Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διάβημα της Λευκωσίας προς τη Βρετανία για τη στάση της στην ΑΟΖ


Σε επίσημο διάβημα προς τη βρετανική κυβέρνηση θα προβεί η Λευκωσία μετά τις χθεσινές δηλώσεις του Βρετανού υπουργού Ευρώπης, Άλαν Ντάνκαν, για την κυπριακή ΑΟΖ, τις οποίες ο Νίκος Αναστασιάδης είχε χαρακτηρίσει «απαράδεκτες».

Την κατάθεση διαβήματος ανακοίνωσε σήμερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, σύμφωνα με το politis.com.cym, o ο οποίος ερωτηθείς για τις τοποθετήσεις του Άλαν Ντάνκαν, αλλά και για την ανασκευή των δηλώσεων αυτών από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών που, σύμφωνα με παρατήρηση δημοσιογράφου, υιοθετεί τη θέση Ντάνκαν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «το μόνο πρόσθετο σχόλιο που έχω να κάνω στην τοποθέτηση που έκανε χθες βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είναι ότι ο Ύπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου έχει κληθεί στο Υπουργείο Εξωτερικών, προκειμένου να γίνουν τα απαραίτητα διαβήματα προς τη χώρα του για τις ατυχείς δηλώσεις του Υφυπουργού. Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει επιστολή στην Πρωθυπουργό κα Μέι».

Σε άλλη ερώτηση ο Εκπρόσωπος είπε ότι «γίνεται διάβημα από την Κυπριακή Δημοκρατία σήμερα επίσημα από το Υπουργείο Εξωτερικών μέσω του Ύπατου Αρμοστή του Ηνωμένου Βασιλείου και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα απευθύνει την απαραίτητη επιστολή στην Πρωθυπουργό».


Υπενθυμίζεται ότι χθες ο Νίκος Αναστασιάδης χαρακτήρισε «απαράδεκτο» τον σερ Άλαν Ντάνκαν, σχολιάζοντας τη σημερινή δήλωσή του Βρετανού υπουργού Ευρώπης, με την οποία αποκάλεσε περιοχή με κυριαρχία «υπό αμφισβήτηση» την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Κύπρου.

Επιστολή Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου σε Άλαν Ντάνκαν

«Πολιτικά και νομικά απαράδεκτη» χαρακτηρίζει τη δήλωση του σερ Άλαν Ντάνκαν περί κυριαρχίας «υπό αμφισβήτηση» στην κυπριακή ΑΟΖ ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Ηνωμένου Βασιλείου Χρίστος Καραολής με ανοιχτή επιστολή του προς τον ίδιο τον σερ Άλαν Ντάνκαν, σύμφωνα με το skai.gr.

Ο κ. Καραολής υπενθυμίζει ότι στο πρόσφατο παρελθόν ο σερ Άλαν είχε δηλώσει όχι μόνο ότι η βρετανική κυβέρνηση αναγνωρίζει το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αξιοποιεί τους φυσικούς πόρους στην ΑΟΖ της, αλλά και ότι θέλει να δει τις γεωτρήσεις να προχωρούν.

Επισημαίνει επιπλέον τη δήλωση εκπροσώπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία στο ΚΥΠΕ ότι η Βρετανία συμφωνεί με τις αυστηρές προειδοποιήσεις της Φεντερίκα Μογκερίνι προς την Τουρκία.

Κατά συνέπεια, συνεχίζει ο κ. Καραολής, η νεότερη δήλωση πέρα του ότι είναι πολιτικά και νομικά απαράδεκτη, έχει αφήσει την κυπριακή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου «βαθιά απογοητευμένη», καθώς εκ πρώτης όψεως φαίνεται «να σηματοδοτεί μετατόπιση της πολιτικής» της βρετανικής κυβέρνησης επί του θέματος.

Ο κ. Καραολής ξεκαθαρίζει ότι με βάση τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας η κυπριακή ΑΟΖ δεν τελεί υπό καμία αμφισβήτηση. Σημειώνει ότι η Τουρκία επιχειρεί να κάνει γεωτρήσεις σε περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου που έχει ήδη οριοθετηθεί με την Αίγυπτο με την αποδοχή των Ηνωμένων Εθνών.

Τονίζει επίσης την άρνηση της Τουρκίας να αποδεχθεί την κυπριακή πρόκληση για οριοθέτηση των ΑΟΖ των δύο χωρών, επιλέγοντας να δράσει μονομερώς και παρανόμως.

Ζητά λοιπόν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας εκ μέρους της παροικίας από τον Βρετανό υπουργό Ευρώπης να ξεκαθαρίσει ποιες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ θεωρεί αμφισβητούμενες, όπως άφησε να εννοηθεί, και από ποιον, καθώς και να διευκρινίσει κατά πόσο θεωρεί ότι η Κύπρος δε θα πρέπει να αξιοποιήσει το κυριαρχικό της δικαίωμα για εκμετάλλευση των φυσικών της πόρων εφόσον η Τουρκία επιλέξει να αμφισβητήσει μέρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Καλεί επιπλέον τη βρετανική κυβέρνηση να καλέσει δημοσίως και κατ' ιδίαν την Τουρκία να αποχωρήσει από την κυπριακή ΑΟΖ, σημειώνοντας ότι αυτό το έχουν ήδη κάνει το Εργατικό Κόμμα, το Εθνικό Κόμμα Σκωτίας, οι Συντηρητικοί βουλευτές σερ Ρότζερ Γκέιλ, Τερέζα Βίλιερς, Μάθιου Όφορντ, Τζούλιαν Νάιτ και οι Εργατικοί Πάμπος Χαραλάμπους και Κάθριν Γουέστ.

Η επιστολή προσθέτει ότι η Κύπρος παραμένει σταθερός σύμμαχος του Ηνωμένου Βασιλείου τόσο στην Κοινοπολιτεία όσο και στην ΕΕ, ιδίως στις διαπραγματεύσεις για το Brexit.

Αναφέρει επίσης ότι η ανάπτυξη του ενεργειακού προγράμματος της Κύπρου είναι προς το εθνικό όφελος και του Ηνωμένου Βασιλείου, συμβάλλοντας στη μελλοντική ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης.

«Αντιθέτως, η Τουρκία υπονομεύει ενεργά το δυτικό σύστημα ασφαλείας και έχει αποδειχθεί ασταθής και απρόβλεπτος σύμμαχος στο ΝΑΤΟ», σημειώνει ο κ. Καραολής.

Η επιστολή κλείνει επαναλαμβάνοντας ότι είναι απογοητευτικό και ανησυχητικό ότι η βρετανική κυβέρνηση δεν υπερασπίζεται ξεκάθαρα την Κυπριακή Δημοκρατία, την ώρα που οι Βρετανοί υπουργοί επαίρονται συνεχώς για την προσήλωση της χώρας στους κανόνες της διεθνούς τάξης και για το ρόλο της Βρετανίας ως συνδέσμου μεταξύ δημοκρατιών μετά από το Brexit.

«Εκ μέρους της βρετανοκυπριακής κοινότητας σας προτρέπουμε να αναθεωρήσετε γρήγορα», καταλήγει η επιστολή του προέδρου της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας προς τον σερ Άλαν Ντάνκαν.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]