Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μίζες 69.000.000 € από τη Siemens


Καταπέλτης η εισαγγελέας στη δίκη για την «αμαρτωλή» εταιρία
■ Απίστευτα ποσά για λαδώματα από Χριστοφοράκο και σία
Πόσοι πολιτικοί τα πήραν;

Καταπέλτης η εισαγγελέας για το ανήθικο «πάρτι» επί Σημίτη. Πρότεινε ενοχή για Χριστοφοράκο, Μαυρίδη και... σία

Τις δαιδαλώδεις διαδρομές του μαύρου χρήματος που διακινήθηκαν από τη Siemens, μέσα από εταιρίες-πλυντήρια αλλά και μαύρες βαλίτσες, στο πλαίσιο της σύμβασης 8002 για την ψηφιοποίηση του ΟΤΕ, αλλά και τη… διαβάθμιση της μίζας ανάλογα με τους αποδέκτες, περιέγραψε στο πρώτο μέρος της αγόρευσής της η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ζητώντας την ενοχή των πρωτοκλασάτων στελεχών της γερμανικής εταιρίας και του ΟΤΕ, μεταξύ των οποίων ο Μιχάλης Χριστοφοράκος και ο Πρόδρομος Μαυρίδης.

Η εισαγγελέας Ελένη Σκεπαρνιά, στην πρόταση «καταπέλτη» για τους φερόμενους ως πρωταγωνιστές στο γαϊτανάκι της μίζας, προσδιόρισε τη ζημιά του Δημοσίου σε 69.000.000 ευρώ από την επίμαχη σύμβαση που υπεγράφη το 1997, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σήμιτη, καθώς και από την επέκτασή της τέσσερα χρόνια αργότερα. Μάλιστα, αναφέρθηκε σε έγγραφο της μητρικής Siemens, σύμφωνα με το οποίο τον Ιανουάριο του 1998 ορίστηκε ότι για τη σύμβαση 8002 θα διατεθούν σε μίζες 75.000.000 μάρκα (8% επί της αρχικής σύμβασης) και για την επέκταση της σύμβασης το 2001 επιπλέον 19.000.000 μάρκα (8,5% επί της επέκτασης της σύμβασης).

Βαρύτατες ευθύνες καταλόγισε η εισαγγελική λειτουργός στον τότε πανίσχυρο άνδρα της Siemens Hellas Μιχάλη Χριστοφοράκο, ζητώντας να κριθεί ένοχος για δωροδοκία κατ’ εξακολούθηση και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. «Γνώριζε και ενέκρινε όλες τις παράνομες πληρωμές» ανέφερε χαρακτηριστικά η εισαγγελέας, τονίζοντας ότι ο ίδιος και ο συγκατηγορούμενός του και πρώην στέλεχος της εταιρίας Πρόδρομος Μαυρίδης «είχαν κατανείμει τους ρόλους».


Δύο ταχυτήτων

«Ο Μαυρίδης χρημάτιζε με το 8% επί του συνολικού κόστους της σύμβασης την κατώτερη βαθμίδα του ΟΤΕ και ο Χριστοφοράκος με το 2% την ανώτερη βαθμίδα και άλλες επαφές του» εξήγησε. Η εισαγγελική λειτουργός καταλόγισε στον επικεφαλής της εταιρίας τη διακίνηση ποσών που υπερβαίνουν τα 7.000.000 ευρώ μόνο μέσω εταιριών και έμπιστων σε αυτόν παρένθετων προσώπων, με πλαστά παραστατικά και εικονικά τιμολόγια, καθώς και εκατομμύρια σε μετρητά, όπως η περίπτωση βαλίτσας με 2.000.000 μάρκα που του είχε παραδώσει ο Μαυρίδης στο αεροδρόμιο της Γενεύης.
Μάλιστα, κατά την κυρία Σκεπαρνιά δεν υφίσταται κανένα δεδικασμένο στη Γερμανία, όπως υποστηρίζει ο Μιχάλης Χριστοφοράκος, καθώς οι εκεί καταδίκες του «δεν αφορούν τις δωροδοκίες στον ΟΤΕ την περίοδο 1997-2004».

