Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

«Αλέξη δώστα όλα»


Τα 30 «δωράκια» της κυβέρνησης στο δρόμο προς τις κάλπες

Στο προεκλογικό αυτό σκηνικό έχει στηθεί πάρτι προσλήψεων στο Δημόσιο και έχουν μπει στο συρτάρι δυσάρεστα μέτρα, όπως η νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αλλά και η αύξηση των ορίων των απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο

Τα σημάδια της κάλπης φάνηκαν από νωρίς. Πολλούς μήνες πριν ακόμα ανοίξει ο εκλογικός κύκλος, η κυβέρνηση μπήκε στον χορό των προεκλογικών υποσχέσεων ξεδιπλώνοντας σταδιακά ένα πακέτο παροχών με δεκάδες επιδόματα, αναδρομικά, μερίσματα, φοροελαφρύνσεις, ρυθμίσεις για χρέη. Η κυβέρνηση… παίζει τα ρέστα της για να περιορίσει τις εκλογικές απώλειες.

Σχεδόν κάθε μέρα ανακοινώνεται και ένα νέο επίδομα, μια νέα φοροελάφρυνση, μια ευνοϊκή ρύθμιση. Την ίδια ώρα, τα κυβερνητικά στελέχη καλλιεργούν ελπίδες στους συνταξιούχους και τους δημοσίους υπαλλήλους για την καταβολή των αναδρομικών που διεκδικούν και εμφανίζονται βέβαιοι ότι δεν θα μπει ψαλίδι στο αφορολόγητο το 2020. Στο προεκλογικό αυτό σκηνικό έχει στηθεί πάρτι προσλήψεων στο Δημόσιο και έχουν μπει στο συρτάρι δυσάρεστα μέτρα, όπως η νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων αλλά και η αύξηση των ορίων των απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα που κατοχυρώνουν το αφορολόγητο.

1 Αναδρομικά σε ειδικά μισθολόγια με διευρυμένο κύκλο δικαιούχων. Πάνω από 800 εκατ. ευρώ καθαρά κατεβλήθησαν στο τέλος του 2018 και στις αρχές του 2019 σε περισσότερους από 400.000 ένστολους, πανεπιστημιακούς, γιατρούς του ΕΣΥ, δικαστικούς, διπλωμάτες και στους συνταξιούχους των ειδικών μισθολογίων.

2 Φοροελαφρύνσεις σε ειδικά μισθολόγια. Αυτοτελώς με συντελεστή 20% και χωρίς την επιβολή ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης η φορολόγηση των αναδρομικών των ειδικών μισθολογίων.

3 Κοινωνικό μέρισμα. Περίπου 1,7 εκατ. νοικοκυριά μοιράστηκαν το ποσό των 783,6 εκατ. ευρώ. Ελαβαν μέρισμα 483 ευρώ κατά μέσο όρο και μπορούν να το χρησιμοποιήσουν για να καλύψουν τεκμήρια.

4 Μείωση ΕΝΦΙΑ 2019. Μειωμένος κατά 10% μεσοσταθμικά θα είναι ο λογαριασμός του φετινού ΕΝΦΙΑ. Οι μικροϊδιοκτήτες θα έχουν έκπτωση 30%.

5 Επίδομα ενοικίου. Πριν από το Πάσχα θα πληρωθεί η πρώτη δόση του επιδόματος ενοικίου των 70 - 210 ευρώ. Αναδρομικά τριών μηνών θα λάβουν πάνω από 150.000 νοικοκυριά που διαμένουν σε μισθωμένη κατοικία.


6 Αφορολόγητο χωρίς πλαστικό χρήμα. Φορολογούμενοι με πραγματικό εισόδημα έως 6.000 ευρώ (περιστασιακά απασχολούμενοι και πρόσφυγες) και τεκμαρτό εισόδημα έως 9.500 ευρώ εξαιρούνται από την υποχρέωση χρήσης ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής για το χτίσιμο του αφορολόγητου ορίου. Θα πρέπει όμως να έχουν τουλάχιστον χάρτινες αποδείξεις.

7 Περισσότεροι στο μεταφορικό ισοδύναμο. Επεκτείνεται και στα αεροπορικά εισιτήρια και σε περισσότερους δικαιούχους (καθηγητές σε ΑΕΙ που έχουν την έδρα τους σε νησί, σε αστυνομικούς, πυροσβέστες και σε στρατιωτικούς που υπηρετούν με οποιαδήποτε ιδιότητα στις Ενοπλες Δυνάμεις ή στο Λιμενικό Σώμα).

