Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Θα επιτεθούν οι Τούρκοι στην Ελλάδα;


Του Θοδωρή Γιάνναρου

Οι νέες προκλήσεις από την Τουρκία στο Αιγαίο και στην κυπριακή ΑΟΖ κινήθηκαν αρκετές φορές στο παρελθόν πέραν των ορίων τείνουν όμως σήμερα, να ξεπεράσουν κάποιες κρίσιμες κόκκινες γραμμές.

Εύλογα τίθενται κάποια βασικά ερωτήματα, ως προς τους στόχους της τουρκικής ηγεσίας, αλλά κυρίως, αν ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επιθυμεί και είναι σε θέση να προκαλέσει νέο θερμό επεισόδιο μετά τα Ίμια ή ακόμη και πόλεμο κατά της Ελλάδος.

Ο Τούρκος πρόεδρος βυθισμένος στα προβλήματά του, ειδικά λόγω του καταποντισμού της τουρκικής λίρας, της υποβάθμισης των τουρκικών τραπεζών, των προβλημάτων με την απόκτηση των ρωσικών S-400, ή των αμερικανικών τελεσιγράφων για τα μαχητικά F-35, το κουρδικό και τέλος το πρόσφατο φιάσκο των επαναληπτικών δημοτικών εκλογών στην Κωνσταντινούπολη, όπου ο Ιμάμογλου τον κέρδισε κατά κράτος, επιχειρεί να μεταφέρει λίγη σχετικά ανέξοδη και εκ του ασφαλούς ένταση προς την πλευρά της Κυπριακής ΑΟΖ.

Γνωρίζει καλά, πως ακόμα βρισκόμαστε σε μια γεώτρηση, όχι σε μια άντληση. Είναι πολύ προκαταρκτικό το στάδιο, άρα σχετικά απίθανο να δεχθεί μία επίθεση από Αμερικανικά ή Γαλλικά όπλα, μιάς και ακόμα δεν τίθενται εν κινδύνω ή έστω απειλούνται οικονομικά συμφέροντα ισχυρών μιλιταριστικά χωρών.

Απλά κράζει, όπως η κουρούνα που βλέπει κάτι γυαλιστερό που δεν μπορεί να κλέψει... Τσαμπουκάς δηλαδή τούρκικος... εκ του ασφαλούς.


Δεν υπάρχει περίπτωση, ο Ερντογάν και η στρατιωτική ηγεσία της Τουρκίας, να σχεδιάσει και να προχωρήσει στην κήρυξη πολέμου κατά της Ελλάδος, μιάς και γνωρίζουν την αποτρεπτική της ισχύ. Όμως τα πολλά σημεία κλιμάκωσης, μπορεί κάποια στιγμή να μετατραπούν σε θερμό επεισόδιο... σίγουρα όχι σαν το πιό πρόσφατο στα Ίμια, αλλά τόσο θερμό, που θα σήμαινε σίγουρα απώλειες σε ανθρώπινες ζωές και αρκετά μεγάλες καταστροφές και στις δύο πλευρές.

Το γεγονός ότι είναι απίθανο, ο Ερντογάν να πάει για έναν πόλεμο, έχοντας ανοιχτό το μέτωπο στα Ανατολικά και χωρίς να έχει κερδίσει κάτι σημαντικό σε αυτό, αφού θα ήταν μάλλον παράλογο, δεν μπορεί να είναι καθησυχαστικό. Κανείς δεν γνωρίζει σε μια τέτοιου είδους κλιμάκωση, αν κάποια μέρα στο μέλλον, αυτές οι προκλήσεις απαντηθούν με έναν εξίσου βίαιο τρόπο.

Με αυτά τα δεδομένα, μία πολεμική αναμέτρηση μικρής ή μεσαίας κλίμακας, μεταξύ των δύο κρατών, σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αποκλεισθεί. Θα μπορούσε να προκύψει μία τέτοιου είδους σύρραξη, αυτή τη χρονική περίοδο, περισσότερο τυχαία παρά από πρόθεση και να έχει σχεδιαστεί.

