Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο Ερντογάν επαναφέρει «μοντέλο Μονακό» για αναγνώριση του ψευδοκράτους


Επαναφέρει η Τουρκία το σενάριο για «μοντέλο Μονακό» όσον αφορά τα κατεχόμενα, δεδομένου του αδιεξόδου στο Κυπριακό, με τον Πρόεδρο της Ένωσης Οικονομικών της Ενέργειας καθηγητή Γκουρκάν Κουμπάρογλου να υποστηρίζει πως το ψευδοκράτος δεν μπορεί να διεξάγει αποτελεσματική εξωτερική πολιτική χωρίς να έχει διεθνή αναγνώριση και γραφεία αντιπροσώπευσης στο εξωτερικό.

Συγκεκριμένα, ο κ. Κουμπάρογλου επανέφερε το θέμα στον δημόσιο διάλογο με την ευκαιρία της παρέμβασής του στο πλαίσιο της ατζέντας «Ανατολική Μεσόγειος 2019», όπου επισήμανε πως για να διασφαλίσει η Τουρκία τη διεθνή αναγνώριση της «ΤΔΒΚ», όπως αποκάλεσε το ψευδοκράτος, «είναι αναγκαία η προληπτική εξωτερική πολιτική της Τουρκίας. Το ίδιο πρέπει να ισχύσει και για την άμυνα, δηλαδή να εξαλειφθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο, με το την "ΤΔΒΚ" να μεταβιβάσει την ασφάλειά του στην Τουρκία».

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα Yeni Safak, που φέρει τίτλο «Προληπτικές κινήσεις Τουρκίας για Κύπρο: Μοντέλο Μονακό», ο κ. Κουμπάρογλου πραγματοποίησε σειρά επαφών και ερευνών στο Μονακό, και ανέφερε πως από την επιτόπου μελέτη που πραγματοποίησε, διαπίστωσε ότι το «μοντέλο Μονακό» είναι το καταλληλότερο για το ψευδοκράτος.


Όπως μεταδίδει η κυπριακή ιστοσελίδα Sigmalive.com, o κ. Κουμπάρογλου υποστήριξε πως η σχέση ψευδοκράτους-Τουρκίας είναι σαν του Μονακό με τη Γαλλία, «και με τη συνεργασία θα μπορούν από κοινού (σ.σ.: Τουρκία και ψευδοκράτος) να αντιμετωπίσουν τις όποιες προκλήσεις προκύψουν».

«Πιστεύω ότι υπό την ηγεσία της ενεργού διπλωματίας της Τουρκίας θα μπορούσε επίσης να πραγματοποιηθεί και η διεθνής αναγνώριση του ψευδοκράτους. Η στρατηγική θέση του ψευδοκράτους και η παρουσία ενεργειακών πόρων γύρω από αυτό θα στηρίξουν αυτή τη διαδικασία», ανέφερε ο κ. Κουμπάρογλου.

Επιπλέον, είπε ανέφερε πως ήδη έχει μεταφερθεί νερό και ηλεκτρισμός από την Τουρκία στα κατεχόμενα και σε αυτό το πλαίσιο θα μπορούσε να προχωρήσει και κατασκευή αγωγών φυσικού αερίου, προκειμένου να επισπευσθεί η διαδικασία αναγνώρισης.

Όπως αναφέρει το Sigmalive.com, το τουρκικό σενάριο για «μοντέλο Μονακό» όσον αφορά τη διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους επανέρχεται μετά το κάλεσμα που απηύθυνε ο κ. Κουμπάρογλου στον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, τον περασμένο μήνα, να εργαστεί για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους στη βάση του μοντέλου Γαλλίας-Μονακό, με τρόπο που η Άγκυρα να είναι αρμόδια για την άμυνα και τις εξωτερικές υποθέσεις του παράνομου μορφώματος, ενώ στο εσωτερικό μπορεί να παραμένει αυτόνομο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]