Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

H Άγκυρα θυμίζει τον «Αττίλα»


Διπλωματικές πρωτοβουλίες, οι οποίες αποσκοπούν στην παρουσίαση της γεώτρησης του «Φατίχ» μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ ως τουρκικό «κυριαρχικό δικαίωμα», αναλαμβάνει η Άγκυρα.

Χθες, ο πρέσβης Τσαγατάι Ερτσιγιές, γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Ναυτιλίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, ενημέρωσε τις διπλωματικές αποστολές στην Αγκυρα σχετικά με τις γεωτρήσεις του «Φατίχ» στην Ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τη διατύπωση του τουρκικού ΥΠΕΞ, ο κ. Τσαγκατάι Ερτσιές ενημέρωσε τους ξένους διπλωμάτες συναδέλφους του «σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις δραστηριότητες του πλωτού γεωτρύπανου “Φατίχ” στην τουρκική υφαλοκρηπίδα».

Πολύ πιο οξύς ήταν ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας Φατίχ Ντονμέζ, ο οποίος ζήτησε «από όλες τις πλευρές να σεβαστούν τις δραστηριότητες έρευνας και γεώτρησής μας που πραγματοποιούνται εντός της υφαλοκρηπίδας μας».

Ο Τούρκος αξιωματούχος επαναφέρει, εμμέσως πλην σαφώς, την απειλή του «Αττίλα» του 1974. «Αυτοί που προσπαθούν να δοκιμάσουν την Τουρκία, έχοντας πίσω τους κάποιες χώρες ή εταιρείες, ας γνωρίζουν ότι είναι σε λάθος δρόμο. Ας κοιτάξουν την Ιστορία εκείνοι που υποστηρίζουν ότι ο μεγάλος και ιερός λαός θα φοβηθεί ή θα λυγίσει μπροστά σε μια-δυο απειλές. Η Τουρκία δεν επέτρεψε ποτέ την παραβίαση των δικαιωμάτων της και από εδώ και στο εξής δεν θα το επιτρέψει».


Παρά τις τουρκικές απειλές, η Λευκωσία συνεχίζει κανονικά τις μετατροπές στον ενεργειακό σχεδιασμό της, προκειμένου να θωρακίσει την ΑΟΖ της. Ο υπουργός Ενέργειας της Κυπριακής Δημοκρατίας Γιώργος Λακκοτρύπης δήλωσε χθες (ΚΥΠΕ) ότι οι συζητήσεις με τη γαλλοϊταλική κοινοπραξία Total-ENI για την αδειοδότηση του οικοπέδου 7 έχουν παρουσιάσει σημαντική πρόοδο. «Εκκρεμούν κάποια νομικά σημεία, τα οποία θα διευκρινιστούν το αμέσως επόμενο διάστημα, ούτως ώστε να υπάρξει οριστική κατάληξη σε συμφωνία», δήλωσε, μεταξύ άλλων, ο κ. Λακκοτρύπης.

Παράλληλα, χθες από το Βερολίνο εξεπέμφθη ακόμα ένα σήμα προς την Άγκυρα ώστε «να σεβαστεί την κυπριακή ΑΟΖ και να αποφύγει οποιαδήποτε κλιμάκωση στην περιοχή». Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Αντεμπάρ παρέπεμψε στις δηλώσεις της ύπατης εκπροσώπου της Ε.Ε. Φεντερίκα Μογκερίνι, ενώ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ ήταν ακόμη πιο εμφατικός λέγοντας: «Η καγκελάριος, στη συνέντευξη Τύπου, ανέφερε πως ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε τα άλλα μέλη της Ε.Ε. που συνομιλούν με την Τουρκία να υπερασπιστούν τα δικαιώματα της Κύπρου. Η Γερμανία θα το πράξει».

Πέρα από το μέτωπο της Ανατολικής Μεσογείου, φαίνεται ότι η Αγκυρα αντιμετωπίζει με εξαιρετικά εχθρικό τρόπο την προσέγγιση Ελλάδας - Βόρειας Μακεδονίας. Σύμφωνα με δημοσίευμα (Balkan Insight), η Αγκυρα ασκεί τεράστιες πιέσεις προς τα Σκόπια για την παράδοση εκατοντάδων μελών του κινήματος Γκιουλέν. Το δημοσίευμα καταλήγει ότι σύντομα η Βόρεια Μακεδονία θα πρέπει να διαλέξει ανάμεσα στην Τουρκία και την Ελλάδα, με την οποία ομαλοποιούνται οι σχέσεις της μετά τη συμφωνία των Πρεσπών.

Τέλος, ακόμη ένας Αμερικανός αξιωματούχος, η υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Ελεν Λορντ, δήλωσε ότι το Πεντάγωνο επεξεργάζεται «εδώ και κάποιο χρονικό διάστημα εναλλακτικές πηγές που σχετίζονται με την αλυσίδα προμηθειών του προγράμματος των F-35, οι οποίες βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Τουρκία», σε περίπτωση, βεβαίως, που η Άγκυρα προχωρήσει τελικά στην προμήθεια των ρωσικών πυραυλικών συστημάτων S-400.

Βασίλης Νέδος
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]