Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ολιγαρκής αφθονία: «Την εξουσία δεν την παίρνεις εσύ, αυτή σε παίρνει»


Μόνο οι απαίδευτοι δεν ξέρουν να μας συστήσουν την ολιγαρκή αφθονία.

Κι όσοι ειρωνεύονται και τρολάρουν τον Πρωθυπουργό, από αμορφωσιά το κάνουν.

Πρόκειται για τον λιτό βίο του Βαρουφάκη αλλά με αφθονία θεωρητική. Είναι σαν το “λεφτά υπάρχουν” με την προσθήκη του “αλλά δεν μας νοιάζει”.

Αυτό που με την πρωτη ματιά μοιάζει ως αντίφαση, ως σχήμα οξύμωρο, είναι ο όρος που έχει εισηγηθεί ο θεωρητικός της αποανάπτυξης, Σερζ Λατούς και δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να συγχέεται με την αποτρίχωση.

Ο Λατούς έχει στο νου του ένα ξεκάθαρο σχέδιο βασισμένο στη «χαρούμενη μέθη της επιλεγμένης λιτής ζωής».

Δώστε βάση στο «επιλεγμένη», προκειμένου να γίνει η διάκριση ανάμεσα στη συνειδητή έξοδο από την κοινωνία της αλλοτρίωσης και της κατανάλωσης, με την «αποανάπτυξη» που, ελέω κρίσης, επιβάλλεται στην κοινωνία με βίαιο τρόπο.

Η λιτή αφθονία δεν ταυτίζεται μόνο με τη φυσική μας κατάσταση που χρήζει βελτίωσης, αλλά και με την ανάγκη να διατηρούμε το πνεύμα μας ζωηρό.


Ο Λατούς μας δίνει έτοιμη τη συνταγή του με αυτό που ονομάζει «αποαποικιοποίηση του φαντασιακού», εννοώντας ότι πρέπει με μια συνειδητή και δύσκολη προσπάθεια να «απομαγευτούμε» από τη γοητεία που ασκούν επάνω μας όλα όσα ορίζουν τη σημερινή νοσηρή κατάσταση: καταναλωτισμός, λατρεία της οικονομικής μεγέθυνσης, ανταγωνισμός, ατομικισμός και αρπακτικότητα.

Και βέβαια, αντίσταση μέχρις εσχάτων στους επαγγελματίες παραγωγούς αναγκών.

Η πορεία προς την αποανάπτυξη είναι μια δύσκολη άσκηση μείωσης των αναγκών μας σε ατομικό, συλλογικό, ενίοτε και γκομενικό επίπεδο.

Ο Γάλλος φιλόσοφος είχε προειδοποιήσει έγκαιρα και για τους κινδύνους που ελλοχεύουν για τα αριστερά κινήματα, που διεκδικούν να αναλάβουν τις τύχες της κοινωνίας. «Την εξουσία δεν την παίρνεις εσύ, αυτή σε παίρνει», είχε πει κάποτε (το 2014) στο ακροατήριό του στη Θεσσαλονίκη, τονίζοντας το αυτονόητα προφητικό: «Ο Τσίπρας δεν θα πρέπει να σταματήσει τους αγώνες όταν πάρει την εξουσία. Θα πρέπει να συνεχίσει κατά τον ίδιο ακριβώς τρόπο».

Κι αυτό ακριβώς έκανε. Συνέχισε τους αγώνες. Ιδίως των άλλων…

ΕΜΟ


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]