Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε τροχιά ανοιχτής μετωπικής σύγκρουσης Μέτα και Ράμα στην Αλβανία


Σε τροχιά ανοιχτής μετωπικής σύγκρουσης κινούνται πλέον οι σχέσεις προέδρου της Δημοκρατίας και πρωθυπουργού στην Αλβανία, με ορατό τον κίνδυνο να βυθιστεί η χώρα (εκτός της πολιτικής στην οποία «κολυμπάει» ήδη) και σε πολιτειακή κρίση.

Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα μιλώντας σήμερα σε συγκέντρωση οπαδών του κόμματός του δήλωσε για τον πρόεδρο Μέτα, ο οποίος αποφάσισε ήδη να ακυρώσει τις προγραμματισμένες για τις 30 Ιουνίου δημοτικές εκλογές, ότι πλέον «δεν έχει θέση στο γραφείο του προέδρου».

Άφησε έτσι ανοιχτό το θέμα να δρομολογήσει τις διαδικασίες καθαίρεσης του προέδρου της Δημοκρατίας από το κοινοβούλιο ενώ επανέλαβε ότι οι εκλογές θα διεξαχθούν όπως έχει προβλεφθεί.

Με την πλευρά του προέδρου συντάχθηκε και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Λιουλεζιμ Μπάσα, ο οποίος σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δήλωσε ότι η απομάκρυνση του Ράμα από την κυβέρνηση αποτελεί αδιαπραγμάτευτο όρο της αντιπολίτευσης.

Εγχώριοι και ξένοι παρατηρητές στα Τίρανα εκτιμούν ότι η σύγκρουση προέδρου και πρωθυπουργού μπορεί να λειτουργήσει ως «σπινθήρας» στην συσσωρευμένη στην πολιτική ατμόσφαιρα με τις συνεχιζόμενες διαδηλώσεις της αντιπολίτευσης εύφλεκτη ύλη.

Από την προεδρία της Δημοκρατίας έγινε γνωστό ότι ο πρόεδρος Ιλίρ Μέτα θα απαντήσει μέσω συνέντευξης Τύπου αύριο στις απειλές του πρωθυπουργού περί αποπομπής του και θα δημοσιοποιήσει με περισσότερες λεπτομέρειες το σκεπτικό και τους παράγοντες που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση.


Υπνεθυμίζεται ότι με ανάρτησή του στο Facebook το βράδυ του Σαββάτου ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα απάντησε στον πρόεδρο της Αλβανίας Ιλίρ Μέτα, διαμηνύοντας ότι οι δημοτικές εκλογές θα πραγματοποιηθούν στις 30 Ιουνίου όπως είναι προγραμματισμένο.

«Οι εκλογές θα γίνουν στις 30 Ιουνίου! Καληνύχτα» ήταν η διαδικτυακή ανάρτηση του Ράμα.Την ακύρωση των επερχόμενων δημοτικών εκλογών στην Αλβανία είχε ανακοινώσει νωρίτερα το Σάββατο ο πρόεδρος της Αλβανίας. Ο Μέτα δημοσιοποίησε μέσω Facebook την πρόθεσή του για ακύρωση του διατάγματος για δημοτικές εκλογές στις 30 Ιουνίου, λέγοντας ότι «οι πολιτικές εξελίξεις δεν επιτρέπουν την διεξαγωγή τους».

Ο Ιλίρ Μέτα τόνισε πως έχει πλήρη επίγνωση των ενεργειών του ενώ εξέφρασε την βαθιά του ανησυχία για την κρίσιμη πολιτική κατάσταση που διέπει την Αλβανία.

Βίαιες συγκρούσεις

Χθες στα Τίρανα σημειώθηκαν σοβαρά επεισόδια μεταξύ διαδηλωτών της αντιπολίτευσης που ζητούν την παραίτηση του Εντι Ραμα και της αστυνομίας. Η νέα χθεσινοβραδινή διαδήλωση ξεκίνησε όταν γερμανική εφημερίδα δημοσίευσε τις συνομιλίες φερόμενου ως εμπόρου ναρκωτικών ο οποίος εμφανίζεται να υπόσχεται σε αξιωματούχους των Σοσιαλιστών ότι θα εξαναγκάσει βουλευτές της αντιπολίτευσης να τους στηρίξουν.

Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης Μπάσα ανέφερε ότι οι σνομιλίες πιστοποιούν τους ισχυρισμούς του ότι οι Σοσιαλιστές του Ράμα «έκλεψαν» τις εκλογές του 2017.

Ετσι, το βράδυ του Σαββάτου χιλιάδες υποστηρικτές κομμάτων της αντιπολίτευσης διαδήλωσαν στα Τίρανα ζητώντας από τον πρωθυπουργό Έντι Ράμα να παραιτηθεί και να προκηρύξει εκλογές.

Τα επεισόδια εκτυλίχθηκαν βίαια καθώς η αστυνομία απάντησε στις μολότοφ με χημικά, δακρυγόνα και ρίψη νερού.

Κρατώντας πόστερ που έγραφαν «Ράμα Φύγε» χιλιάδες διαδηλωτές πανηγύρισαν όταν ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος Λουζλίμ Μπάσα ανακοίνωσε ότι οι δημοτικές εκλογές της 30ης Ιουνίου, τις οποίες το κόμμα έχει μποϊκοτάρει, θα ακυρωθούν με προεδρικό διάταγμα.

Η μάχη μας θα συνεχιστεί μέχρι ο Ράμα να φύγει. Η αποχώρησή του δεν είναι διαπραγματεύσιμη», πρόσθεσε ο Μπάσα.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]