Τα χαμόγελα των Βρυξελλών, το «πινγκ-πονγκ» μηνυμάτων και η καθημερινή αγωνία στο Αιγαίο
Το γεγονός ότι οι υπουργοί Άμυνας, Ευάγγελος Αποστολάκης και Χουλουσί Ακάρ βρέθηκαν και συζήτησαν εκ νέου στις Βρυξέλλες δεν πάει να πει πως η Τουρκία θα περιορίσει τις κινήσεις της, είτε στην Κυπριακή ΑΟΖ είτε στο Αιγαίο.
Το πρώτο δείγμα δόθηκε κατά τη χθεσινή ημέρα όπου ενώ οι δυο υπουργοί βρισκόταν σε συζητήσεις, τα Τουρκικά αεροσκάφη, μαχητικά ή ηλεκτρονικού πολέμου αλώνιζαν γι’ ακόμη μια μέρα στο Αιγαίο και τα readiness της Πολεμικής Αεροπορίας απογειώνονταν για την αναχαίτιση των άγνωστων ιχνών.
Μπορεί ο Έλληνας υπουργός ν’ αναφέρθηκε στις δηλώσεις του τόσο στον ανοιχτό δίαυλο επικοινωνίας, όσο και στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης πως πρέπει να συνεχιστούν, όμως πίσω στο Ελληνικό πεντάγωνο βλέπουν με πολύ ρεαλισμό την κατάσταση έτσι όπως είναι διαμορφωμένη. Πολλοί Αξιωματικοί παρατηρούν ότι οι γείτονές μας δεν κρατούν ούτε καν τα προσχήματα, προκαλώντας με τους ίδιους τρόπους ξανά και ξανά σαν κάτι θα θέλουν και ψάχνουν τον τρόπο να το πάρουν…
Κυνηγούν το στιγμιαίο λάθος ώστε να το εκμεταλλευτούν
Η όλη συμπεριφορά της γειτονικής χώρας έχει φέρει τις Ένοπλες Δυνάμεις σε αυξημένη εγρήγορση εδώ και καιρό, ενώ πίσω στα επιτελεία το μόνιμο άγχος θα μπορούσε να πει κανείς πως είναι μην γίνει από Ελληνικής πλευράς το στιγμιαίο λάθος, εκείνο που μπορεί να βάλει φωτιά στο φιτίλι που είναι έτοιμο ανά πάσα στιγμή ν’ ανάψει.
Βέβαια τα μηνύματα που έχουν ακουστεί αναφέρονται στην αποφασιστικότητα των Ενόπλων Δυνάμεων να υπερασπιστούν τα Εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι ο οποιοσδήποτε μπορεί να φερθεί επιθετικά, εξηγούσε ανώτατο στέλεχος του Ελληνικού πενταγώνου. Πάντα η χώρα μας βρίσκεται σε άμυνα και θα περάσει στην αντεπίθεση μονάχα όταν θίγονται με τρόπο μη αναστρέψιμο τα Εθνικά κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας.
Στον αέρα, όσο περνάει ο καιρός οι ιπτάμενοι της Τουρκίας εκπαιδεύονται, οι διαθεσιμότητες τους σε αεροσκάφη ανεβαίνουν με ταχείς ρυθμούς, το ίδιο και οι νεότεροι πιλότοι που κάποια στιγμή παύουν να είναι πάντα «νέοι» και αποκτούν την εμπειρία λόγω της καθημερινής τριβής.
Οι εντολές που έχουν φαίνονται και αναλύονται στην απενημέρωση. Είναι προκλητικοί, έτοιμοι να κάνουν τη «στραβοτιμονιά», είναι και αγχωμένοι. Όλα αυτά συνθέτουν την εικόνα εκείνου που μπορεί να προκαλέσει το στιγμιαίο λάθος, όταν είναι από την άλλη πλευρά. Η Ελληνική πραγματικότητα είναι διαφορετική και υποδειγματική, με όλους να λένε προς όλους για το στιγμιαίο λάθος πως σε καμία περίπτωση δεν πρέπει στέλεχος των Ενόπλων Δυνάμεων να δώσει το δικαίωμα πως ήταν δικό μας λάθος.
