Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Το ζήτημα των οκτώ επαναφέρει η Άγκυρα μέσω του ΑΚP


Την επιστροφή των αποκαλούμενων γκιουλενιστών, περιλαμβανομένων των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που έχουν λάβει άσυλο στην Ελλάδα, ζητεί εκ νέου η Άγκυρα, αυτή τη φορά διά του εκπροσώπου του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ, ο οποίος μάλιστα αναφέρεται στην αλλαγή κυβέρνησης στην Αθήνα. Ο κ. Τσελίκ εξέφρασε την ελπίδα η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη να συνεργαστεί προς αυτή την κατεύθυνση.

Η επαναφορά του ζητήματος των οκτώ, που έχει κλείσει οριστικά και αμετάκλητα για την Αθήνα μετά και τις αποφάσεις της ελληνικής Δικαιοσύνης, εντάσσεται σε μια πάγια τακτική των Τούρκων, ιδιαίτερα σε μια περίοδο όπως η τρέχουσα, καθώς σε λίγες ημέρες στη γειτονική χώρα θα γίνουν εκδηλώσεις μνήμης για τα τρία χρόνια από την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος κατά του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Παράλληλα, η Άγκυρα εξακολουθεί να διακινεί σενάρια για συμφωνία στον καθορισμό αποκλειστικής οικονομικής ζώνης (ΑΟΖ) ανάμεσα σε Τουρκία και Λιβύη. Στη φιλοκυβερνητική εφημερίδα «Γενί Σαφάκ» αναφέρεται ότι «ενώπιον της Αγκυρας διανοίγεται μία σημαντική ευκαιρία για συμφωνία με την Τρίπολη στο θέμα των ενεργειακών πηγών της Μεσογείου, καθώς οι νοτιοδυτικές ακτές του Αιγαίου της Τουρκίας βρίσκονται απέναντι από τη Λιβύη στον χάρτη. Ο αναγνωρισμένος από τον ΟΗΕ πρωθυπουργός της Λιβύης Φαγέζ Αλ Σάρατζ, φιλοξενήθηκε πριν από λίγες ημέρες εξάλλου από τον πρόεδρο Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη».


Σύμφωνα με αυτά τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών, η Άγκυρα εμφανίζεται έτοιμη να ανακηρύξει ΑΟΖ, μέρος της οποίας θα είναι με βάση κάποια συμφωνία με τη Λιβύη. Ουσιαστικά πρόκειται για μια παλιά συζήτηση στην Τουρκία, η οποία, πάντως έχει αναθερμανθεί τους τελευταίους μήνες υπό το φως και των εξελίξεων στην κυπριακή ΑΟΖ. Η άποψη αυτή εδράζεται στην παλαιά τουρκική αντίληψη ότι τα νησιά του Αιγαίου και η Κρήτη, παρεμβαλλόμενη ανάμεσα στους ηπειρωτικούς όγκους της Ανατολίας και της Βόρειας Αφρικής (Λιβύη), δεν διαθέτουν δική τους υφαλοκρηπίδα.

Χθες, η υδρογραφική υπηρεσία της Αττάλειας εξέδωσε δύο NAVTEX (782/19 και 783/19) για ναυτικά γυμνάσια και ασκήσεις με πυρά σε διάσπαρτες ημερομηνίες έως τα μέσα Αυγούστου σε μια περιοχή στα νότια της Κύπρου, η οποία συμπίπτει με εκείνη όπου κινείται το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» τους τελευταίους μήνες. Η τουρκική κίνηση δεν είναι καινοφανής και επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Άλλωστε, τις τελευταίες εβδομάδες υπάρχει μια διαρκής προσπάθεια προβολής εικόνων στρατιωτικής ισχύος της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σημειώνεται ότι χθες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος εξέδωσε την πρώτη ημερήσια διαταγή του. «Σας καλώ όλες και όλους να στοιχηθούμε από κοινού πίσω από την προσπάθεια αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων και ενίσχυσης του αισθήματος ασφάλειας των Ελλήνων πολιτών», αναφέρει μεταξύ άλλων.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]