8 Ρύθμιση 120 δόσεων στα Ταμεία. Ερχεται τις επόμενες ημέρες. Θα μπορούν να υπαχθούν περίπου 900.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και αγρότες. Η ρύθμιση θα συνοδεύεται με κούρεμα της κύριας οφειλής και διαγραφή προσαυξήσεων έως 85%.

9 Σε 120 δόσεις οι οφειλές στην Εφορία. Στην έκτακτη ρύθμιση θα μπορούν να υπαχθούν με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια μισθωτοί, συνταξιούχοι, επαγγελματίες και αγρότες. Θα προβλέπεται μόνο διαγραφή προσαυξήσεων και προστίμων.

10 Προσλήψεις. Για το 2019 η κυβέρνηση έχει υποσχεθεί περισσότερες από 17.000 προσλήψεις. Παράλληλα δίνει μπόνους επιμόρφωσης σε υπαλλήλους αποφοίτους λυκείου, αυξάνει τους δικαιούχους και τις μέρες γονεϊκής άδειας και επιτρέπει περισσότερες αποσπάσεις - μετατάξεις για λόγους υγείας.

11 Δώρα στο Δημόσιο. Εν αναμονή της απόφασης της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα κομμένα δώρα (Χριστουγέννων, Πάσχα και επίδομα αδείας) η κυβέρνηση κλείνει το μάτι στους δημοσίους υπαλλήλους αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο καταβολής των αναδρομικών που διεκδικούν.

12 Αναδρομικά σε συνταξιούχους. Οι συνταξιούχοι διεκδικούν αναδρομικά από τις περικοπές του 2012 στις συντάξεις τους οι οποίες κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ. Η κυβέρνηση καλλιεργεί ελπίδες, με ορισμένους να μιλούν για επιστροφή των αναδρομικών σε δόσεις.

13 Συντάξεις χηρείας. Σχεδιάζεται η αναδρομική αύξηση κατά 40% για τις συντάξεις χηρείας επιζώντων συζύγων που έχουν εκδοθεί από το 2016 και μετά. Επιπλέον θα ανασταλεί το ηλικιακό όριο των 55 ετών που απαιτείται για να συνεχίσει κάποιος να λαμβάνει σύνταξη χηρείας μετά τα πρώτα τρία χρόνια.

14 Απαλλαγή από τέλος επιτηδεύματος. Με νέα διάταξη που ενεργοποιείται με τις φετινές φορολογικές δηλώσεις επιχειρηματίες, ελεύθεροι επαγγελματίες και εργαζόμενοι με μπλοκάκια οι οποίοι βρίσκονταν σε αδράνεια το 2018 θα γλιτώσουν από το τέλος επιτηδεύματος.

15 Σταδιακή αποδέσμευση τραπεζικού λογαριασμού. Η κυβέρνηση υπόσχεται στους συνεπείς οφειλέτες του Δημοσίου τη σταδιακή αποδέσμευση των κλειδωμένων τραπεζικών λογαριασμών τους. Για κάθε ποσό οφειλής που θα εξοφλεί κάθε μήνα ο οφειλέτης βάσει ρύθμισης θα αποδεσμεύεται πολλαπλάσιο ποσό από τον λογαριασμό του.

16 Επιδότηση στεγαστικού δανείου. Το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας προβλέπει την επιδότηση της μηνιαίας δόσης του στεγαστικού δανείου των κόκκινων δανειοληπτών με βάση συγκεκριμένα κριτήρια.

17 Αύξηση κατώτατου μισθού. Στα 650 ευρώ αυξήθηκε από την 1η Φεβρουαρίου ο κατώτατος μισθός ενώ το κατώτατο ημερομίσθιο για τους εργατοτεχνίτες διαμορφώθηκε στα 29,04 ευρώ, δίχως να υπάρχει ηλικιακή διάκριση. Η αύξηση του κατώτατου μισθού έχει συμπαρασύρει δεκάδες επιδόματα.