Στην θάλασσα είναι παρόμοια η κατάσταση. Εκεί δείχνουν ότι διαθέτουν αξιόμαχο δυναμικό, όχι όμως την εμπειρία των κυβερνητών και των πληρωμάτων του Ελληνικού πολεμικού στόλου. Τα καθημερινά δεδομένα στο Αρχιπέλαγος αναδεικνύουν ότι οι μονάδες επιφανείας της χώρας μας, δίνουν έναν αγώνα αξιέπαινο με ηχηρά μηνύματα και αποτελέσματα ουσίας.
Εδώ βάζουμε μια παρένθεση καθώς δεν είναι λίγα τα στελέχη που λένε και επαναλαμβάνουν ότι θα έπρεπε εδώ και πάρα πολλά χρόνια να είχαν προχωρήσει οι αναβαθμίσεις στα πλοία του στόλου, η προμήθεια νέων φρεγατών ικανών για τον έλεγχο περιοχής και γενικότερα να μην είχε ανοίξει τόσο πολύ η ψαλίδα του ισοζυγίου δυνάμεων ανάμεσα σε Ελλάδα και Τουρκία. Σε αυτό ξεκάθαρη ευθύνη έχουν όλες οι κυβερνήσεις και οι υπουργοί άμυνας κι όχι τόσο οι στρατιωτικές ηγεσίες και τα επιτελεία που τις προτάσεις τους και τα καμπανάκια τους τα έχουν χτυπήσει πολλές φορές είτε σε επιτροπές εξωτερικών και άμυνας είτε ακόμα και σε ΚΥΣΕΑ.
Σ’ ότι αφορά τον Στρατό Ξηράς της Τουρκίας, έχει μια μεγάλη διαφορά με τον Ελληνικό, διότι διαθέτει πολεμική εμπειρία στα ανατολικά της Τουρκίας και όλες οι πληροφορίες έχουν δείξει πως κυκλικά ένας μεγάλος αριθμός στρατιωτικών έχει περάσει από εμπόλεμη ζώνη κι έχει επιστρέψει πίσω στη μονάδα του, κουβαλώντας αυτή την εμπειρία. Άρα μπορεί και να την μεταφέρει και να εκπαιδεύσει με ρεαλιστικότερο τρόπο τους υφισταμένους του.
Στο σύνολο όμως των Ενόπλων Δυνάμεων της Τουρκίας, υπάρχει κάτι που ευτυχώς δεν υφίσταται στις Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα και τις διαρκείς διώξεις οι Ένοπλες Δυνάμεις της γειτονικής χώρας δεν έχουν συνοχή και δεν εμπιστεύονται σε πολλές περιπτώσεις ο ένας τον άλλον, άρα στο σύνολο τους φαίνονται αυτά τα δεδομένα τα οποία γνωρίζουν πολύ καλά οι Έλληνες επιτελείς.
Ρώσικη ρουλέτα ή πόκερ δίχως αύριο;
Με ενδιαφέρον παρατηρούν στο Ελληνικό πεντάγωνο και τις ραγδαίες εξελίξεις αλλά και δηλώσεις που γίνονται πριν τη σύνοδο των G-20. Κανείς δεν θα πόνταρε τα λεφτά του σε κανέναν είπε χαριτολογώντας ανώτατος Αξιωματικός συμπληρώνοντας πως μπορεί ο κ. Ερντογάν να «μπλοφάρει» και ο Ντόναλτ Τράμπ να τον περιμένει «στη γωνία» με το τελεσίγραφο τύπου τελειώνεις τώρα το θέμα των S-400, ακυρώνεις τα πάντα.
Αυτή η εξέλιξη, του να μην έχει η Τουρκία το ρωσικό πυραυλικό σύστημα των S-400 «ανακουφίζει» τους Έλληνες επιτελείς διότι στην αντίθετη περίπτωση κι αν οι πύραυλοι μετακινηθούν προς τα παράλια, αυτό σημαίνει σοβαρότατο πρόβλημα για την χώρα μας.
Από την άλλη πλευρά πάλι, αν ο πρόεδρος της Τουρκίας διαμηνύσει πως προχωρά στην απόκτηση των πυραύλων, τότε πάλι δημιουργείται πρόβλημα και νευρικότητα στην περιοχή που φυσικά μας αφορά άμεσα διότι ποιος μπορεί να προβλέψει τον απρόβλεπτο Ισλαμιστή κ. Ερντογάν;
HellasJournal
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...