Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελλάδα, Κύπρος, Ισραήλ στέλνουν... φιρμάνι στον Ερντογάν


Με "σφραγίδα" των ΗΠΑ ο Ερντογάν αντιμέτωπος με την σκληρή πραγματικότητα

Στο Τελ Αβίβ και την τριμερή σύνοδο κορυφής Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ η οποία πρόκειται να πραγματοποιηθεί εκεί στρέφονται αύριο τα φώτα της (γεω)πολιτικής επικαιρότητας. Πολύ περισσότερο καθώς η παρουσία σε αυτήν του υπουργού Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, Μάικ Πομπέο, της προσδίδει ιδιαίτερη βαρύτητα και συμβολισμό, στέλνοντας ένα σαφές και ισχυρό μήνυμα προς όσους επιχειρούν να την αμφισβητήσουν. Κυρίως, δηλαδή, προς την Τουρκία και, δευτερευόντως, προς τη Ρωσία.

Στο επίκεντρο της συνόδου θα βρεθεί η ενεργειακή συνεργασία ανάμεσα στις τρεις χώρες και οι προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξής της, με την ενεργό στήριξη και από την Ουάσινγκτον -τόσο σε επιχειρηματικό επίπεδο, με τη συμμετοχή κορυφαίων αμερικανικών ομίλων όσο και σε πολιτικό-διπλωματικό. Έρχεται δε στο φόντο της ανακάλυψης νέων εκμεταλλεύσιμων κοιτασμάτων στη λεκάνη της νοτιοανατολικής Μεσογείου, τόσο στην Κύπρο όσο και στην Αίγυπτο -η οποία επίσης βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τις κυβερνήσεις των «3» και ειδικά (για ευνόητους λόγους) με Αθήνα και Λευκωσία.

Παρά το γεγονός ότι η υπογραφή της διακρατικής συμφωνίας για τον αγωγό EastMed αναμένεται να πάει λίγο πίσω χρονικά, εξαιτίας των ενστάσεων που προβάλλουν άλλες χώρες για τους δικούς τους λόγους (όπως Ιταλία και Λίβανος), η σημασία της συνόδου δεν μειώνεται. Μάλιστα, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, στο κοινό ανακοινωθέν που θα υπογράψουν ο Αλέξης Τσίπρας, ο Νίκος Αναστασιάδης και ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, αποτυπώνοντας προφανώς και την πολιτική βούληση του επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, αναμένεται να γίνεται μνεία και στο δικαίωμα των τριών χωρών να εκμεταλλεύονται τον φυσικό πλούτο που βρίσκεται στις ΑΟΖ τους, αλλά και στις «προκλήσεις» που απειλούν την «ασφάλεια» στην ευρύτερη περιοχή.


Με τον τρόπο αυτό, οι συμμετέχοντες στη σύνοδο του Τελ Αβίβ θα «φωτογραφίσουν» τις ενέργειες της Άγκυρας, η οποία επιχειρεί να δημιουργήσει τετελεσμένα με τις στρατιωτικές της ασκήσεις και τις έρευνες που προαναγγέλει και πραγματοποιεί, δεσμεύοντας «επίμαχες» περιοχές του Αιγαίου και της ΝΑ Μεσογείου.

Σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα και ενόψει των κρίσιμων δημοτικών-περιφερειακών εκλογών της 31ης Μαρτίου, ο Ταγίπ Ερντογάν έχει ανεβάσει τους τόνους επικίνδυνα, απευθυνόμενος για μια ακόμη φορά στα εθνικιστικά ένστικτα μεγάλου μέρους της τουρκικής κοινωνίας και ελίτ. Παράλληλα, ο ίδιος και τα μέλη της κυβέρνησής του επιχειρούν να διαμηνύσουν σε όλους τους τόνους πως είτε η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα αφορά ισότιμα και τους Τουρκοκύπριους είτε δεν θα καταστεί δυνατή.

Με τον τρόπο αυτό, πάντως, ο Ερντογάν φέρνει απέναντί του όχι μόνο τους Αμερικανούς αλλά και τους Ευρωπαίους και κυρίως τους Γάλλους, οι οποίοι δραστηριοποιούνται επίσης έντονα στα «οικόπεδα» της Κυπριακής Δημοκρατίας. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι μόλις χθες έγινε γνωστό ότι ο Κύπριος πρόεδρος συμφώνησε με τον Γάλλο ομόλογό του, Εμανουέλ Μακρόν, για δημιουργία γαλλικής βάσης στο νησί.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]