Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ρουσφέτι Γαβρόγλου στους "δικούς" του πρώην διευθυντές εκπαίδευσης


Τι προβλέπει η ειδική διάταξη που εξασφαλίζει σκανδαλώδη προνόμια σε στελέχη τα οποία είχαν διοριστεί σε διευθυντικές θέσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Με μια διάταξη η οποία στριμώχθηκε ανάμεσα σε εκατοντάδες του νόμου – σκούπα για την Παιδεία, των χιλίων και πλέον σελίδων, τον οποίο ψήφισε η Βουλή στις αρχές της Μεγάλης Εβδομάδας, ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου φροντίζει να εξασφαλίσει σκανδαλώδη προνόμια σε πρώην περιφερειακούς διευθυντές εκπαίδευσης καθώς και σε προϊσταμένους δευτεροβάθμιας και πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης των οποίων η θητεία έληξε ή πρόκειται να λήξει τις προσεχείς ημέρες.

Πρόκειται για στελέχη τα οποία είχαν διοριστεί σε διευθυντικές θέσεις επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και τα οποία μετά τις νέες διαδικασίες αξιολόγησης αποχώρησαν από τη θέση τους. Εξ αυτών, άλλοι δεν κατέθεσαν καν τα χαρτιά τους προκειμένου να αξιολογηθούν καθώς δεν είχαν τα αναγκαία προσόντα, ενώ κάποιοι συμμετείχαν στην όλη διαδικασία αλλά απορρίφθηκαν λόγω μειωμένων προσόντων.

Σε όλους αυτούς η «φωτογραφική» διάταξη Γαβρόγλου παρέχει τη δυνατότητα, κατόπιν απόφασης του υπουργού Παιδείας, να αποσπαστούν στα Κέντρα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης των πανεπιστημίων, με πενταετή θητεία, λαμβάνοντας μάλιστα, πέραν του μισθού τους και επιπλέον επιμίσθιο. Εν ολίγοις, με την ψηφισθείσα διάταξη, ο κ. Γαβρόγλου προχωρά σε ένα διπλό ρουσφέτι προς τα «δικά του» παιδιά καθώς, αφενός τους απαλλάσσει από το δυσάρεστο έργο της επιστροφής στις τάξεις και αφετέρου διατηρεί και το εισοδηματικό τους επίπεδο, καθώς αντικαθιστά το επίδομα θέσης που λάμβαναν έως τώρα με επιμίσθιο.


Τι προβλέπει η σχετική διάταξη

Ειδικότερα, στο άρθρο 67 παρ.6, εδαφ.4 του νόμου «Συνέργειες Πανεπιστημίων και Τ.Ε.Ι., πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, πειραματικά σχολεία, Γενικά Αρχεία του Κράτους και λοιπές διατάξεις», προβλέπεται ότι:

«Με απόφαση του Υπουργού Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων, που εκδίδεται ύστερα από πρόταση του Συµβουλίου του Κ.Ε.Ε., µπορεί να αποσπώνται στο Κ.Ε.Ε., για πενταετή θητεία, που µπορεί να ανανεώνεται, εκπαιδευτικοί της πρωτοβάθµιας και της δευτεροβάθµιας εκπαίδευσης, οι οποίοι έχουν διατελέσει Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης Πρωτοβάθµιας ή Διευθυντές Δευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, καθώς και Συντονιστές Εκπαίδευσης Εξωτερικού ως Οργανωτικοί Συντονιστές των προγραµµάτων επαγγελµατικής εκπαίδευσης. Οι Οργανωτικοί Συντονιστές ασκούν καθήκοντα συντονισµού των προγραµµάτων και µεριµνούν για τη διασύνδεσή τους µε τη Δευτεροβάθµια και, ιδίως, την Δευτεροβάθµια επαγγελµατική εκπαίδευση, καθώς και µε τις τοπικές και περιφερειακές αναπτυξιακές ανάγκες, την οικονοµία και την αγορά εργασίας για την επιλογή των Οργανωτικών Συντονιστών, συνεκτιµάται η εµπειρία στην επαγγελµατική εκπαίδευση ή στη διοίκηση και εποπτεία της. Στους Οργανωτικούς Συντονιστές καταβάλλεται επιµίσθιο, το ύψος του οποίου καθορίζεται µε κοινή απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευµάτων και Οικονοµίας και Οικονοµικών».

Σημειώνεται ότι η διαδικασία αντικατάστασης των περιφερειακών διευθυντών εκπαίδευσης έχει ήδη ολοκληρωθεί πριν από το Πάσχα, ενώ από την προσεχή εβδομάδα πρόκειται να ξεκινήσει η διαδικασία επιλογής των νέων διευθυντών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Είχαν ακυρώσει ανάλογη διάταξη της Διαμαντοπούλου

Το 2015 όταν ανέλαβε τη διακυβέρνηση ο ΣΥΡΙΖΑ φρόντισε να ακυρώσει διάταξη η οποία είχε ψηφιστεί επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου (παρ.14 του άρθρου 26 του Ν. 3879/2010) η οποία προέβλεπε ότι «εκπαιδευτικοί που έχουν διοριστεί σε θέσεις Γενικών ή Ειδικών Γραμματέων και Περιφερειακών Διευθυντών Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, καθώς και Προέδρων ή Διευθυνόντων Συμβούλων φορέων που εποπτεύονται από το Υπουργείο αυτό, μετά τη λύση της σχέσης εργασίας τους στις παραπάνω θέσεις και έως την επιλογή νέων στελεχών εκπαίδευσης, υπηρετούν ως στελέχη παιδαγωγικής καθοδήγησης σε περιοχές που επιθυμούν, εκτελώντας καθήκοντα σχολικών συμβούλων της ειδικότητας τους, τα οποία τους ανατίθενται από τον οικείο Περιφερειακό Διευθυντή Εκπαίδευσης, ύστερα από εισήγηση του Προϊσταμένου του Τμήματος Επιστημονικής - Παιδαγωγικής Καθοδήγησης».

Τη ρύθμιση αυτή ο ΣΥΡΙΖΑ την είχε καταγγείλει τότε, ως σκανδαλώδη γι’ αυτό και προχώρησε στην κατάργησή της. Όμως, τέσσερα χρόνια μετά, έρχεται να φέρει μια παρόμοια προκειμένου να βολέψει τα «δικά του» παιδιά.

Νίκος Ηλιάδης
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]