Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τι φοβάται η Αθήνα μετά την επικήρυξη των 8 Τούρκων στρατιωτικών


Η κυβέρνηση ανησυχεί ότι η Άγκυρα δεν θα διστάσει να στρατολογήσει πράκτορες ή ακόμα και ποινικούς που θα δελεαστούν από τα 5,6 εκατ. ευρώ της επικήρυξης 
Η κρυψώνα των «8» και οι καμουφλαρισμένοι πράκτορες του Ερντογάν στην Ελλάδα

Κίνηση εντυπωσιασμού ή αλλαγή τακτικής στο κυνήγι των οκτώ Τούρκων αξιωματικών που βρήκαν καταφύγιο στην Ελλάδα μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 αποτελεί η επικήρυξή τους από την Άγκυρα για 700.000 ευρώ το κεφάλι; Σε αυτή την ερώτηση προσπαθεί να απαντήσει το κοινό κλιμάκιο Αστυνομίας και ΕΥΠ που έχει επιφορτιστεί εδώ και έναν χρόνο με τη φύλαξη των οκτώ στρατιωτικών.

Έτσι, όχι μόνο βρίσκονται σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού αλλά αποκρυπτογραφούν σήματα και αναφορές προκειμένου να βρίσκονται ένα βήμα μπροστά από τους κυνηγούς των οκτώ και να μπλοκάρουν οποιαδήποτε ενέργεια σε βάρος τους. Πληροφορίες αναφέρουν ότι το σχέδιο ασφαλείας που είχαν εκπονήσει και μπήκε σε εφαρμογή πριν από έναν χρόνο αποδείχθηκε απροσπέλαστο. Οι Τούρκοι, παρά τις επίμονες προσπάθειες, δεν κατάφεραν να διασπάσουν το τείχος προστασίας και επιχειρούν πλέον με το δέλεαρ των χρημάτων της επικήρυξης να δημιουργήσουν νέα δεδομένα στην υπόθεση για να καταφέρουν να πάρουν πίσω στην Τουρκία τους οκτώ αξιωματικούς που ζήτησαν και πήραν πολιτικό άσυλο στη χώρα μας.

Στόχος, λένε, είναι να εντοπίσουν το «αποστειρωμένο» περιβάλλον όπου ζουν οι συγκεκριμένοι στρατιωτικοί και για τον λόγο αυτό στο παιχνίδι, εκτός από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, έχει μπει και μέρος του οργανωμένου εγκλήματος της γειτονικής χώρας που διατηρεί υπόγειες σχέσεις με τη ΜΙΤ και δεν θα έλεγε όχι στα συνολικά 5,6 εκατ. ευρώ της επικήρυξης.


Ως εκ τούτου, το πλάνο ασφαλείας επανασχεδιάζεται, προσαρμόζεται στα νέα δεδομένα ενώ αξιολογείται και η παραμικρή πληροφορία που φτάνει στους συνδέσμους της ΕΛ.ΑΣ. και της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Άλλωστε, είναι γνωστό ότι η ΜΙΤ διαθέτει πολλούς πληροφοριοδότες στην Ελλάδα, μυστικοί πράκτορες βρίσκονται σε καμουφλαρισμένα πόστα, ενώ έχουν σημειωθεί πολλά επεισόδια με αντικαθεστωτικούς τα οποία όμως έχουν μείνει κρυφά. Κινητά τηλέφωνα και Διαδίκτυο παρακολουθούνται και όσοι γνωρίζουν λένε ότι δεν θα προκαλέσουν εντύπωση κινήσεις που ενδεχομένως θα κάνουν οι Τούρκοι πράκτορες στην Ελλάδα.

