Η υποχωρητικότητα των ελλήνων πολιτικών στις τουρκικές απαιτήσεις
Οι παλαιότεροι θυμούνται και οι νέοι έχουν πληροφορηθεί το απαιτητικό αίτημα του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1975, «βυθίσατε το Χόρα»
Έγραψα προχθές για την επιτυχία της τουρκικής προπαγάνδας να εκφοβίζει τους Έλληνες πολιτικούς -και μέρος του ελληνικού λαού- ώστε αμαχητί να ικανοποιούνται τα περισσότερα αιτήματά της, προκειμένου να έχουν ήσυχο το κεφάλι τους οι εκπρόσωποί μας, μη και χάσουν την καρέκλα αν την κατέχουν, ή μη και δεν την αποκτήσουν όσοι την επιθυμούν.
Οι παλαιότεροι θυμούνται και οι νέοι έχουν πληροφορηθεί το απαιτητικό αίτημα του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1975, επί πρωθυπουργίας Κωνσταντίνου Καραμανλή "βυθίσατε το Χόρα", όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος "Χόρα" είχε βγει στο Αιγαίο, παραβιάζοντας την ελληνική υφαλοκρηπίδα.
Ο Ανδρέας Παπανδρέου, ευρισκόμενος στην αντιπολίτευση, άσκησε αυστηρή κριτική στην κυβέρνηση, υποστηρίζοντας ότι λόγω αδυναμίας επέτρεψε στους Τούρκους να παραβιάσουν ανεμπόδιστοι την ελληνική επικράτεια. [Αργότερα κυκλοφόρησε η ανεπιβεβαίωτη φήμη, πως το αίτημα του Α. Παπανδρέου υπεβλήθη κατόπιν συνεννοήσεως με τον Κ. Καραμανλή, προκειμένου να καταδειχθεί στην τουρκική κυβέρνηση, ότι η ελληνική πιέζεται ώστε να μη επιτρέψει επανάληψη της ενέργειας του "Χόρα"].
Όταν ο Ανδρέας Παπανδρέου έγινε πρωθυπουργός, το "Sismik", όπως είχε μετονομαστεί το "Χόρα" βγήκε για έρευνες στο Αιγαίο, μεταξύ Λήμνου και Μυτιλήνης, τον Μάρτιο του 1987, ενεπλάκη και το ΝΑΤΟ, και ο Παπανδρέου προέβη σε οπισθοχώρηση διακηρύσσοντας την αρχή "μη πόλεμος". Στην αντιπολίτευση λέοντες, στην κυβέρνηση λαγοί. Τα ίδια συμβαίνουν και μέχρι σήμερα.
Εκείνος όμως που υπερέβη κάθε όριο παραχωρήσεων [προς τους Τούρκους, επειδή προς τους Σλάβους των Σκοπίων, άλλοι έχουν το ρεκόρ], είναι ο Γιώργος Παπανδρέου, του οποίου την απαράδεκτη εθνομηδενιστική στάση απεκάλυψε ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου, Νίκος Ρολάνδης, όπως άλλωστε είχα κάνει νύξη και πριν από χρόνια. Το 2003, ο τότε υπουργός Εξωτρικών της Ελλάδας, Γιώργος Παπανδρέου είχε ζητήσει από την Κύπρο, να αυτοεξαιρεθεί από το Διεθνές Δίκαιο με σκοπό να μετατρέψει μια εθνική επιτυχία σε εθνική αποτυχία, για να μη αντιδράσει η Τουρκία.
Σίγουρα, το να προσπαθήσει από μόνη της η πολιτική ηγεσία της χώρας να υπονομεύσει μια τεράστια επιτυχία για τον Ελληνισμό στο πεδίο της εξωτερικής πολιτικής μόνο και μόνο για να μη δημιουργηθεί πρόβλημα με την Τουρκία, ακούγεται τουλάχιστον προσβλητικό για την τότε ελληνική κυβέρνηση, όπως είχε αναφερθεί σε άρθρο στην ιστοσελίδα του Μιχάλη Ιγνατίου.
Η Αθήνα ζήτησε από τη Λευκωσία να αλλάξει μια συμφωνία με την Αίγυπτο, η οποία εάν ολοκληρωνόταν όπως προβλεπόταν αρχικά, το Κάιρο θα είχε αποδεχτεί πως το Καστελόριζο έχει ΑΟΖ. Με απλά λόγια, σύμφωνα με τα λεγόμενα του Ν. Ρολάνδη, η Κύπρος είχε προετοιμάσει το έδαφος για να πραγματοποιήσει η Ελλάδα μια κίνηση ματ έναντι της Τουρκίας σε σχέση με την ΑΟΖ, αλλά η τότε ηγεσία του ΥΠΕΞ με επικεφαλής τον Γιώργο Παπανδρέου, δεν στάθηκε αντάξια των περιστάσεων.
Η τότε ελληνική κυβέρνηση δηλαδή, και ειδικότερα το ΥΠΕΞ, ακολουθώντας την πολιτική της υποχωρητικότητας, με την κίνηση της αυτή δίδει πάτημα στην Άγκυρα ώστε στην περιοχή του Καστελορίζου να δημιουργηθεί μία de facto "γκρίζα ζώνη". Εάν κάποιος προσπαθήσει να αντιληφθεί το μέγεθος των αποκαλύψεων του Ν. Ρολάνδη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη είχε καταφέρει ήδη από το 2003, την οριοθέτηση της ΑΟΖ κατά τέτοιο τρόπο ώστε να επωφελούνταν και η Ελλάδα, εφόσον, εάν η Αίγυπτος υπέγραφε την αρχική συμφωνία, τότε δεν θα υπήρχε περίπτωση η Τουρκία να μπορεί να σύρει το Κάιρο αργότερα σε ατραπούς οι οποίες θα δημιουργούσαν σοβαρά θέματα σε ότι αφορούσε τα ελληνικά συμφέροντα στην περιοχή.
Η άλλη όμως δυστυχώς αρνητική διαπίστωση, που αναφέρεται στην ιστοσελίδα του Μ. Ιγνατίου, και προκύπτει από τα λεγόμενα του Ν. Ρολάνδη, είναι η έλλειψη αποφασιστικών κινήσεων της ελληνικής διπλωματίας. Η Αθήνα φοβισμένη πως η επιτυχία της Κύπρου που θα αντανακλούσε και στην ίδια -ίσως μια μεγάλη ευκαιρία που χάθηκε διότι εάν υπογραφόταν η συμφωνία η Αθήνα θα αναγκαζόταν να ενεργήσει επιτέλους ως κράτος και όχι ως …αποικία-, ουσιαστικά όπως λέει και ο θυμόσοφος λαός μας, "έβαλε τα χέρια της και έβγαλε τα μάτια της".
Σε κάθε περίπτωση, τα 15 αυτά χιλιόμετρα που "γκρίζαρε" ο Γιώργος Παπανδρέου και το επιτελείο του στην ΑνατολικήΜεσόγειο αντανακλούν την "απόσταση" της εθνικής επιτυχίας από την εθνική αποτυχία. Υπενθυμίζουμε ότι τα τελευταία 40 χρόνια οι ελληνικές κυβερνήσεις αποφεύγουν να κάνουν γεωτρήσεις στο Αιγαίο για να μην "ταράξουν" την Τουρκία.
Ο Μακεδών
Voria https://www.voria.gr/article/i-ipochoritikotita-ton-ellinon-politikon-stis-tourkikes-apetisis
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...