Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Λαθρομεταναστευτικό - Το θεσμικό trafficking


Του Θοδωρή Γιάνναρου

Τα τελευταία χρόνια, με την έναρξη της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης, έχουν αυξηθεί κατά πολύ τα φαινόμενα της κυβερνητικής παθογένειας στην Ελλάδα. Το προσφυγικό ζήτημα έχει απασχολήσει πολλούς τα τελευταία χρόνια, ιδιαίτερα με τη συνέχιση του πολέμου στη Συρία. Η Ελλάδα είναι μια χώρα που έχει πληγεί πάρα πολύ και όσο περνάει ο χρόνος γίνεται και πιο έντονο το πρόβλημα, αρχικά λόγω γεωγραφικής θέσης της, διότι αφενός θεωρείται σταυροδρόμι τριών ηπείρων και αφετέρου πέρα από τα χερσαία σύνορα έχει και τα θαλάσσια στα οποία υπάρχουν χιλιάδες νησιά και νησίδες, ο έλεγχος των οποίων καθίσταται δύσκολος. Αλλά και λόγω του ότι μέσα από την υπογραφή ευρωπαϊκών συνθηκών πολλοί από τους εισερχομένους εγκλωβίζονται στη χώρα μας και κάποιοι απλά τους χρησιμοποιούν, γιατί αφενός τους βολεύει και αφετέρου... το χρήμα ρέει.

Πρέπει, όμως, σε κάθε περίπτωση να υπάρξει διαφοροποίηση των εννοιών του πρόσφυγα, ο οποίος είναι κάποιος που βρίσκεται εκτός της χώρας καταγωγής του και κινδυνεύει πραγματικά να υποστεί παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του στη χώρα του, και του μετανάστη, ο οποίος είναι ένα άτομο που μετακινείται από έναν τόπο σε άλλο, είτε προσωρινά είτε μόνιμα, συνήθως για να βρει εργασία, και βέβαια του απ’ όλους ανεπιθύμητου λαθρομετανάστη, ο οποίος δεν διαθέτει νόμιμη άδεια εισόδου και παραμονής σε κάποια χώρα.

-" Πρόσφυγες” είναι τα άτομα που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τη χώρα καταγωγής τους ή συνήθους διαμονής τους, εξαιτίας δικαιολογημένου φόβου δίωξης, για λόγους που σχετίζονται με τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, την εθνική ή φυλετική τους προέλευση, τη θρησκεία τους, ή με το ότι ανήκουν σε μια ιδιαίτερη κοινωνική ομάδα. Για τους παραπάνω λόγους δικαιούνται άσυλο και διεθνή προστασία στη χώρα όπου καταφεύγουν. Στην ευρύτερη έννοια των δικαιούχων διεθνούς προστασίας συμπεριλαμβάνονται και τα άτομα τα οποία, χωρίς τον παραπάνω φόβο δίωξης, κινδυνεύουν να υποστούν σοβαρή βλάβη, λόγω ένοπλων συρράξεων ή γενικευμένης βίας. Χαρακτηριστικό και των δύο περιπτώσεων είναι ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να απολαύσουν προστασίας στη χώρα καταγωγής ή συνήθους διαμονής τους.


- "Μετανάστες” είναι τα άτομα που εγκαταλείπουν τη χώρα καταγωγής τους προσβλέποντας σε καλύτερες συνθήκες εργασίας και γενικά διαβίωσης, στις χώρες τελικού προορισμού τους. Αν και ολοένα περισσότερο σήμερα οι λόγοι του ξεριζωμού είναι αναγκαστικοί παρά αποτέλεσμα ελεύθερης επιλογής, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις φυσικών ή περιβαλλοντικών καταστροφών ή απόλυτης φτώχειας, οι μετανάστες έχουν καταρχήν τη δυνατότητα και πρέπει να επιστρέψουν στην πατρίδα τους όποτε το θελήσουν, σε αντίθεση με τους πρόσφυγες.

- Τώρα ως προς τους "λαθρομετανάστες”... Αυτοί είναι ανεπιθύμητοι παντού, διότι είναι και δυσαναγνωρίσιμοι και σχετικά ανεξέλεγκτοι, μιας και δεν κινούνται βάσει κανόνων, οι οποίοι δεν τους συμπεριλαμβάνουν!

Δυστυχώς, στη χώρα μας οι έννοιες αυτές είναι παντελώς αδόκιμες και σκόπιμα οι άνθρωποι αυτοί που ξαφνικά εισέβαλαν μετά από στοχευμένο κάλεσμα των κυβερνώντων μας, χρησιμοποιούνται για καθαρά ιδιοτελείς και κομματικούς σκοπούς.

Απλά φτάνουν, τυγχάνουν υποδοχής από κυβερνητικούς εργαζόμενους-αλληλέγγυους, στοιβάζονται σε απάνθρωπες δομές, που δεν διαθέτουν ούτε τα στοιχειώδη για την προστασία και την προώθηση της υγείας τους, και γύρω απ’ αυτές τις δομές στήνεται το μεγάλο αλληλέγγυο αλισβερίσι-φαγοπότι.