Οι κρυψώνες

Η επικήρυξη με 700.000 ευρώ το κεφάλι και η ένταξη των οκτώ στη λίστα των «τρομοκρατών»-μελών της οργάνωσης του Φετουλάχ Γκιουλέν FETO ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά του κλειστού κλιμακίου που έχει αναλάβει τη φύλαξη των συγκεκριμένων στόχων. Το ζητούμενο είναι ένα και μοναδικό: να μη μάθει κανένας πού κρύβονται οι στρατιωτικοί και για τον λόγο αυτό στα δύο στρατηγεία της λεωφόρου Κατεχάκη αποφασίστηκε να παρθούν νέα πρόσθετα μέτρα και, αν κριθεί σκόπιμο, να γίνει και αλλαγή της τοποθεσίας όπου φυλάσσονται.

Μέχρι την περασμένη εβδομάδα οι πληροφορίες έλεγαν ότι εκεί που τους κρύβουν έχει διαμορφωθεί ένας ειδικός χώρος όπου υπάρχουν υψηλής τεχνολογίας κάμερες με τη δυνατότητα να ζουμάρουν και στην παραμικρή λεπτομέρεια και σε κάθε βάρδια υπάρχουν, εκτός από τους πράκτορες της ΕΥΠ, ΕΚΑΜίτες, ελεύθεροι σκοπευτές, άνδρες της Κρατικής Ασφάλειας και ειδικά εκπαιδευμένοι αστυνομικοί στη φύλαξη ευπαθών στόχων και προσώπων.

Καθένας από τους οκτώ διαθέτει το δικό του προσωπικό δωμάτιο, ενώ υπάρχουν και κοινόχρηστοι χώροι, όπως η κουζίνα και το καθιστικό, όπου μπορούν να παρακολουθούν τηλεόραση. Η χρήση του Διαδικτύου και κινητών τηλεφώνων είναι απαγορευμένη καθώς υπάρχει κίνδυνος να εντοπιστούν τα ηλεκτρονικά τους ίχνη. Κανείς δεν έχει δικαίωμα να τους επισκεφθεί, ενώ οι επαφές με τα αγαπημένα τους πρόσωπα και τους δικηγόρους γίνονται μέσα από «αποστειρωμένες» τηλεφωνικές γραμμές.

Όλες οι κινήσεις των συγκεκριμένων Τούρκων βρίσκονται υπό 24ωρη παρακολούθηση, καθώς υπάρχει φόβος η παραμικρή λεπτομέρεια να τους δώσει στο πιάτο των μυστικών υπηρεσιών της Άγκυρας. Ακόμη και το ενδεχόμενο να εντοπιστεί από δορυφόρους το σημείο όπου βρίσκεται το καταφύγιό τους έχει ληφθεί υπόψη, γι’ αυτό και έχει στηθεί ομπρέλα προστασίας έτσι ώστε να καθίστανται αόρατοι ακόμα και από τα μάτια του διαστημικού Μεγάλου Αδερφού.

Αξίζει να επισημανθεί ότι το ειδικό μεικτό κλιμάκιο ΕΛ.ΑΣ. - ΕΥΠ δίνει σημασία ακόμα και σε δημοσιεύματα που βλέπουν το φως της δημοσιότητας στη γειτονική χώρα και αναλύονται έτσι ώστε να διαπιστωθεί αν υπάρχουν τυχόν διαρροές ή πληροφορίες. Για παράδειγμα, το δημοσίευμα της «Σαμπάχ» η οποία, επικαλούμενη πληροφορίες, αναφέρει ότι η ΜΙΤ γνωρίζει το σημείο όπου φυλάσσονται οι οκτώ στρατιωτικοί παραθέτοντας μάλιστα και συγκεκριμένα στοιχεία όπως ότι για την ασφάλεια των Τούρκων αξιωματικών χρησιμοποιούνται 200 αστυνομικοί, το κόστος προστασίας ανέρχεται σε 1.000.000 ευρώ τον μήνα ενώ στην ασπίδα ασφαλείας λαμβάνουν μέρος και Αμερικανοί πράκτορες που έχουν εκπονήσει και το όλο σχέδιο. Στο ίδιο μήκος κύματος κινούνται και κάποιες πληροφορίες, που όμως δεν επιβεβαιώνονται με στοιχεία και οι οποίες λένε ότι κάποιοι από τους οκτώ στρατιωτικούς το περασμένο καλοκαίρι έφυγαν από την Ελλάδα με προορισμό άλλη ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Το νέο σχέδιο

