Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στρατιωτική ισχύς - Εθνική ασφάλεια


Οι συνεχείς και επίμονες Τουρκικές προκλήσεις έναντι ουσιαστικών κυριαρχικών δικαιωμάτων της χώρας μας δείχνουν τον δρόμο που έχει διαλέξει η Άγκυρα για να επιτύχει τις διεκδικήσεις της είτε με απειλή χρήσης βίας οδηγώντας μας σε διαπραγματεύσεις είτε με χρήση βίας.

Αυτή η συμπεριφορά της Τουρκίας βασίζεται στην στρατιωτική της ισχύ με δεδομένο ότι η ψαλίδα της μεταξύ Τουρκίας-Ελλάδας διευρύνεται συνεχώς υπέρ της πρώτης και κατά την γνώμη μου η διαφορά έχει υπερβεί το σημείο εκείνο ώστε η Άγκυρα να αισθάνεται ότι ανά πάσα στιγμή μπορεί να πυροδοτήσει το κατάλληλο σενάριο που της δίδει την δυνατότητα κλιμακώσεως της παρούσας έντασης σε όποιο επιθυμητό όριο το οποίο θα της επιτρέψει να προωθήσει τις διεκδικήσεις της (ΑΟΖ σε Αιγαίο-Μεσόγειο, Θράκη, εναέριο χώρο, νησίδες, επίλυση Κυπριακού).

Η Ελλάδα αντιθέτως έχει λάβει περιορισμένα μέτρα για την αύξηση της στρατιωτικής της ισχύος, λόγω ίσως της οικονομικής καταστάσεως παρ’ όλον ότι γίνεται αντιληπτόν ότι αν χαθούν κυριαρχικά δικαιώματα, αυτά χάνονται κατά πάσα πιθανότητα δια παντός.

Οι τοπικοί συμμαχικοί άξονες (Ελλάδα - Κύπρος - Ισραήλ, Ελλάδα - Κύπρος - Αίγυπτος) διευρυνόμενοι και με άλλες γειτονικές χώρες και ενισχυόμενοι με την παρουσία δυνάμεων των ΗΠΑ, έρχονται σαν συμπλήρωμα στην Εθνική Ισχύ της Χώρας, αλλά δεν υποκαθιστούν κατά κανένα τρόπο την Στρατιωτική ισχύ της. Οι άξονες αυτοί είναι οπωσδήποτε χρήσιμοι πολιτικά και οικονομικά για την χώρα μας και στερούν την Τουρκία από την προώθηση των διεκδικήσεων της μέσω των γειτονικών της χωρών.


Τον τελευταίο καιρό δημοσιοποιούνται διάφορες απόψεις και αναλύσεις για την αναγκαιότητα ενισχύσεως των Ε.Δ. Καταθέτω τις προσωπικές μου σκέψεις επιγραμματικά για εφικτές λύσεις που εκτιμώ ότι εφαρμοζόμενες θα συμβάλλουν σε ικανοποιητικό μέτρο στην αύξηση της στρατιωτικής ισχύος σε βραχύ χρόνο.

Πρώτον εξοπλισμοί. Είναι αναγκαίο να γίνουν σύντομα ουσιαστικοί εξοπλισμοί για την αναβάθμιση του υλικού των Ε.Δ., παράλληλα με την διάθεση πόρων για την πλήρη λειτουργία του υπάρχοντος υλικού. Το θέμα είναι πως θα βρεθούν οι κατάλληλοι πόροι. Είναι προφανές ότι τα χρήματα θα διατεθούν από τους Έλληνες και την λύση πρέπει να την βρει το Υπουργείο Οικονομικών. Σαν ενδεχόμενες λύσεις προβάλλω:

Με την προοπτική μειώσεως του ΦΠΑ, εκτιμάται ότι η μείωση για τον ΦΠΑ επί των αγοραζομένων διαρκών και μόνον αγαθών να είναι μικρότερη ώστε να εξοικονομηθούν πόροι που θα χρησιμοποιηθούν για να προχωρήσουν άμεσα σε υλοποίηση οι μελετούμενοι εξοπλισμοί και παράλληλα να αναγεννηθεί η Πολεμική Βιομηχανία με στόχους την μεγάλη Ελληνική προστιθεμένη αξία στα παραγόμενα υλικά αλλά και τον εξαγωγικό προσανατολισμό της ώστε να προσφέρει στην ανάπτυξη της χώρας. Με το σκεπτικό αυτό δεν θίγονται ουσιαστικά οι ασθενείς τάξεις ενώ νομίζω ότι ελάχιστοι Έλληνες θα εναντιωθούν δεδομένου ότι τα χρήματα αυτά θα προορίζονται για την ασφάλειά τους.
Έκδοση λαχείου Ενόπλων Δυνάμεων, όπως στο παρελθόν είχε εκδοθεί το λαχείο Εθνικού Στόλου.


Δεύτερον οροφή προσωπικού. Η μείωση του χρόνου θητείας και η υπογεννητικότητα έχουν μειώσει σημαντικά την οροφή του προσωπικού που κατά την γνώμη μου απαιτείται για το αξιόμαχο των Ε.Δ. Το προφανές είναι να αυξηθεί άμεσα και ουσιαστικά το χρονικό διάστημα της θητείας και προς τούτο υπάρχουν κίνητρα που θα μπορούσαν να δοθούν για να μειωθούν οι τυχόν κοινωνικές αντιδράσεις. Εάν σε αυτό δεν μπορούν να συναινέσουν τα μεγάλα κόμματα τότε ως ελάχιστο μέτρο είναι το στρατευμένο προσωπικό να λαμβάνει προσωρινό απολυτήριο στο τέλος της παρούσας θητείας του και μέχρι να συμπληρωθούν δύο έτη από την ημερομηνία κατατάξεως (όταν το απολυτήριο θα καθίσταται οριστικό) να υποχρεούται να παρουσιασθεί σε διάστημα 24-48 ωρών στην μονάδα από την οποία απελύθη. Με αυτό τον τρόπο οι μονάδες θα ενισχύονται με εκπαιδευμένο προσωπικό σε περιπτώσεις σοβαρής εντάσεως / κρίσεων.

Συναφώς με τα ανωτέρω και την προβλεπόμενη συζήτηση για την δημιουργία Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, εκτιμώ ότι η σύσταση αυτού του οργάνου προϋποθέτει την ύπαρξη Ελληνικής Εθνικής Στρατηγικής, η οποία δυστυχώς δεν υπάρχει καταγεγραμμένη, αλλά απλώς αναφέρεται περιστασιακά (όχι ως ολοκληρωμένη και ενιαία) αλλά για την προώθηση σποραδικών Αντικειμενικών Σκοπών που αποτελούν μικρό τμήμα της Εθνικής Στρατηγικής ενώ συγχρόνως υπάρχει το ενδεχόμενο οι εξαγγελλόμενοι αυτοί Αντικειμενικοί Σκοποί να αλληλοσυγκρούονται μεταξύ τους ή με άλλους που δεν έχουν εξαγγελθεί εφ’ όσον δεν είναι εντεταγμένοι σε ένα ενιαίο σύνολο (την Ελληνική Εθνική Στρατηγική).

Προσωπικά εκτιμώ ότι θα πρέπει να δημιουργηθεί μία αναβαθμισμένη Γενική Γραμματεία που θα υπάγεται στο ΚΥΣΕΑ το οποίο είναι το ανώτατο όργανο για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια. Η Γραμματεία αυτή σε πρώτη φάση θα πρέπει να συντονίσει την έκδοση της Ελληνικής Εθνικής Στρατηγικής και στην συνέχεια να εισηγείται την περιοδική αναθεώρηση όποτε απαιτείται καθώς και τις απαιτούμενες ενέργειες σε περιόδους εντάσεων / κρίσεων.

Γρηγόρης Δεμέστιχας
Αντινάυαρχος του Πολεμικού Ναυτικού ε.α., Επίτιμος Αρχηγός Στόλου
Πρώτο Θέμα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]