Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ισχυρός σεισμός 5,1R στην Αττική


Ισχυρός σεισμός μεγέθους 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ έγινε αισθητός στις 14:13 στην Αττική, ενώ έγινε αισθητός σε γειτονικές περιοχές όπως στην Κόρινθο, την Βόρεια Εύβοια, την Νάξο και την Πάρο.

Προς το παρόν δεν υπάρχουν αναφορές για ζημιές ή τραυματίες. Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί 15 κλήσεις, ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν τηλεφωνήματα για καταρρεύσεις κτιρίων, μόνο για απεγκλωβισμούς σε ασανσέρ.

Στην περιφερειακή του Αιγάλεω υπάρχουν πτώσεις βράχων. Παράλληλα, έχουν αναφερθεί ρωγμές σε σπίτια κυρίως σε περιοχές της Μάνδρας.

Συγκεκριμένα, εκ μέρους των τεσσάρων φορέων συγκρότησης του Εθνικού Σεισμολογικού Δικτύου, το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών ανακοινώθηκε ότι σήμερα στις 14:13 ώρα Ελλάδος, οι σεισμογράφοι κατέγραψαν ισχυρή σεισμική δόνηση, με μέγεθος 5,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.


Το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 23 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας, κοντά στην Πάρνηθα, περίπου 4 χλμ. βόρεια της Μαγούλας, ενώ έχουν ακολουθήσει πολλοί μετασεισμοί με τον μεγαλύτερο έως τώρα να είναι 3,8R στις 14:41.

Όπως εξήγησε ο καθηγητής σεισμολογίας του ΑΠΘ Κώστας Παπαζάχος, ο σεισμός προέρχεται από τον ίδιο εστιακό χώρο του σεισμού του 1999. Συνέστησε ψυχραιμία στους πολίτεςΣε αναμονή εποπτείας διευκρινίζοντας ότι θα ακολουθήσουν πολλοί μετασεισμοί.

Λίγο μετά τις 15:00 και συγκεκριμένα στις 15:11 σημειώθηκε νέα ισχυρή σεισμική δόνηση 4,3R με το επίκεντρο της δόνησης εντοπίζεται 18 χλμ. βορειοδυτικά της Αθήνας.

Διακοπές ρεύματος - Προβλήματα σε επικοινωνίες

Προβλήματα στα δίκτυα κινητής και σταθερής τηλεφωνίας καταγράφηκαν από τον σεισμό, ενώ σε ορισμένες περιοχές έχουν σημειωθεί διακοπές ρεύματος.

Η Πυροσβεστική έχει δεχθεί έως τώρα 76 κλήσεις συνολικά για παροχή βοήθειας και απεγκλωβισμούς ατόμων, λόγω του σεισμού, στην περιοχή της Αττικής.

Ειδικότερα, οι 45 κλήσεις αφορούν σε παροχή βοήθειας και οι 31 σε απεγκλωβισμούς ατόμων από ασανσέρ, όταν διακόπηκε το ρεύμα. Σημειώνεται, για ακόμη μια φορά, ότι δεν υπάρχει τραυματισμός ατόμου στα περιστατικά που έχει επιληφθεί έως τώρα η Πυροσβεστική.

Παράλληλα, έχουν καταρρεύσει 4 ή 5 ακατοίκητα σπίτια σε Πειραιά, Αιγάλεω και Μοναστηράκι.
Κομμάτια από μάρμαρα έχουν πέσει στο δρόμο μπροστά από την εκκλησία της Αγίας Ειρήνης επί της οδού Αιόλου, καθώς μπροστά και από το δημαρχείο της Αθήνας, στην πλατεία Κοτζιά.

Όπως αναφέρεται επίσης έπεσε και παλιό κτίριο στην οδό Ερμού 90, χωρίς να τραυματιστεί κανείς, εκτός από υλικές ζημιές σε αυτοκίνητο που ήταν σταθμευμένο από κάτω.

Σοβάδες όμως έχουν πέσει και στο κτίριο της Βουλής αλλά και στους διαδρόμους του κτιρίου, όπου στεγάζεται η Εισαγγελία Πρωτοδικών Αθηνών.

Στην περιοχή του Αιγάλεω έχουν καταγραφεί πτώσεις σε βράχια, ωστόσο χωρίς να υπάρξουν τραυματίες.

Αρκετοί χρήστες του twiter έχουν αναρτήσει φωτογραφίες με κόσμο που έχει βγει έξω από τα κτίρια.

Σύγκληση Κεντρικού Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κ. Νίκος Χαρδαλιάς συγκάλεσε το Κεντρικό Συντονιστικό Όργανο Πολιτικής Προστασίας το οποίο θα διεξαχθεί στις 16.30 στο ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να γίνει αποτύπωση της κατάστασης από τον ισχυρό σεισμό που σημειώθηκε νωρίτερα στην Αττική και να πραγματοποιηθεί ο απαραίτητος σχεδιασμός για τις επόμενες ώρες.

Μέτρα και έλεγχοι από τον Δήμο Αθηναίων
Επί ποδός βρίσκονται όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων για την καταγραφή ζημιών από τη σημερινή σεισμική δόνηση αλλά και τη λήψη προληπτικών μέτρων. 

Αυτήν την ώρα συνεδριάζει, υπό την προεδρία του δημάρχου Αθηναίων, Γιώργου Μπρούλια, το Συντονιστικό Τοπικό Όργανο της Πολιτικής Προστασίας του δήμου. Επίσης, ξεκίνησε η σήμανση γύρω από τα 88 εγκαταλελειμμένα επικίνδυνα κτίρια της Αθήνας, αποκλείοντας τη διέλευση πεζών και τη στάθμευση οχημάτων κάτω από αυτά. 

Τέλος, σύμφωνα με πληροφορίες, από τους ελέγχους που πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα σε δημοτικούς παιδικούς σταθμούς δεν έχουν καταγραφεί ζημιές, ενώ οι έλεγχοι θα συνεχιστούν και στα υπόλοιπα δημοτικά κτίρια.






Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]