Το νέο σχέδιο που επεξεργάζεται το μεικτό κλιμάκιο επικεντρώνεται στα νέα δεδομένα που δημιουργεί η επικήρυξη των οκτώ και το δέλεαρ των 5,6 εκατ. που υπόσχεται η Άγκυρα σε όσους συνδράμουν στον εντοπισμό τους. Ετσι, φοβούνται ενεργοποίηση παραφυάδων του οργανωμένου εγκλήματος της γειτονικής χώρας που διατηρούν υπόγειες επαφές με τις μυστικές υπηρεσίες και θα προσπαθήσουν να αναλάβουν ηγετικό ρόλο στον εντοπισμό των στρατιωτικών. Μάλιστα, το εφιαλτικό σενάριο που επεξεργάζονται συμπεριλαμβάνει, εκτός από ενδεχόμενη προσπάθεια αρπαγής και απαγωγής, και απόπειρα δολοφονίας των οκτώ. Η επικήρυξη ίσως δημιουργήσει, λένε, κυνηγούς κεφαλών που θα επιχειρήσουν με κάθε θεμιτό ή αθέμιτο τρόπο να εντοπίσουν το «θήραμά» τους για να πάρουν τα λεφτά.

Το Τμήμα Ανάλυσης Πληροφοριών και Στοιχείων της ΕΥΠ επεξεργάζεται το παραμικρό στοιχείο που φτάνει από όλα τα κανάλια πληροφοριών. Βάσει του νέου σχεδιασμού, προβλέπονται δρομολόγια διαφυγής, ακόμα και νέα σημεία, όπου θα φυγαδευτούν οι οκτώ σε περίπτωση εμπλοκής. Θεωρείται άλλωστε δεδομένο ότι στην Ελλάδα υπάρχουν πράκτορες της ΜΙΤ που κινούνται παρασκηνιακά με βασικό στόχο τον εντοπισμό των συγκεκριμένων προσώπων. Κι αυτό γιατί οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες τα τελευταία δύο χρόνια έχουν δραστηριοποιηθεί σε μεγάλο βαθμό σε χώρες της Ευρώπης με βασική αποστολή τον εντοπισμό και το «πακετάρισμα» Γκιουλενιστών.

Έναν χρόνο πριν

Όταν τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου του 2017 η Επιτροπή Ασύλου χορήγησε άσυλο σε έναν από τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς, μια πληροφορία που έφτασε στα υψηλά πατώματα της Κατεχάκη ήταν συγκεκριμένη και σαφής. Η Άγκυρα ενεργοποίησε κλιμάκιο της ΜΙΤ στην Αθήνα με μία και μοναδική αποστολή: να συναντήσει όσο το δυνατόν συντομότερα τον Τούρκο συγκυβερνήτη του ελικοπτέρου Σουλεϊμάν Οζκαϊνακτσί με άγνωστες προθέσεις.

Στις δέκα ημέρες που ακολούθησαν ένα κατασκοπευτικό θρίλερ βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη στην Αθήνα και σε δύο ακόμη πόλεις. Ο Τούρκος μεταφέρθηκε σε ειδικό διαμέρισμα υπό την 24ωρη φρούρηση Ελλήνων αστυνομικών ενώ οι πράκτορες της ΜΙΤ σάρωναν την Αθήνα για να τον εντοπίσουν. Την ίδια ώρα, στελέχη της ΕΥΠ είχαν επιδοθεί σε ένα παιχνίδι ποντικού και γάτας προσπαθώντας να αποσυντονίσουν τους Τούρκους αλλά και να έχουν τον έλεγχο της κατάστασης. Μάλιστα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε θερμό επεισόδιο όπου βγήκαν μεν όπλα αλλά την τελευταία στιγμή δεν «μίλησαν».

