Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σε 48 ώρες οι ΗΠΑ ανοίγουν τον «ασκό του Αιόλου» για την Τουρκία του Ερντογάν;


Ανακοινώθηκαν κυρώσεις σε Τουρκία αν πάρει S-400
Με αντίποινα απειλεί η Άγκυρα 

Σε λιγότερο από 48 ώρες, στην συνάντηση Β.Πούτιν-Ρ.Τ.Ερντογάν, θα γνωρίζουμε αν η "πόρτα του φρενοκομείου" έχει ανοίξει οριστικά για Τουρκία και ΗΠΑ καθώς αργά χτες το βράδυ έγινε γνωστό πως η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε στην Αγκυρα πως αν τελικά πάρει τους S-400 θα υπάρξουν κυρώσεις.

Η απάντηση ήταν άμεση από την Τουρκία καθώς απόστρατοι και εν ενεργεία Τούρκοι αξιωματικοί τόνισαν πως η "απάντηση θα είναι ισοδύναμη, δηλαδή κυρώσεις σε ΝΑΤΟϊκές εγκαταστάσεις και βάσεις στην Τουρκία".

Η Τουρκία απειλεί να ακυρώσει την εξάμηνη συμφωνία εκμίσθωσης της βάσης του Ιντσιρλίκ ενώ διατηρεί το δικαίωμα να εκδιώξει τις αμερικανικές δυνάμεις εντός προθεσμίας 72 ωρών.

Μετά από 4 ημέρες "αφωνίας" ο Ρ.Τ.Ερντογάν εμφανίστηκε χτες με αντιδυτική και αντιαμερικανική ρητορική σε πολλά επίπεδα για να ξαναπεί πως "οι S-400 είναι τελειωμένη απόφαση" καθώς όπως είπε "οι Patriot δεν προσέφεραν τα ίδια πλεονεκτήματα με αυτά που πήραμε από την Ρωσία" ενώ επιβεβαίωσε πως επίκειται κυρώσεις λέγοντας πως:

"Οπως ο ΓΓ του ΝΑΤΟ, Γ.Στόλτενμπεργκ είπε, κυρώσεις εναντίον συμμάχων του ΝΑΤΟ είναι κάτι ανεπίτρεπτο.


Η αγορά οπλικών συστημάτων είναι κυρίαρχη απόφαση ενός λαού"

Βέβαια το να υπαναχωρήσει η Τουρκία από την συμφωνία με την Ρωσία είναι παρά πολύ δύσκολο, αν όχι αδύνατο. Και φυσικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν στις δηλώσεις του δεν φάνηκε διατεθειμένος για ακύρωση. Αντίθετα υπερασπίστηκε την αγορά των S-400.

Ο Τούρκος δημοσιογράφος, ΙλχάνΤανίρ, μετέδωσε από την Ουάσινγκτον πως "οι Ηνωμένες Πολιτείες κατέστησαν σαφές στην Τουρκία, σε υψηλά επίπεδα και σε πολλές περιπτώσεις,ότι φέρουν πολύ σοβαρές ανησυχίες στα σχέδια της Άγκυρας για απόκτηση του ρωσικού πυραυλικού συστήματος άμυνας S-400"

Το γεγονός αυτό επιβεβαίωσε και ανώτερος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών λέγοντας πως:

"Η τελική αγορά των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων S-400, θα ενεργοποιήσει αυτομάτως τις κυρώσεις των ΗΠΑ έναντι της Τουρκίας".

Mάλιστα σύμφωνα με κάποιες πληροφορίες έχει παρουσιαστεί και η λίστα κυρώσεων από τον Σύμβουλο του Ν.Τραμπ, Τ.Μπόλτον, μια συνάντηση για την οποία δεν βγήκε καμία ανακοίνωση, ούτε από Λευκό Οίκο ούτε από Αγκυρα.

Αντίθετα ο ΥΠΕΞ, Μ.Πομπέο, έσπευσε να ξαναδιορθώσει τον Μ.Τσαβούσογλου λέγοντας "πως η ανακοίνωση περί "καταστρεπτικών συνεπειών ήταν ορθή και δεν έγινε κανένα λάθος".

"Διάβασα προσεχτικά ξανά την ανακοίνωση του State Department και δεν βρήκα που είναι το λάθος" τόνισε.

Νωρίτερα ο Μ.Τσαβούσογλου είχε πει πως η ανακοίνωση του State Department ήταν λάθος και δεν αντανακλούσε την πραγματικότητα για την συνάντηση με Μ.Πομπέο!

