Πρωθυπουργική δημοδικτατορία
Μερικές, πρόχειρες, υποθέσεις. Ετσι. Για να αντιληφθούμε το βάθος, το εύρος και το ατελείωτο μήκος των ελληνικών παθογενειών.
Ας πούμε ότι είμαι μεγαλοεπιχειρηματίας από τη Νότια Καρολίνα των ΗΠΑ. Ας πούμε ότι μια μέρα μου κατέβηκε μια τρελή ιδέα. Να επενδύσω κάπου στην Κρήτη. Σε κάποιο μέρος αυτής της πανέμορφης χώρας. Ερχομαι λοιπόν. Και πριν προλάβω να «οικοδομήσω» την επιχείρησή μου, τσουπ με στέλνουν στα δικαστήρια. Οι αρχαιολόγοι. Φερ ειπείν. Οι δασάρχες φερ ειπείν. Οι οικολόγοι. Οι γείτονες που δεν γουστάρουν να τους κόβω τη θέα.
Και γενικώς δεν γουστάρουν Αμερικάνους, Γερμανούς και λοιπούς.
Κι εγώ περιμένω. Αντε λέω. Αφού όλα τα χαρτιά μου είναι εντάξει τότε όπου να ναι θα δικαιωθώ από την ελληνική δικαιοσύνη. Περιμένω εβδομάδες, μήνες, ένα χρόνο. Μα πότε επιτέλους θα εκδοθούν οι αποφάσεις; Ρωτάω. Σε καμιά δεκαριά χρονάκια μου απαντάνε!
Τότε απελπίζομαι. Τότε κοπανάω το κεφάλι μου στον τοίχο. Και τότε, όταν στην πατρίδα μου με το καλό θα επιστρέψω, θα τους βγάλω βούκινο. Ολους. Και ποτέ ξανά Ελλάδα. Για διακοπές περίφημα. Για μπανάκια περίφημα. Για βιζιτούδες ερίφημα. Για επενδύσεις ποτέ των ποτών!
Ποιος ο υπεύθυνος γι αυτό; Ο Τσίπρας; Δηλαδή ο Τσίπρας έχει δώσει γραμμή στους δικαστές να καθυστερούν τις αποφάσεις, έτσι ώστε να φεύγουν όλοι οι υποψήφιοι ξένοι επενδυτές από Ελλάδα; Μα το ίδιο συνέβαινε και στο παρελθόν. Και κόβω το σβέρκο μου το ίδιο θα συμβεί με οποιονδήποτε πρωθυπουργό!
Το ίδιο, πάνω κάτω, συμβαίνει με κάθε άλλο θεσμό. Γιατί οι αστυνομικοί δεν μπαγλαρώνουν τα μέλη του «Ρουβίκωνα»; Επειδή, λέει, ο Τσίπρας και ο Σύριζα τους εκπαιδεύουν ώστε μόλις έρθει ο Μητσοτάκης στην εξουσία, να του κάνουν τον πρωθυπουργικό βίο αβίωτο. Ας το δεχτώ. Αρα η ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας έχει δώσει εντολή να μην αγγίζουν τα «όργανα» τους «επαναστάτες» του γλυκού νερού.
Ποιος φταίει γι αυτό; Ο Τσίπρας; Οχι λέω εγώ. Η ηγεσία της Αστυνομίας φταίει. Οπως και στην περίπτωση των καθυστερήσεων στις αποφάσεις των δικαστών. Οπως σε όλα.
Αν δεχτώ τη λογική πως όλα μα όλα κατευθύνονται και αποφασίζονται από το πρωθυπουργικό γραφείο, τότε πρέπει να παραδεχτώ ότι η Ελλάδα εξακολουθεί, μετά από αιώνες, να λειτουργεί ως προτεκτοράτο της Οθωμανικής σουλτανίας.
Και όχι μόνο αυτό. Αλλά πρέπει να παραδεχτώ ότι εν Ελλάδι δεν υφίσταται αστική δημοκρατία. Μόνο στα χαρτιά και τα καφενεία. Στην πραγματικότητα πρόκειται για πρωθυπουργική δημοδικτατορία.
Αφού όλα μα όλα εκπορεύονται από εκεί. Ολοι αναφέρονται εκεί. Και όλοι εξαρτώνται από τα κέφια του εκάστοτε πρωθυπουργού.
Ανεξάρτητα αν σήμερα πρωθυπουργός είναι ο Τσίπρας, αύριο ο Κυριάκος και μεθαύριο κάποιος άλλος. Καμία σημασία. Μονίμως και διαχρονικώς, απειροελάχιστη η ανεξαρτησία των θεσμών. Τουτέστιν η αυτοκρατορική δύναμη των πρωθυπουργών και η παραλυσία των θεσμών.
Δημήτρης Δανίκας
Πρώτο Θέμα
Κλασσικό παράδειγμα της γραφειοκρατίας, της συνέχειας της οθωμανικής νοοτροπίας και του "γρηγορόσημου-λαδόσημου" που ακόμα υπάρχει στις δημόσιες υπηρεσίες, τώρα με το Κτηματολόγιο έχει θεριέψει, είναι η περίπτωση του Βασίλη Κωνσταντακόπουλου....(από το κουρδιστόπορτοκάλι)
ΑπάντησηΔιαγραφή..Το πολυδαίδαλο τέρας της γραφειοκρατίας, για να «χορτάσει», χρειάστηκε πάνω από 3.000 υπογραφές αρμόδιων υπουργών ως και απλών υπαλλήλων από το 1997 ως το 2010 στην πρώτη φάση της επένδυσης Costa Νavarino, την οποία υλοποίησε η εταιρεία του ΤΕΜΕS ΑΕ. Το ίδιο διάστημα, εκδόθηκαν πάνω από 20 υπουργικές ή κοινές υπουργικές αποφάσεις (ΚΥΑ), 600 αδειοδοτήσεις και γνωμοδοτήσεις, ενώ χρησιμοποιήθηκαν τουλάχιστον 80 μικρές ή μεγάλες μελετητικές εταιρείες από την Ελλάδα και το εξωτερικό, οι οποίες απασχόλησαν 1.200 μελετητές. Ταυτοχρόνως, έγιναν πάνω από 60 δίκες σε όλους τους βαθμούς, ενώ εκδόθηκαν περισσότερες από 25 αποφάσεις του Νομαρχιακού Συμβουλίου Μεσσηνίας και πάνω από 40 αποφάσεις δημοτικών συμβουλίων...