Η ΕΕ πληρώνει για κάθε πρόσφυγα αρκετά έως πολλά χρήματα κατ’ έτος, που όμως μεγάλο μέρος αυτών χρησιμοποιείται για την πρόσληψη "των δικών μας παιδιών”... Εκτάσεις ενοικιάζονται με δυσθεώρητα μισθώματα από φιλικούς στην κυβέρνηση επιχειρηματίες που ξεφυτρώνουν... σαν τα μανιτάρια, και γύρω γύρω τα δορυφορικά επαγγέλματα ανθούν: προκάτ σπίτια στήνονται, εστίαση κανονίζεται, φύλαξη εγκαθίσταται, προσωπικό από τις κομματικές λίστες προσλαμβάνεται, και όλοι οι συμμετέχοντες εργάζονται γύρω από τη γαβάθα με το μέλι... Ενώ το χρήμα ρέει άφθονο, χωρίς όμως ποτέ να φθάνει στους μετανάστες ή τους πρόσφυγες, ή γενικά σε αυτούς τους ανθρώπους για τους οποίους προοριζόταν, άσχετα πώς τους βαφτίζουν...

Δυστυχώς, μεγάλος αριθμός νέων ανθρώπων, ανδρών και γυναικών, ξεφεύγουν από τα... "στραβά μάτια” των υπευθύνων των δομών, δραπετεύουν και καταφεύγουν, προκειμένου να επιβιώσουν, σε εχθρικές συμπεριφορές και συνθήκες, στην πορνεία, τα ναρκωτικά και την εξαθλίωση.

Το κέντρο της Αθήνας και οι κακόφημες περιοχές μεγάλων πόλεων έχουν κατακλυστεί από νεαρούς μουσουλμάνους και νεαρές μουσουλμάνες που μπορούν να κάνουν τα πάντα για μόλις λίγα ευρώ!

Παιδιά εξαφανίζονται και ποτέ κανείς δεν τα ξαναβλέπει - πού καταλήγουν άραγε;... Αλλά το χρήμα ρέει και οι αλληλέγγυοι πληρώνονται αδρά για να συντηρούν το χάος που οι ίδιοι δημιούργησαν μόνο και μόνο για να μπορούν να υπάρχουν. Και όποτε θελήσουν να ακουστούν, τους κινητοποιούν για να εκφράσουν τα αιτήματά τους, που συνήθως είναι οικονομικής φύσης ή μετακίνησής τους σε άλλες χώρες της προτίμησής τους.

Πώς θα μπορούσαμε λοιπόν να ονομάσουμε την κατάσταση αυτή που ξεκινάει από τη Μέση Ανατολή ή την Αφρική, όπου οι άνθρωποι αυτοί πληρώνουν αδρά για να μεταφερθούν στην Τουρκία και από εκεί ξαναπληρώσουν για να περάσουν... δήθεν λαθραία στην Ελλάδα, όπου -ω του θαύματος!- όλα είναι έτοιμα για την άφιξή τους και τους γνωρίζουν σχεδόν με τα μικρά τους ονόματα!

Αν κατά το πέρασμα στην Ελλάδα κάτι πάει στραβά, τα τηλέφωνα από τις διάφορες κυρα-Τασίες είναι ήδη στην τσέπη τους για να καλέσουν βοήθεια... Και το χρήμα ρέει ανεξέλεγκτα στις αριστερές τις τσέπες... με το κεφάλι.

Είναι ή δεν είναι σωματεμπορία και trafficking με θεσμικές σφραγίδες;

Ο επίσημος ορισμός του trafficking αντλείται διεθνώς από το "Πρωτόκολλο για την Αποτροπή, την Καταστολή και την Τιμωρία της Παράνομης Διακίνησης Προσώπων με Σκοπό τη Σεξουαλική και Οικονομική Εκμετάλλευση, Ιδιαίτερα Γυναικών και Παιδιών", που συμπληρώνει τη "Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών Ενάντια στο Υπερεθνικό Οργανωμένο Έγκλημα", μαζί με το "Πρωτόκολλο Ενάντια στη Λαθρεμπορία των Μεταναστών Μέσω Ξηράς, Αέρα και Θάλασσας"... υπό το προκάλυμμα ενός ψευδεπίγραφου ανθρωπισμού, αριστερόστροφης προέλευσης.

Η εμπορία ανδρών, γυναικών αλλά και παιδιών, θυμάτων κυκλωμάτων τα οποία επιδίδονται σε δραστηριότητες που εκτείνονται από την εκμετάλλευση γενικά ανθρώπων για ποταπούς σκοπούς, τη σεξουαλική εκμετάλλευση μέχρι το λαθρεμπόριο ανθρωπίνων οργάνων, μένει τις περισσότερες φορές ατιμώρητη απ' άκρου εις άκρον του πλανήτη και στην Ελλάδα του ΣΥΡΙΖΑ, που είχε ανακαλύψει τη φλέβα αυτή του χρυσού, λίγα χρόνια πριν τα δάχτυλά τους αγγίξουν την εξουσία - το 2012 με τους απεργούς πείνας της Υπατίας.

Είναι το πιο επικερδές οργανωμένο έγκλημα. Είναι κάτι που το κλωτσάς και περπατάει. Είναι κάτι που όταν του απευθύνεσαι, δεν σε κοιτάζει ποτέ στα μάτια... Είναι φθηνές υπηρεσίες. Δεν έχει κόστος που μπορεί να επηρεάσει επικίνδυνα όπως τα όπλα ή τα ναρκωτικά, αλλά είναι εξίσου επικερδές και μάλιστα με συνέχεια... όταν το προϊόν αποδίδει!

Όμως δίνει και πάγια έσοδα στους κεκαλυμμένους προαγωγούς, προερχόμενα από οικονομικούς μεγάλοεγκληματίες, οι οποίοι στον βωμό της οικονομικής εξουσίας, που ασκούν σε κράτη, όχι μόνο ξεπερνούν τα όρια, αλλά τα θρυματίζουν και μεθοδεύουν ακόμα και την απονομή των βραβείων Νόμπελ, σαν τον πασατέμπο, στους υπάκουους υπηρέτες τους, της διεθνούς αυτής μπίζνας...

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]