Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γιούνκερ: Το κύριο πρόβλημα των Ευρωπαίων είναι ότι δεν αγαπάμε ο ένας τον άλλον


Γράφει ο Παναγιωτίδης Μάρκος

Πανικόβλητος, από το επικείμενο αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, προσπαθεί να διασωθεί ηθικά και να βάλει "θεμέλια" για την θέση του στην επόμενη ημέρα των ευρωεκλογών. Κατηγορεί τους ευεργέτες του και "θυμάται" τις "καλές εποχές" του ευρωκοινοβουλίου (πριν την υποταγή του στην Γερμανία), αλλά παράλληλα, δεν διστάζει να χρησιμοποιεί διχαστικές και συγκρουσιακές εκφράσεις. Σίγουρα βρίσκεται σε κατάσταση πανικού, φοβούμενος την πιθανότητα να βρεθεί αντιμέτωπος με λίαν δυσάρεστες καταστάσεις για υποθέσεις τις οποίες "χειρίστηκε" ο ίδιος με πλήρη απώλεια των ευρωπαϊκών ιδεωδών..., όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, η οποία μετατράπηκε σε (οικονομικά) κατεχόμενη χώρα, από τον πρώτο διδάξαντα "την απώλεια της αγάπης" μεταξύ των ευρωπαίων, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Το κύριο πρόβλημα για τους Ευρωπαίους είναι ότι έχουν χάσει τη "λίμπιντό" τους, εκτιμά ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Handelsblatt. "Δεν αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Χάσαμε τη συλλογική μας λίμπιντο", είπε ο Γιούνκερ.

Ο απερχόμενος πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε μάλιστα ότι είναι πλέον δυσκολότερο για την ΕΕ να πείσει τους πολίτες με τα επιχειρήματά της κατά του λαϊκισμού. "Εμείς οι Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουμε αρκετά ο ένας για τον άλλον. Οι πολίτες στη Λαπωνία δεν έχουν ιδέα για το τι κινητοποιεί τους πολίτες στη Σικελία", σημείωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. "Ωστόσο, η ΕΕ χρειάζεται κοινούς κανόνες για όλους. Έτσι λοιπόν, πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή στις ευαισθησίες των άλλων".


Με τις Ευρωεκλογές να πλησιάζουν και τις εθνικιστικές, ακροδεξιές λαϊκιστικές δυνάμεις να κερδίζουν έδαφος, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είπε ότι δεν θα είναι εύκολο για τις παραδοσιακές συντηρητικές και σοσιαλιστικές ομάδες να παραμείνουν ενωμένες. "Υπάρχει έχθρα μεταξύ των δύο μεγάλων ομάδων στο ευρωκοινοβούλιο, δεν υπήρχε πριν", είπε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αναφερόμενος στο ΕΛΚ και τους Σοσιαλδημοκράτες. "Η δομή των κομμάτων έχει καταστεί τόσο διαφοροποιημένη και άνιση που δύσκολα περιγράφεται".

Αναφορικά με την άνοδο της ακροδεξιάς, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε τις αμφιβολίες του για τις φιλοδοξίες του αντιπροέδρου της ιταλικής κυβέρνησης, Ματέο Σαλβίνι, να οικοδομήσει μια ακροδεξιά συμμαχία. "Ας περιμένουμε να δούμε αν αυτή η συμμαχία θα πραγματοποιηθεί", είπε. Οι ακροδεξιοί λαϊκιστές δεν θεωρούν δύσκολο να κατηγορούν την ΕΕ. Αλλά από τη στιγμή που προέρχονται από εθνικά κινήματα, είναι ενάντια στη φύση τους να αγωνιστούν από κοινού σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μια συμμαχία θα κατακερματιζόταν σύντομα", εκτιμά ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, διανύοντας την περίοδο του πολιτικού του τέλους...

Κάποια στιγμή πρέπει να ανοίξει μία συζήτηση για το τι ακριβώς θεωρείται και εννοείται όταν χρησιμοποιούνται οι έννοιες (με όλα τα παράγωγά τους) "εθνικιστικές", "ακροδεξιές", "λαϊκιστικές" δυνάμεις. Και αυτή την, απολογητική" συζήτηση θα πρέπει να την κάνουν όλοι εκείνοι, που εκτοξεύουν τους συγκεκριμένους χαρακτηρισμούς προς τους πολίτες που διαφωνούν με τις υφιστάμενες πολιτικές πρακτικές στην Ευρώπη (και όχι μόνο). Ιδιαίτερα στην Ελλάδα, η κυβέρνηση θα πρέπει να αποσαφηνίσει τι και ποιούς εννοεί όταν αναφέρεται σε "φασισμό" και φασίστες"...
Στη συνέχεια, θα μπορούν άνετα, όλοι οι θιγόμενοι να προσφύγουν στην δικαιοσύνη, της οποίας η απουσία από τα τεκταινόμενα τόσο στην Ευρώπη όσο και -ιδιαίτερα- στην Ελλάδα, είναι κάτι περισσότερο από τραγική, ενδεχομένως και συνενοχική (το αντίθετο οφείλει να το αποδείξει η ίδια η Δικαιοσύνη) στα όσα έχουν συμβεί και συμβαίνουν στη χώρα...


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]