Ερντογάν: "Τον Ιούλιο οι πρώτες παραδόσεις των S-400 στην Τουρκία"

Για πρώτη φορά μετά από τις εκλογές της 31/3, έκανε δηλώσεις ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Ο Ερντογάν είπε πως:

"Καταρχήν πρέπει να πούμε το εξής, η εκλογική διαδικασία τελείωσε. Τώρα υπάρχει η δικαστική διαδικασία. Στην δικαστική αυτή διαδικασία υπάρχουν 3 σκαλιά. Εκλογικά συμβούλια επαρχίας, νομού και ΥSK είναι τα αφεντικά αυτής της διαδικασίας. Από αυτά βγαίνει η τελική απόφαση. Μερικές φορές παρατηρώ, μιλά ο καθένας. Μιλάνε κι αυτοί που δεν τα έζησαν, έχουν απλά μια σαφή καριέρα.

Αυτήν τη στιγμή από τις 30 μητροπολιτικές πόλεις στην Τουρκία τις 15 τις πήραμε εμείς και μία πήρε το ΜΗΡ. Αυτοί πήραν 14. Η Συμμαχία για την προεδρία βρίσκεται στο 53%.

ΗΠΑ και Ευρώπη καταρχήν πρέπει να μάθουν την θέση τους. Η Συμμαχία για την Προεδρία πήρε το 70% των περιφερειακών δήμων.

Το έθνος έδωσε την καρδιά του στην Συμμαχία για την Προεδρία. Στον νομό Κων/λης από τους 39 δήμους η Συμμαχία για την προεδρία πήρε τους 25"

H Τουρκία συνεχίζει να προβαίνει σε πληρωμές στο πλαίσιο της συμφωνίας της με τη Ρωσία για την αγορά συστημάτων πυραυλικής άμυνας S-400.

Oι ΗΠΑ δεν προσέφεραν τους ίδιους όρους, όταν πρότειναν να πουλήσουν στην Άγκυρα πυραύλους Patriot. Tα επιχειρήματα των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ εσφαλμένα".

Δυστυχώς οι ΗΠΑ δεν μας πωλούν τους Patriot με τους ίδιους όρους που διαθέτει η Ρωσία τους S-400.

Είπε επίσης ότι η Τουρκία ήθελε, στο πλαίσιο μιας σύμβασης για την αγορά των αμερικανικών πυραύλων, να συμμετάσχει στην παραγωγή και να υπάρξει ταχεία παράδοση, όμως η Ουάσινγκτον δεν βλέπει θετικά αυτές τις απαιτήσεις.

“Η διαδικασία για τα S-400 ολοκληρώθηκε”, είπε ο Ερντογάν και πρόσθεσε:

«Έχουμε οριστικοποιήσει τη συμφωνία για τους S-400. Ζητήσαμε από τις ΗΠΑ να αγοράσουμε τους Patriots, αλλά απέτυχαν να μας δώσουν τη σωστή προσφορά.

Τώρα, το deal με τους S-400 παίρνει σάρκα και οστά. Οι παραδόσεις θα γίνουν τον Ιούλιο»

Κρίσιμη συνάντηση Β.Πούτιν - Ρ.Τ.Ερντογάν

Την Δευτέρα ο Ερντογάν θα βρίσκεται στη Ρωσία –είναι η τρίτη επίσκεψή του στη χώρα αυτή από τις αρχές του έτους– για συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν και ο Τούρκος ομόλογός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την διάρκεια των συνομιλιών που θα έχουν στις 8 Απριλίου, θα συζητήσουν την κατάσταση στη Συρία υπό το πρίσμα της μερικής αποχώρησης των αμερικανικών στρατευμάτων από την χώρα.

Επίσης οι δύο ηγέτες θα συζητήσουν, όπως δήλωσε ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου Γιούρι Ουσακόφ, το ζήτημα της πώλησης των S-400 στην Τουρκία, την πορεία της κατασκευής του αγωγού φυσικού αερίου Turkish Stream και του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού.

Ο σύμβουλος του Ρώσου προέδρου διευκρίνισε ότι στις 8 Απριλίου στην Μόσχα ο Πούτιν και ο Ερντογάν θα έχουν συνομιλίες επί όλων των θεμάτων, ενώ θα πραγματοποιηθεί και σύνοδος κορυφής του Συμβουλίου Συνεργασίας Ρωσίας- Τουρκίας. Οι συνομιλίες, διευκρίνισε ο Ουσακόφ, ενδέχεται να αρχίσουν με ένα τετ-α-τετ των δύο ηγετών για να συζητηθούν «τα πλέον ευαίσθητα θέματα».

Στη συνέχεια οι δύο ηγέτες θα συναντηθούν με επιχειρηματίες, ενώ θα υπογράψουν σειρά συμφωνιών.

Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου των δύο προέδρων, ενώ το βράδυ της 8ης Απριλίου οι Πούτιν και Ερντογάν θα παρευρεθούν στην τελετή έναρξης του Αφιερωματικού Έτους πολιτισμού και τουρισμού Ρωσίας-Τουρκίας, που θα διοργανωθεί στο Θέατρο Μπαλσόι.

Βασίλης Καπούλας
ProNews



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]