου)
Οι ευρωεκλογές του 2009 διεξήχθησαν από την  κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή. Την πρώτη θέση  κατέλαβε το τότε κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το ΠΑΣΟΚ.
ΠΑΣΟΚ 36,7
ΝΔ 32,3

- Εθνικές εκλογές 2009 (Οκτώβριος 2009) 
Τέσσερις μήνες μετά πραγματοποιούνται  οι εθνικές εκλογές όπου καταγράφεται αλλαγή στο κόμμα που αναλαμβάνει την διακυβέρνηση της χώρας. Ο Κώστας Καραμανλής χάνει και ο Γιώργος Παπανδρέου γίνεται πρωθυπουργός , με υπερδιπλάσια διαφορά από εκείνη του Ιουνίου.
Το ΠΑΣΟΚ λαμβάνει  45,9%
Η ΝΔ  λαμβάνει 33,4%.

- Ευρωεκλογές 2004
Το 2004 είχαμε την αντίθετη περίπτωση, όπου οι εθνικές εκλογές προηγήθηκαν των ευρωπαϊκών με διαφορά περίπου 90 ημερών. Στις εθνικές εκλογές νικήτρια ήταν η ΝΔ με περίπου 5%, διαφορά  που διευρύνθηκε στις ευρωεκλογές και έφτασε στο 9%.

Στο σημείο αυτό όμως τελειώνουν οι εκτιμήσεις. Την Κυριακή ανοίγουν οι κάλπες και οι πολίτες θα πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους. Κοντός ψαλμός αλληλούια...

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

1 σχόλιο :

  1. Εγώ θα ψηφίσω τον φαλακρό που πουλάει αλοιφή από το Άγιον Όρος κατά της φαλάκρας στην τηλεόραση.

    Εσείς;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]