Η προ Ερντογάν επιθετική τουρκική στρατηγική των παραβιάσεων οξύνθηκε σημαντικά υπό την ηγεσία του. Ταυτόχρονα, το σώμα των Τούρκων ανώτατων και ανώτερων αξιωματικών, που υποφέρει πραγματικά από την απώλεια ικανοτήτων, ειδικά στο ναυτικό και την αεροπορία, μετά τις πολιτικές εκκαθαρίσεις και ειδικά μετά την απόπειρα εκδίωξης του Ερντογάν το 2016, που ο ίδιος το βάφτισε "πραξικόπημα” μπορεί εύκολα να δημιουργήσει ένα "λάθος”, μιας και "ανίκανοι”, "ανεκπαίδευτοι” και φοβισμένοι αξιωματικοί, έχουν υποχρεωθεί να υπακούν τυφλά σε κάθε παράλογη ή ριψοκίνδυνη πολιτική σύγκρουσης... μπορεί πολύ εύκολα να τα θαλασσώσουν και να δημιουργήσουν πρόβλημα!

Βέβαια, ποτέ δεν μπορεί να αποκλειστεί η πιθανότητα, ειδικά μετά από μια ενδεχόμενη επιβολή κυρώσεων από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, να ακολουθήσει πόλεμος είτε με γειτονική χώρα (πχ Ελλάδα), είτε γενικευμένη σύρραξη με τους Κούρδους, κάτι όμως τέτοιο θα σήμαινε... ότι θα τελείωνε ή τουλάχιστον θα μειωνόταν σημαντικά και το απόθεμα των ανταλλακτικών που έχουν στη διάθεσή τους, με αποτέλεσμα κάποια στιγμή να γονατίσουν...

Για να δούμε όμως το πρόβλημα από την πλευράς της Τουρκίας και ας σκεφθούμε για λίγο σαν Τούρκοι...

Mετά τις πιέσεις των ΗΠΑ προς την Τουρκία του Ερντογάν ν’ αποφασίσει για τα F-35 ή τους S-400 μέχρι τα τέλη Ιουλίου, κάποιοι στρατιωτικοί αναλυτές από την πλευρά της Τουρκίας προσπαθούν να προειδοποιήσουν, πως οι κυρώσεις θα "γονατίσουν” στην κυριολεξία την τουρκική αεροπορική ικανότητα, όταν αυτές επιβληθούν και η Τουρκία αντιδράσει εν θερμώ.

Αν λοιπόν επιβληθούν κυρώσεις, τότε πρέπει η Τουρκία να εξετάσει, τι επιπτώσεις, οι κυρώσεις αυτές, μπορεί να έχουν, σε περίοδο ειρήνης αλλά και σε αντίστοιχες περιόδους πολέμου...

Βραχυπρόθεσμα αλλά και μεσοπρόθεσμα, η Τουρκία δεν θα αντιμετωπίσει ιδιαίτερο πρόβλημα και τα αεροσκάφη της θα πετούν κανονικά χωρίς ιδιαίτερα προβλήματα...

Μακροπρόθεσμα όμως, θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα ειδικά σε περίοδο πολέμου με μια ισχυρή "γειτονική χώρα”.

Διαφορετικά σενάρια προκύπτουν έτσι από διαφορετικές πραγματικότητες και προσεγγίσεις, τόσο σε περίοδο πολέμου όσο και σε ειρήνη και δεν χρειάζεται κανείς να είναι εξειδικευμένος στρατιωτικός αναλυτής για να το κατανοήσει...

Αν οι κυρώσεις που θα επιβληθούν στην Τουρκία διαρκέσουν πολλά χρόνια αλλά ταυτόχρονα επικρατεί ειρήνη στη γύρω περιοχή, τότε οι γείτονες δεν θα αντιμετωπίσουν προβλήματα -θα χρησιμοποιούν τα αποθέματα που έχουν και που είναι μεγάλα, ειδικά για περιόδους ειρήνης.

Οι διαθεσιμότητες των αεροσκαφών τους όμως είναι ήδη υψηλές. Αν προκύψει πρόβλημα, τότε θα γίνει επιλογή και διαχωρισμός των διαθέσιμων μαχητικών με βάση τα χαρακτηριστικά που διαθέτουν, την ηλικία τους, τις συνθήκες που θα επικρατούν τότε, καθώς και άλλα κριτήρια στρατηγικών επιλογών.

Επιπλέον, κάποια τμήματα των διαθεσίμων στην τουρκική αεροπορία, μπορούν να τα προμηθευτούν και από τη "μαύρη αγορά όπλων”, απ’ όπου όμως αγοράζουν, εκείνοι που κατά κάποιον τρόπο βρίσκονται στα όρια τουλάχιστον της τρομοκρατίας... μέσω βέβαια των γνωστών σκοτεινών καναλιών, των εμπόρων όπλων της Ανατολής.

