Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Άνθρακες» το τουρκικό Plan Β για τα F-35;


Του Γιάννη Μαντζίκου

Λίγες μόνο ώρες πριν οι ΗΠΑ ανακοινώσουν ότι η απόφαση της Τουρκίας να αγοράσει τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας S-400 «καθιστούν αδύνατη τη συνεχιζόμενη ανάμειξή της με τα F-35», η Τουρκική φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak έγραφε ότι «η Άγκυρα είναι έτοιμη να κοιτάξει αλλού για μαχητικά».

Μάλιστα χθες, ο επικεφαλής του ρωσικού κρατικού αμυντικού φορέα Rostec, Σεργκέι Κεμεζόφ, δήλωνε ότι η Μόσχα μπορεί να συνάψει άμεσα συμφωνία με την Άγκυρα για την παράδοση μαχητικών αεροσκαφών Sukhoi-35 (τέταρτης γενιάς).

Σημειώνεται ότι τον Απρίλιο, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου προσπαθώντας να αντικρούσει τις αμερικανικές απειλές για εκδίωξη της Τουρκίας από το πρόγραμμα των F-35, αν παραληφθούν οι S-400, δήλωνε πως η χώρα του θα μπορούσε να αγοράσει μαχητικά από άλλη πηγή (μίλησε για Su-57) τουλάχιστον μέχρι να μπει σε υπηρεσία το δικό της αεροσκάφος.


Όμως με βάση τα δεδομένα, η προμήθεια ανταγωνιστικών μαχητικών με το F-35 από την Ρωσία και την Κίνα είναι δύσκολη ή αδύνατη αντίστοιχα για διαφορετικούς λόγους. Κοινώς, η Τουρκία κινδυνεύει να μείνει χωρίς μαχητικά 5ης γενιάς. Πριν λίγο καιρό, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε κάνει μεν λόγο για προμήθεια 76 τέτοιων μαχητικών 5ης γενιάς αντί για 16 που είχε αρχικά προβλεφτεί, όμως το Su-57, δεν είναι ακόμα έτοιμο τουλάχιστον μέχρι το 2026. Αυτό γιατί μέχρι σήμερα έχουν κατασκευαστεί και πετούν 10 πρωτότυπα μαχητικά Su-57. Όπως αναφέρουν έγκυρες αμερικανικές ιστοσελίδες όπως το «AirForce Magazine» τα υποσυστήματα, από τον κινητήρα μέχρι το ραντάρ και τα ηλεκτρονικά πτήσης είναι ακόμα σε φάση δοκιμών, χωρίς ακόμα να έχει πιστοποιηθεί το κόστος τους. Ένας ακόμα πονοκέφαλος για την Τουρκία η οποία βρίσκεται σε φάση ναυπήγησης αεροπλανοφόρου είναι η πληροφορία ότι το παραπάνω ρωσικό μαχητικό δεν θα έχει τέτοια συμβατότητα.

Από την άλλη τα Κινεζικά J-31 τα οποία αποτελούν σύμφωνα με ειδικούς έναν άγνωστο «X», δεν μπορούν να πωληθούν στη Τουρκία για επίσης πρακτικούς λόγους καθότι το Πεκίνο τέλει από το 1989 και τη σφαγή της Τιενανμεν σε εμπάργκο όπλων από την ΕΕ, τις ΗΠΑ και τις χώρες της συμμαχίας του ΝΑΤΟ.

Παρά τις διαβεβαιώσεις των Τούρκων αξιωματούχων ότι υπάρχουν εναλλακτικά σχέδια για τα F-35, αυτά μόνο εφαρμόσιμα δεν είναι τουλάχιστον αυτή τη στιγμή.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]