Στα υψηλά κλιμάκια των ελληνικών υπηρεσιών αλλά και της κυβέρνησης υπήρχε διάχυτη η πεποίθηση ότι η ζωή του Τούρκου αξιωματικού βρισκόταν σε άμεσο κίνδυνο και η ακύρωση της χορήγησης ασύλου ίσως ήταν αναγκαία για να αποφευχθούν δύσκολες καταστάσεις και θερμά επεισόδια στο ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει διαμορφωθεί. Οι ίδιες πληροφορίες λένε ότι και η πλευρά του Τούρκου αντελήφθη το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το κλιμάκιο της ΜΙΤ και τις άγριες διαθέσεις των Τούρκων πρακτόρων. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες κινούνται στην Αθήνα. Για παράδειγμα, στις 11 Νοεμβρίου του 2017, 17 ημέρες πριν από τη σαρωτική επιχείρηση της Αντιτρομοκρατικής σε Νέο Κόσμο και Καλλιθέα και τη σύλληψη των Τούρκων του Επαναστατικού Λαϊκού Απελευθερωτικού Κόμματος-Μετώπου (DHKP-C), άγνωστοι μπήκαν στο διαμέρισμα όπου διαμένει μια 27χρονη αντικαθεστωτική Τουρκάλα στα Εξάρχεια και αφαίρεσαν laptop, σκληρούς δίσκους και USB. Όπως λένε Τούρκοι και Κούρδοι εξόριστοι και πρόσφυγες, το μακρύ χέρι του Ερντογάν βρίσκεται παντού...

Ο συνήγορος των οκτώ στρατιωτικών Χρήστος Μυλωνόπουλος μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» τονίζει πως «η επικήρυξη των οκτώ εκ μέρους της τουρκικής κυβερνήσεως αποτελεί ένα ύψιστης βαρύτητας ατόπημα από πλευράς διεθνούς αλλά και εθνικού Ποινικού Δικαίου. Παραβιάζει τη νομιμότητα διότι η νομιμότητα επιβάλλει να περιέρχεται στην ποινική δικαιοδοσία ενός κράτους ο εκζητούμενος μέσω της νόμιμης δικαστικής οδού της εκδόσεως. Τώρα που η Τουρκία είδε ότι η οδός αυτή απέτυχε, επιλέγει την οδό της παρανομίας. Από πλευράς εθνικού δικαίου αποτελεί πρόκληση σε τέλεση αξιόποινης πράξης -το έγκλημα της διέγερσης δηλαδή-, καθώς προκαλεί οποιονδήποτε βρίσκεται στην επικράτεια της ελληνικής πολιτείας να τελέσει το έγκλημα της αρπαγής σε βάρος των οκτώ, δηλαδή κατά συρροή, και σε περίπτωση που γίνει αυτή η ενέργεια θα είναι υπεύθυνος αυτός που εξέδωσε την επικήρυξη για το έγκλημα της ηθικής αυτουργίας σε αρπαγή. Επίσης, η επικήρυξη παραβιάζει την ελληνική κυριαρχία διότι παραβιάζει την υποχρέωση της Ελλάδος να εξασφαλίζει την ασφάλεια και ενάσκηση όλων των συνταγματικών δικαιωμάτων στα άτομα που βρίσκονται στην επικράτειά της. Συνιστά για τους λόγους αυτούς έναν νομικό και πολιτιστικό αταβισμό, μια παλινδρόμηση σε εποχές αυτοδικίας και βίας».

Δημήτρης Πώποτας, Άρια Καλύβα
Πρώτο ΘέμαΟι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]