Αν πάλι οι κυρώσεις κρατήσουν για χρόνια, τότε θα είναι αναγκασμένοι να ξεκινήσουν την παραγωγή σημαντικών τμημάτων των αεροσκαφών και να αντικαταστήσουν σταδιακά τη δυτική τεχνολογία, αλλά τότε... "ζήσε Μάη να φας τριφύλλι”.

Ας δούμε λοιπόν, τι έγινε με το Ιράν. Τότε ίσως καταλάβουμε και το σκεπτικό των Τούρκων στρατοκρατοκρων υπό τον σουλτάνο Ερντογάν.

Η γνωστή και μη εξαιρετέα Τεχεράνη, έχει υποστεί μακροχρόνιες κυρώσεις, λόγω της περίεργης στάσης απέναντι στη Δύση, αλλά ακόμη κάποια αεροσκάφη της πετούν στους ουρανούς του Κόλπου.

Ετσι σκοπεύουν να προχωρήσουν κι εκείνοι (οι Τούρκοι), αν όλα στραβώσουν γύρω τους.

Για τον λόγο αυτόν, έχουν ήδη λάβει χώρα δεκάδες συναντήσεις μεταξύ του Ερντογάν και της αμυντικής βιομηχανίας των Τούρκων... αλλά απτά συμπεράσματα δεν έχουν βγει.

Τα τελευταία δε 2 χρόνια, έχει αυξηθεί σημαντικά η χρήση ανταλλακτικών εγχώριας παραγωγής, σαν οι Τούρκοι να προετοιμάζονται για τις εποχές των "ισχνών αγελάδων”, που απ’ ό,τι φαίνεται δεν θ’ αργήσουν να φανούν.

Τα πράγματα για την Τουρκία και τον σουλτάνο της, αλλάζουν όπως φαίνεται εντελώς, σε περίοδο πολέμου.

Αν προκύψει πόλεμος με ένα γειτονικό κράτος αμέσως μόλις επιβληθούν οι κυρώσεις, αυτό θα τους... αιφνιδιάσει και θα δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα... στους ίδιους.

Λόγω του ότι, κατά τη διάρκεια ενός πολέμου, (αυτό εξαρτάται και από τον αντίπαλο), οι Τούρκοι θα αναγκαστούν να χρησιμοποιήσουμε όλο το στοκ των ανταλλακτικών που διαθέτουν, με αποτέλεσμα σύντομα να απογυμνωθούν... ειδικά στην περίπτωση που απαιτηθεί να έχουν το σύνολο των αεροσκαφών τους στον αέρα και μάλιστα με όλο τον διαθέσιμο οπλισμό τους, όπως πριν χρόνια κατά τη διάρκεια του Αττίλα... μόνο που τότε δεν είχε αντίπαλο, ενώ σε μια αντίστοιχη περίπτωση με αντίπαλο την Ελλάδα, θα έχει ν’ αντιμετωπίσει μια σκληροτράχηλη πολεμική αεροπορία, με πιλότους που θεωρούνται από τους καλύτερους του κόσμου και ένα ναυτικό στόλο, με πλοία και υποβρύχια που ξέρουν να κάνουν καλά τη δουλειά τους!

Η Τουρκία του Ερντογάν ευελπιστεί πως θα υπάρξουν "κόκκινες γραμμές” στις κυρώσεις που θα τους επιβάλλουν οι ΗΠΑ αλλιώς δεν θα είναι σε θέση να εκτελέσουν ούτε περιπολίες.

Σε κάθε περίπτωση, οι Τούρκοι θα το σκεφθούν πολλές φορές, πριν αυτοκτονήσουν, διεξάγοντας έναν επιθετικό πόλεμο κατά της Ελλάδος, αλλά το ακραίο αυτό σενάριο ενός πολέμου εναντίον της χώρας μας, είναι μια ακραία λύση, που πρέπει όμως να την λάβουμε σοβαρά υπόψιν και να είμαστε προετοιμασμένοι στο έπακρον...

Να φοβηθούμε πάντως κάτι, δεν υπάρχει απολύτως κανένας λόγος! Η Ελλάς διαθέτει ισχυρές και ετοιμοπόλεμες ένοπλες δυνάμεις, και μετά την 7η Ιουλίου, θα διαθέτει και μία πραγματικά δυνατή "Ελληνική” Κυβέρνηση, ικανή να προασπίσει την Ελληνική κυριαρχία σε ουρανό και θάλασσα, καθώς και τα Ελληνικά οικονομικά συμφέροντα!

Ο Ερντογάν ας κρατά μικρό καλάθι...

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]