Σύμφωνα με την εκτίμηση της εισαγγελέως, ο Χριστοφοράκος στις καταθέσεις του στη Γερμανία προσπάθησε να πείσει ότι τα χρήματα που του καταλογίζεται πως διακίνησε αφορούσαν αποκλειστικά χρηματισμό κομμάτων, ώστε να αντιμετωπίσει κατηγορία μόνο για παράνομες χορηγίες και όχι για χρηματισμούς κρατικών υπαλλήλων. Πάντως, στο 1.000.000 γερμανικά μάρκα που δόθηκαν σε μαύρες βαλίτσες και κατέληξαν στα ταμεία του ΠΑΣΟΚ είχε αναφερθεί από την πρώτη στιγμή, αλλά και κατά την απολογία του το πρώην στέλεχος του κόμματος και κατηγορούμενος στην υπόθεση Θεόδωρος Τσουκάτος.

Ενοχή ζήτησε η εισαγγελέας και για τα πρώην στελέχη της ελληνικής εταιρίας Χρήστο Καραβέλα, Ηλία Γεωργίου, Πρόδρομο Μαυρίδη και Αλέξανδρο Αθανασιάδη, αποδίδοντάς τους την κατηγορία της ενεργητικής δωροδοκίας κατ’ εξακολούθηση, καθώς και, ανά περίπτωση, πράξεις νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, ενώ ποινικές ευθύνες καταλόγισε σε τέσσερα πρώην υψηλόβαθμα στελέχη της μητρικής εταιρίας, μεταξύ των οποίων ο Μίχαελ Κουτσενρόιτερ, και σε δύο επιχειρηματίες που φέρεται ότι λειτούργησαν ως παρένθετα πρόσωπα, διαθέτοντας τις εταιρίες τους ως «πλυντήρια» για τη διακίνηση της μίζας.

Την ίδια ώρα, ζήτησε την αθώωση ακόμη πέντε κατηγορουμένων, ενώ η αγόρευσή της για τους υπόλοιπους 42 κατηγορουμένους της υπόθεσης θα συνεχιστεί αύριο. Πάντως, ενώ η δίκη βρίσκεται στο τελικό στάδιο, η αλλαγή του Ποινικού Κώδικα, που θα κατατεθεί προς ψήφιση, ενδέχεται να επηρεάσει και την ποινική μεταχείριση των κατηγορουμένων.

Και με τους πολιτικούς τι θα γίνει;

όσα είπε η εισαγγελέας για τα «μαύρα ταμεία» της Siemens και για τον τρόπο που δωροδοκούσε πολιτικούς και κόμματα για να κλείνει δουλειές θα έπρεπε να έχουν προκαλέσει πολιτικό σεισμό. Να είναι πρώτο θέμα της πολιτικής ατζέντας. Μόνο έτσι θα έβαζαν κάποιοι, που έχουν την τάση να βάζουν το δάχτυλο στο μέλι, μυαλό.

Όμως, βλέπεις οι πολιτικοί σε αυτό το διακομματικό και διαχρονικό σκάνδαλο, αφού πρώτα γλίτωσαν τις ευθύνες τους, τώρα σφυρίζουν αδιάφορα.

Δυστυχώς, από αυτές τις καρέκλες του Εφετείου λείπουν πολλοί. Και, κυρίως, οι πολιτικοί που θα έπρεπε να κάθονται στην πρώτη σειρά για παραδειγματισμό. Για να καταλάβουν οι πολίτες ότι κανείς δεν είναι υπεράνω του νόμου. Αλλά, βλέπεις, κι αυτόν τον έραψαν και τον έκοψαν στα μέτρα τους με τη μέθοδο της παραγραφής...

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]