Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι εκλογές στην Κωνσταντινούπολη αρχή εξελίξεων στην Τουρκία;


Του Γιάννη Μαντζίκου

Συχνά πυκνά βλέπουν το φως της δημοσιότητας φήμες για την ίδρυση νέου κόμματος στην Τουρκία το οποίο θα εξοβελίσει το κυβερνών AKP του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όμως μέχρι τώρα δεν έχουν γίνει πραγματικότητα.

Η πρόσφατη ήττα στις δημοτικές εκλογές σε μεγάλες πόλεις όπως η Άγκυρα και η Σμύρνη σε συνδυασμό με το «φιάσκο» της Κωνσταντινούπολης, όπου το Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο διέταξε επανάληψη των εκλογών έχει δημιουργήσει αναστάτωση ακόμα και στους κόλπους του ΑΚP.

Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την κακή κατάσταση της οικονομίας της χώρας, την απολυταρχική στάση του Τούρκου προέδρου και το ανοικτό μέτωπο με τις ΗΠΑ με αφορμή την αγορά του ρωσικού πυραυλικού συστήματος s400 δημιουργούν, σύμφωνα με αναλυτές τις προϋποθέσεις για κάτι νέο στην Τουρκική πολιτική σκηνή.

Πριν λίγο καιρό, η Τουρκική έκδοση της Deutsche Welle αναφερόταν στο ενδεχόμενο ο Αλί Μπαμπακάν, πρώην αναπληρωτής πρωθυπουργός επιφορτισμένος με το χαρτοφυλάκιο της Οικονομίας, να σχεδιάζει την ίδρυση νέου κόμματος.

Άλλα σενάρια δίνουν περισσότερη έμφαση στον Μαχμούτ Νταβούτογλου, πρώην πρωθυπουργό, ο οποίος προερχόμενος από τα «σπλάχνα» του AKP στοχεύει και στις ψήφους των συντηρητικών Κούρδων που δεν υποστηρίζουν το ισλαμοσυντηρητικό κυβερνών κόμμα. Οι δρόμοι του με τον Ερντογάν έχουν χωρίσει προ πολλού και έτσι δεν προξενεί εντύπωση το ότι κατακεραύνωσε την απόφαση για ακύρωση των δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, υπό τις πιέσεις του Ερντογάν.


Εξάλλου, ο Νταβούτογλου στην πρώτη του δημόσια παρέμβαση από τότε που αποσύρθηκε από τα καθήκοντά του, πριν από τρία χρόνια, απέδωσε και στην συμμαχία με τους εθνικιστές του Μπαχτσελί τις χαμηλές επιδόσεις του κυβερνώντος κόμματος στις δημοτικές εκλογές.

«Νερό στον μύλο» της σεναριολογίας ρίχνει και η εμφάνιση μιας ιστοσελίδας η οποία ονομάζεται Yeni Bir Parti και η οποία έχει προσελκύσει πρόσφατα μεγάλη προσοχή. Υπόσχεται μια νέα πολιτική οργάνωση που θα αγωνιστεί για όσα το κόμμα ΑΚΡ δεν έχει κάνει, όπως η ενίσχυση της δημοκρατίας, της οικονομίας και του κράτους δικαίου.

Η κυβέρνηση του ΑΚΡ είναι “κουρασμένη”, αναφέρει η ιστοσελίδα, υπονοώντας ότι οι άνθρωποι πίσω από την πρωτοβουλία είναι απογοητευμένοι υποστηρικτές του AKP. Τα μέλη αυτά του κόμματος παραπέμπουν άλλωστε στις δηλώσεις του Ερντογάν, όταν το 2001 ανακοίνωνε την ίδρυση του, όποτε και έλεγε ότι «στο AKP δεν υπάρχει χώρος για αυταρχισμό και κυριαρχία του ενός ανδρός».

Καλά ενημερωμένες πηγές από την Τουρκία αναφέρουν ότι ημερομηνία σταθμός θα είναι η 23η Ιουνίου, οπότε θα διεξαχθούν εκ νέου οι εκλογές για την ανάδειξη Δημάρχου της Κωνσταντινούπολης. Αν ο Ερντογάν χάσει για δεύτερη φορά την Πόλη, αρκετοί στην γειτονική χώρα υποστηρίζουν ότι θα ανακοινωθεί το κυοφορούμενο κόμμα.

Από την άλλη πλευρά, δεν πρέπει να παραγνωρίζεται το γεγονός ότι μπορεί μεν αρκετοί εκ των ψηφοφόρων του Ερντογάν και των μελών του κόμματος να δηλώνουν δυσαρεστημένοι με την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στην χώρα, όμως του αναγνωρίζουν ότι η Τουρκία έχει μεταμορφωθεί υπό την ηγεσία του.

Μένουν λοιπόν λίγες μόνο μέρες για να δούμε αν η πόλη που ήλεγχε για 25 χρόνια το AKP και από όπου ξεκίνησε ουσιαστικά την πολιτική του καριέρα ο Τούρκος πρόεδρος, θα σημαίνει και την αρχή του τέλους του.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]