Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Διαβουλεύσεις των ηγετών για τα Δυτικά Βαλκάνια χωρίς ουσία


Η πολιτική της ΕΕ για τις διαφορές Σερβίας - Κοσσυφοπεδίου αλλά και το ενδεχόμενο διεύρυνσης της Ένωσης, καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει πολιτική

Η προχθεσινή διάσκεψη στο Βερολίνο με τους ηγέτες των Δυτικών Βαλκανίων, προσκεκλημένων της Μέρκελ και του Μακρόν, αποτέλεσε ουσιαστικά μια παρωδία, αφού ούτε η Μέρκελ είχε να προτείνει βιώσιμη λύση, ούτε ο Μακρόν ήθελε να χάσει ψήφους στην Γαλλία, ευνοώντας την ταχεία ένταξη των βαλκανικών χωρών στη Ευρώπη.

Γιατί πραγματοποιήθηκε; Υποθέτω για να δείξει η Γερμανία ότι αναλαμβάνει εκ νέου πρωτοβουλίες στην Βαλκανική, μετά τον παραμερισμό της από τις ΗΠΑ, αλλά και την επιδίωξη Ρωσίας και Κίνας να αναλάβουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην περιοχή.

Στην ουσία, η σύναξη τυπικώς μεν είχε σκοπό συζητήσεις για την προοπτική ένταξης των Δυτικών Βαλκανίων στην Ε.Ε., αναλώθηκε όμως στις διαφορές Σερβίας-Κοσσυφοπεδίου, και στις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στις γειτονικές χώρες, η προγραμματιζόμενη ανταλλαγή εδαφών μεταξύ των δύο ανωτέρω χωρών.

Η πολιτική της Ε.Ε. σχετικά με το ζήτημα αυτό, αλλά και με το ενδεχόμενο διεύρυνσης της Ένωσης, καταδεικνύει ότι δεν υπάρχει πολιτική. Πλην του γεγονότος ότι για την διεύρυνση δεν υπάρχει κοινή στάση, με πέντε τουλάχιστον χώρες να την αρνούνται, επιθυμούσες την ποιοτική της βελτίωση και όχι την ποσοτική αύξηση, το ζήτημα της ανταλλαγής εδαφών δείχνει ότι από πλευράς Γερμανίας τουλάχιστον, μάλλον υπόρρητα αντιμετωπίζεται το ζήτημα.


Τούτο συνάγεται, και από τα υποτιθέμενα επιχειρήματα που φέρει η γερμανική πλευρά, τα οποία δεν πείθουν, αλλά φαίνεται ότι πρέπει να εκφράζονται για να αντιμετωπιστεί η αμερικανική επιθυμία ανταλλαγής εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου.

Υποστηρίζει ο ειδικός σε θέματα Βαλκανίων, χριστιανοδημοκράτης Μίχαελ Μπραντ -όπως δημοσίευσε εχθές η voria.gr - με αφορμή τις σκέψεις που διατυπώνονται για αλλαγές συνόρων στα δυτικά Βαλκάνια ότι η προσέγγιση αυτή θέτει σε κίνδυνο τη σταθερότητα της ευρύτερης περιοχής. Με τα λεγόμενά του εξηγεί γιατί η Γερμανία τάσσεται κατά της ανταλλαγής εδαφών, σε προφανή αντίθεση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Το επιχείρημά του: «Το γεγονός ότι η εντεταλμένη για την εξωτερική πολιτική της ΕΕ Μογκερίνι κάνει λόγο για αλλαγή συνόρων, είναι ένα παιχνίδι με τη φωτιά», σχολίασε ο Μίχαελ Μπραντ, απευθύνοντας την ίδια ώρα μια σαφή προειδοποίηση: «Όποιος δεν αντιδρά στις αλλαγές συνόρων, θα είναι συνυπεύθυνος σε περίπτωση που υπάρξει νέος θερμός πόλεμος στα Βαλκάνια». Και προσθέτει: «Με ποιο επιχείρημα θα απαγορεύσει κανείς στους Αλβανούς να ενωθούν με τη "Βόρεια Μακεδονία", εάν επιτραπεί η ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσόβου»;

Κατ’ αρχάς, υπάρχει σκόπιμη διαστρέβλωση, επειδή δεν πρόκειται για απλή αλλαγή συνόρων, αλλά για ανταλλαγή εδαφών από την οποία θα προκύψει η αλλαγή συνόρων. Άλλο πράγμα είναι η αλλαγή συνόρων, όπως συνέβη με την διάλυση της Γιουγκοσλαβίας -και με βομβαρδισμούς- όπου τρίτοι και παρά την θέληση των λαών, χάραξαν σύνορα στα Δυτικά Βαλκάνια για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα.

Όπως άλλωστε συνέβη και με την Συνθήκη του Βουκουρεστίου το 1913, και των Παρισίων το 1919, όπου απέσπασαν από την Ελλάδα απελευθερωθέντα εδάφη -Βόρειο Ήπειρο, τμήμα της Ανατ. Ρωμυλίας και την Πελαγονία, την οποία αυθαιρέτως ενέταξαν στην Σερβία και έχουμε σήμερα το πρόβλημα με τους Σλάβους των Σκοπίων.

Αλλά, και η ανταλλαγή εδαφών μεταξύ Σερβίας και Κοσσυφοπεδίου δεν έχει καμιά σχέση με την υποτιθέμενη ενσωμάτωση εδαφών των Σκοπίων στην Αλβανία, όπως δήθεν φοβείται ο Μπραντ. Μια τέτοια περίπτωση, δεν έχει σχέση με ανταλλαγή συνόρων, διεξαγόμενη με τη σύμφωνη γνώμη των λαών. Η Αλβανία, αν πάρει το Τέτοβο, τι θα δώσει στα Σκόπια; Θα πρόκειται περί βίαιης απόσχισης, όπως έπραξαν και οι Δυτικοί με το Κοσσυφοπέδιο. Ολόκληρη βέβαια η επικράτεια των Σκοπίων να ενσωματωθεί στην Αλβανία, μάλλον αστειευόμενος θα το εξέφασε ο Μπραντ.

Πιστεύω ότι, αφού απεφάσισαν οι ΗΠΑ, και με την προϋπόθεση ότι θα παραμείνουν σ’ αυτήν την θέση, η ανταλλαγή κάποια στιγμή θα γίνει. Θα είναι μια μικρή παραχώρηση στην Σερβία, με επικοινωνιακό κυρίως χαρακτήρα, για να αναγνωρίσει την ύπαρξη κράτους του Κοσσυφοπεδίου και να της επιτραπεί να ελπίζει σε ένταξη στην Ε.Ε. Αλλιώς, ποιο θα είναι το αντάλλαγμα για να συναινέσει η Σερβία;

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]