Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Αλβανία αποτελεί εργαλείο της Δύσης κυρίως για πίεση στην Σερβία


Μπορεί η ίδια η Σερβία να μην αποτελεί ισχυρή δύναμη αποτροπής, αλλά αποτελεί τη μοναδική χώρα φύσει συγγενή με την Ρωσία

Η Δύση έχει επιτύχει την δημιουργία συνθηκών απομάκρυνσης της Ρωσίας από όλες τις χώρες της Βαλκανικής, πλην της Σερβίας, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο εμπόδιο στην πλήρη υλοποίηση του σχεδιασμού.

Μπορεί η ίδια η Σερβία να μη αποτελεί ισχυρή δύναμη αποτροπής, αλλά αποτελεί τη μοναδική χώρα φύσει συγγενή με την Ρωσία, η οποία δεν προτίθεται να εγκαταλείψει το τελευταίο προπύργιό της στην περιοχή. Αυτό σημαίνει, πως τυχούσα άμεση εμπλοκή της Δύσης προς εξουδετέρωση της Σερβίας, δεν θα μείνει αναπάντητη από τη Ρωσία. Είναι αναμενόμενο επομένως να χρησιμοποιηθούν προς τούτο η Αλβανία ως δορυφορική χώρα, με τη βοήθεια του Κοσσυφοπεδίου.

Το γεγονός ότι οι δύο αυτές χώρες προβαίνουν σε ενέργειες τις οποίες η Δύση επισήμως καταγγέλλει, αλλά δεν τις αποτρέπει, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι η προοπτική της Μεγάλης Αλβανίας δεν σχεδιάζεται μόνον από αλβανικά χέρια. Άλλωστε, το κράτος της Αλβανίας δημιουργήθηκε -παρά την θέληση των Αλβανών- από τη Δύση, με πρωταγωνίστρια την Ιταλία, η οποία ήθελε να ελέγχει και τις δύο ακτές της Αδριατικής, που τότε είχε την γεωστρατηγική σπουδαιότητα που έχει σήμερα το Αιγαίο.

Στο εμφανιζόμενο ως αλβανικό έθνος το μόνο κοινό σημείο είναι βεβαίως ο γεωγραφικός τόπος. Οι Μουσουλμάνοι κάτοικοι θεωρούσαν τους εαυτούς τους Τούρκους [δεν είναι τυχαίος ο όρος Τουρκαλβανός, κατά την Εθνεγερσία του 1821], οι Ορθόδοξοι στην πλειονότητά τους είναι Έλληνες και οι Καθολικοί προσβλέπουν προς την Ιταλία ή Αυστρουγγαρία.


Τούτο διαπιστώθηκε άνευ αμφιβολίας κατά τους Βαλκανικούς πολέμους, όπου ενώ οι Μαυροβούνιοι, Σέρβοι, Βούλγαροι και Έλληνες (τα χριστιανικά κράτη) πολεμούν για να αποτινάξουν τον οθωμανικό ζυγό, οι Αλβανοί βρίσκονται στο πλευρό των Τούρκων εναντίον των χριστιανών. Ποιο έθνος δεν αποζητά την αυτονομία του και πολεμά στο πλευρό του κατακτητή του;

Όμως, η Ιταλία, Αυστρία και Τουρκία, επιδιώκουσες τον περιορισμό της επιρροής της Ρωσίας στη χερσόνησο του Αίμου, τους δημιουργούν κράτος, περιλαμβάνον περιοχές του Μαυροβουνίου και της Ελλάδος. Χωρίς να το επιζητήσει, απέκτησε κράτος ένας λαός που ποτέ στην ιστορία του δεν είχε συναίσθηση ότι ανήκει σε ιδιαίτερη εθνότητα, που ποτέ δεν πολέμησε για ανεξαρτησία, που προθύμως άλλαζε θρήσκευμα και αυθέντη.

Το περιώνυμο Κοσσυφοπέδιο - Μετόχια (κατοικούμενο από φανατικούς ισλαμιστές Σουνίτες και Μπεχτατσί) κατόπιν επιμονής της Ρωσίας παραχωρείται στη Σερβία, στην οποία και ανήκε έως το 1389. Κατ' εκείνο το έτος οι Σέρβοι ηττώνται από τους Οθωμανούς -καίτοι ο ευπατρίδης Σέρβος Μίλας Όμπλιτς εισχώρησε στις οθωμανικές γραμμές και φόνευσε το σουλτάνο Μουράτ Α'- και απωθούνται βορείως. Στην περιοχή, έκτοτε, κατοικούν κυρίως μουσουλμάνοι, την οποία και διεκδικούν.

Οι Σέρβοι προβάλλουν βεβαίως με τη σειρά τους τα απαράγραπτα αιώνων δικαιώματά τους επί της περιοχής. Στη μονή της Στρουντένιτσα βρίσκεται η σορός του ιδρυτή της Σερβίας Στέφανου Νεμάνια ("βασιλέως Σέρβων και Γραικών", με πρωτεύουσα τα Σκόπια), ενώ στη μονή της Σαμοντρέζα κοινώνησε για τελευταία φορά των αχράντων μυστηρίων ο πρίγκηπας Λαζάρ (στο μνημείο του οποίου είναι αναγραμμένη η φράση "καταραμένος να είναι όποιος δεν προστατεύσει την ιερή σερβική γη").

Από εκείνη την εποχή, με τη συνένωση τεσσάρων επαρχιών - εγιαλέτ (Σκουταρίου - Κοσσυφοπεδίου - Μοναστηρίου - Ιωαννίνων) δημιουργείται η Μεγάλη Αλβανία, κατέχουσα έκταση από τον Αμβρακικό κόλπο έως τις ακτές του Μαυροβουνίου (κατά το Βερολίνειο Συνέδριο Αλβανία θεωρήθηκε η περιοχή από την Πρέβεζα και άνω, με πρωτεύουσα την Αχρίδα). Η παραχώρηση στη Σερβία του Κοσσυφοπεδίου (Κοσσόβου κατά τους Αλβανούς), όπου ζούσε ο μισός αλβανικός πληθυσμός, είχε ως αποτέλεσμα να γίνει αποδεκτή η πρόταση των Ιταλών περί παραχωρήσεως στην Αλβανία της Βορείου Ηπείρου, ώστε το κράτος-έκτρωμα που δημιουργήθηκε να διαθέτει το αναγκαίο έδαφος! Τούτο εξισορροπούσε και την επιρροή των Ρώσων στη Χερσόνησο του Αίμου (στους Αυστριακούς παραχωρήθηκε η επιλογή του ηγεμόνος, ο οποίος -πρίγκηπας του Βηντ- βασίλευσε μόλις λίγους μήνες).

Όπως τότε, λοιπόν, δημιούργησαν εκ του μηδενός ένα κράτος προς εξυπηρέτηση των δικών τους συμφερόντων, έτσι και σήμερα επιδιώκεται κάτι παρόμοιο. Αλλά, όπως και τότε έτσι και σήμερα, πάλι η Ελλάδα θα βρεθεί σε μειονεκτική θέση.

Ο Μακεδών
Voria


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]