Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Να φοβάστε τον Ερντογάν σε αδιέξοδο…


Του Κώστα Στούπα

Διακινείται εσχάτως ένα σενάριο για θερμό επεισόδιο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας πριν τις βουλευτικές εκλογές και μετά τις Ευρωεκλογές το οποίο θα είναι αιτία αναβολής των βουλευτικών εκλογών.

Η πιθανότητα μιας βαριάς ήττας της κυβέρνησης στις Ευρωεκλογές και τις τοπικές εκλογές η οποία θα δρομολογήσει συνθήκες κατάρρευσης για τις επικείμενες βουλευτικές, θα μπορούσε να καταστήσει τέτοια σενάρια υψηλού ρίσκου ελκυστικά. Είναι γνωστό άλλωστε πως ο πνιγμένος πιάνεται από τα μαλλιά του...

Επιπλέον, το σενάριο τούτο ενισχύεται και από την εκτίμηση πως καθώς δανειστές, εταίροι, σύμμαχοι και "προστάτες" είναι ευχαριστημένοι από την υποτακτική και υποχωρητική διάθεση που επιδεικνύει η κυβέρνηση του κ. Τσίπρα, αρκεί να νέμεται την εξουσία η ίδια και ο κομματικός της στρατός, βλέπουν με καλό μάτι την παράταση του βίου της έστω και με υψηλού ρίσκου μεθοδεύσεις.

Ας μην ξεχνάμε πως Τουρκία και Δύση βρίσκονται σε μια αντιπαράθεση- διαπραγμάτευση τα τελευταία χρόνια. Η μόνη λύση που δεν θα είναι καταστροφική στρατιωτικά και οικονομικά για την Τουρκία είναι η παραμονή της στο ΝΑΤΟ και το δυτικό στρατόπεδο. Πιθανόν να το γνωρίζει και αυτό που επιδιώκει να είναι η παραμονή με την ταυτόχρονη εξασφάλιση ισχυρών ανταλλαγμάτων.

Μεταξύ των ανταλλαγμάτων φαίνεται να περιλαμβάνονται και διεκδικήσεις έναντι της Ελλάδας και της Κύπρου, ιδίως τώρα που στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου υπάρχουν προσδοκίες για την ύπαρξη πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων.


Τις τελευταίες μέρες η Τουρκία έχει στείλει ένα γεωτρύπανο να διενεργήσει γεωτρήσεις στην Κυπριακή ΑΟΖ. Αν και τούτο συνιστά εισβολή στην επικράτεια άλλης χώρας κανενός το αυτί δεν φαίνεται να ιδρώνει...

Παλαιότερα όταν η Τουρκία ετοιμαζόταν να βγάλει το "Χόρα" για ηχοβολιστικές έρευνες σε αμφισβητούμενες περιοχές ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε δώσει εντολή να το βυθίσουν. Η έξοδος ματαιώθηκε.

Οι γεωτρήσεις αποτελούν μια πιο σοβαρή παραβίαση σε σχέση με τις ηχοβολιστικές και σεισμικές έρευνες.

Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, χαρακτήρισε την παρουσία του τουρκικού γεωτρύπανου "Πορθητής" στη θαλάσσια περιοχή της Κύπρου "δεύτερη τουρκική εισβολή".

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε για το θέμα πως είναι Κύπριος ενώ δηλώσεις κατευνασμού έκαναν οι μεγάλες δυνάμεις. Κανένας όμως δεν φαίνεται πρόθυμος να θυσιάσει οτιδήποτε για την αποκατάσταση της νομιμότητας.

Στην "καθ’ ημάς Ανατολή" κοινωνία και πολιτικό προσωπικό είναι απορροφημένοι στις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις των επόμενων μηνών και στο πώς ο στρατός των τρωκτικών των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ θα αντικατασταθεί από τον στρατό τρωκτικών της επόμενης κυβέρνησης.

Οι γενιές που κυριαρχούν στην πολιτική και κοινωνική ζωή της χώρας είναι γενιές που έχουν μεγαλώσει χωρίς πολεμικές συγκρούσεις και σοβαρά θερμά επεισόδια. Το ίδιο συμβαίνει και στην Ευρώπη η οποία υποτιμά τη σημασία των γεωπολιτικών ανταγωνισμών.

Όσοι ήταν μεταξύ 20 και 30 ετών το 1974 κατά την εισβολή του Αττίλα τώρα είναι άνω των 60-70 ετών. Οι περισσότεροι δεν θυμούνται τις συνθήκες της περιόδου. Η κοινή γνώμη τις τελευταίες δεκαετίες έχει εθιστεί στην αντίληψη πως οι αψιμαχίες στο Αιγαίο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας είναι μια από τις "τουριστικές ατραξιόν" της χώρας.

Αν κρίνει κάποιος από τη διάλυση και το πνεύμα ρουσφετιού και αργομισθίας που διακρίνει τη δημόσια διοίκηση, δεν μπορεί να αισιοδοξεί πως η άμυνα της χώρας, παρά τον ακριβό εξοπλισμό, μπορεί να παρουσιάζει μια καλύτερη εικόνα, καθώς η καλή απόδοση απαιτεί πάντα πειθαρχία και αξιοκρατία.

Από το εξωτερικό επίσης λίγα πράγματα μπορεί να περιμένει η Ελλάδα καθώς η Ε.Ε. διανύει περίοδο υπαρξιακών προβληματισμών ενώ στις ΗΠΑ η αλλοπρόσαλλη συμπεριφορά της νέας Προεδρίας δεν εμπνέει εμπιστοσύνη. Θα μπορούσε να περιμένει κάποιος τα καλύτερα αλλά και τα χειρότερα.

Οι εξελίξεις στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και υπό το πρίσμα των εξελίξεων στη Μέση Ανατολή και τις σχέσεις ΗΠΑ με Ιράν. Υπάρχει αρκετό εύφλεκτο υλικό και πολλοί σπινθήρες.

Φοβάμαι πως διανύουμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο με την ελαφρότητα των αμνών που λίγες μέρες πριν την Ανάσταση εκλαμβάνουν τις βελτιωμένες μερίδες τροφής για αγαθή τύχη και αναφαίρετο δικαίωμα που έγινε πράξη...

Στη δε κυβέρνηση, καθώς εκτός των άλλων φαίνεται να αγνοούν και στοιχειώδη ιστορία και επειδή φαίνεται να βολεύονται με τα σενάρια παράτασης της νομής της εξουσίας, να υπενθυμίσουμε πως στην ελληνική ιστορία οι απώλειες εθνικής κυριαρχίας ( π.χ. εδαφών...) τελειώνουν συνήθως με εκτελεστικά αποσπάσματα (1922), αυτοκτονίες (Κορυζής 1941) και ισόβια (Χούντα 1974)...

Κανείς δεν φαίνεται να παίρνει στα σοβαρά έναν Ερντογάν που τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό βρίσκεται σε αδιέξοδο. Αυτό είναι λάθος...

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]