18 Επίδομα πετρελαίου θέρμανσης. Το ποσό του επιδόματος αυξήθηκε στα 16 λεπτά του ευρώ από 12,5 λεπτά το λίτρο. Παράλληλα διευρύνθηκε το περιουσιακό κριτήριο και αυξήθηκε ο αριθμός των δήμων που χαρακτηρίζονται ως ορεινοί, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός νοικοκυριών να δικαιούται αυξημένο επίδομα. Οσοι θα υποβάλλουν αίτηση μέχρι το τέλος Μαΐου θα λάβουν το επίδομα εντός του Ιουνίου.

19 Νέο επίδομα στους αγρότες. Οικονομική ενίσχυση ύψους 14.000 ευρώ θα λάβουν οι αγρότες, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια, για την ανάπτυξη μικρών γεωργικών εκμεταλλεύσεων.

20 Αύξηση ακατάσχετου ορίου για αγρότες. Στα 7.500 ευρώ διαμορφώθηκε το νέο ακατάσχετο όριο για τις αγροτικές επιδοτήσεις. Αφορά τη βασική ενίσχυση, την πράσινη ενίσχυση, τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε γεωργούς νεαρής ηλικίας, τις ενισχύσεις που χορηγούνται σε μικροκαλλιεργητές, τις συνδεδεμένες ενισχύσεις και στην ειδική ενίσχυση βάμβακος.

21 Επίδομα ανεργίας σε ελεύθερους επαγγελματίες. Δίνεται για πρώτη φορά σε αυτοαπασχολούμενους (δικηγόρους, γιατρούς, μηχανικούς) του τέως ΕΤΑΑ. Το επίδομα χορηγείται για χρονικό διάστημα 3 έως 9 μηνών, ανάλογα με τον χρόνο ασφάλισης του δικαιούχου και ανέρχεται στο ποσό των 360 ευρώ τον μήνα.

22 Επίδομα για ανασφάλιστους υπερηλίκους. Το νέο επίδομα καταβάλλεται σε όσους έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους, δεν λαμβάνουν σύνταξη και ανέρχεται στα 360 ευρώ τον μήνα.

23 Εισφορές επαγγελματιών. Οι εισφορές για κύρια ασφάλιση μειώθηκαν στο 13,33% για 250.000 ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Ωστόσο η αύξηση του κατώτατου μισθού ανέβασε τον λογαριασμό για όσους δήλωσαν εισόδημα έως 7.800 ευρώ.

24 Νέοι εργαζόμενοι. Κατά 50% επιδοτούνται οι εργοδοτικές ασφαλιστικές εισφορές κύριας σύνταξης, για τους μισθωτούς έως 25 ετών.

25 Νέο επίδομα «εγκλωβισμένων» υπαλλήλων. Εφάπαξ επιδότηση έως 1.150 ευρώ θα λάβουν εργαζόμενοι που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

26 Επίδομα τηλεόρασης. Δώρο 110 ευρώ δίνεται σε νοικοκυριά περιοχών που δεν έχουν τηλεοπτικό σήμα ώστε να αποκτήσουν πρόσβαση επιλέγοντας τον πάροχο της αρεσκείας τους.

27 Αντικειμενικές αξίες. Εχει παγώσει ο σχεδιασμός για τη νέα αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών στα ακίνητα. Η κυβέρνηση έχει αφήσει σε εκκρεμότητα τον καθορισμό για πρώτη φορά τιμών ζώνης σε περίπου 4.000 περιοχές της χώρας, κυρίως τουριστικές και νησιωτικές, αλλά και την αύξηση σε πολλές περιοχές που οι αντικειμενικές αξίες υπολείπονται σημαντικά από τις εμπορικές.

28 Δαπάνες με πλαστικό χρήμα. Στο συρτάρι παραμένουν τα σχέδια για την αύξηση των ορίων των απαιτούμενων δαπανών με πλαστικό χρήμα για την κατοχύρωση του αφορολογήτου ορίου και τη μείωση του ορίου των 500 ευρώ πάνω από το οποίο απαγορεύονται οι συναλλαγές με μετρητά.

29 Μείωση φόρου στα μερίσματα. Στο 10% από 15% μειώθηκε ο φόρος στα μερίσματα, μέτρο που εφαρμόζεται από την 1η Ιανουαρίου 2019.

30 Μείωση φόρου στις επιχειρήσεις. Σταδιακή μείωση του φορολογικού συντελεστή από 29% σε 25% το 2022 (μία μονάδα ανά έτος). Για τα εισοδήματα του 2019 ο συντελεστής διαμορφώνεται στο 28%.

Βουργάνα Μαρία
Τα Νέα



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]