Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]
Προσφατες Αναρτησεις

Οι Κούρδοι και ο γρίφος της απόσυρσης των ΗΠΑ από τη Συρία


Τουρκία και ΗΠΑ τηρούν μεν εχθρική στάση έναντι της κυβέρνησης Άσαντ, ωστόσο το μέλλον του YPG, του στενού εταίρου των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους, αποτελεί «αγκάθι» στις διαπραγματεύσεις τους για τη διαχείριση της επόμενης φάσης του πολέμου της Συρίας

Ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε στις 7 Ιανουαρίου πως το αρχικό του σχέδιο για απόσυρση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη Συρία δεν έχει αλλάξει, παρά τα σχόλια του συμβούλου εθνικής ασφάλειας Τζον Μπόλτον, ο οποίος είπε πως θα πρέπει να πληρούνται ορισμένοι όροι, περιλαμβανομένης της διασφάλισης της ασφάλειας των Κούρδων μαχητών του YPG, προτού πραγματοποιηθεί η απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων. Στην τελευταία του δήλωση ο Τραμπ τόνισε πως η απόσυρση των ΗΠΑ θα πρέπει να προχωρήσει με σύνεση ώστε να διασφαλιστεί η συνεχιζόμενη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.

Στις 8 Ιανουαρίου ο κ. Μπόλτον ολοκλήρωσε την επίσκεψή του στην Τουρκία, που περιελάμβανε μια πολύωρη συνάντηση με τον σύμβουλο του προέδρου, Ιμπραϊμ Καλίν, μαζί με τον Αρχηγό του Μικτού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων των ΗΠΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ και τον Ειδικό Αντιπρόσωπο των ΗΠΑ για τη Συρία Τζέιμς Τζέφρι. Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να απέρριψε το αίτημα του Μπόλτον για συνάντηση, προτού πει στο κοινοβούλιο της χώρας στις 8 Ιανουαρίου πως τα σχόλια του ανώτατου αξιωματούχου του Λευκού Οίκου για το YPG ήταν «απαράδεκτα».

Αν και Τουρκία και ΗΠΑ τηρούν εχθρική στάση έναντι της κυβέρνησης του Μπασάρ αλ Άσαντ, ωστόσο πέφτουν σε γνώριμα εμπόδια στις διαπραγματεύσεις τους ως προς το πώς να διαχειριστούν την επόμενη φάση του πολέμου της Συρίας, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά το μέλλον του YPG, του στενού εταίρου των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους.


Οι στόχοι της Ουάσινγκτον στη Συρία έχουν μετατοπιστεί από την έναρξη του πολέμου, όμως τώρα επικεντρώνονται πρωτίστως στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους και στην παρεμπόδιση των «αντιπροσώπων» του Ιράν. Η ανακοίνωση του Τραμπ για απόσυρση των αμερικανικών δυνάμεων δημιούργησε αμέσως ανησυχία στους συμμάχους των ΗΠΑ και σε αξιωματούχους της νυν αμερικανικής κυβέρνησης, ως προς το πώς θα πρέπει να συνεχιστούν με τον καλύτερο τρόπο οι στρατιωτικές προσπάθειες κατά του ΙΚ.

Εν τω μεταξύ, πρωταρχικός στόχος της Τουρκίας είναι να διασφαλίσει τη δική της εσωτερική ασφάλεια, αποτρέποντας το YPG, που η Άγκυρα θεωρεί προέκταση του PKK, να αναδυθεί ως μεγάλη δύναμη στη Συρία.

Τι μέλλει γενέσθαι
Ενώ οι ΗΠΑ και η Τουρκία ερευνούν το πώς να συνεργαστούν στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία με κάποιον τρόπο, οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των ΗΠΑ να προστατεύσουν τους Κούρδους συμμάχους τους θα εμποδίσουν μια πιο ολοκληρωμένη συνεργασία.

Παρά τη δήλωση Μπόλτον, η αμερικανική κυβέρνηση φαίνεται πως σκοπεύει να αποσύρει πλήρως τους στρατιώτες από τη Συρία, όπως είπε και ο Τραμπ στην ανακοίνωση-έκπληξη του τον Δεκέμβριο του 2018. Όμως η ημερομηνία της αποχώρησης παραμένει άγνωστη.

Οι ΗΠΑ αυτή τη στιγμή προσπαθούν να δημιουργήσουν μια καλύτερη διαπραγματευτική θέση με τους τοπικούς παράγοντες, καθώς όλες οι εμπλεκόμενες κυβερνήσεις και οργανώσεις επανεκτιμούν τους ρόλους τους στον πόλεμο της Συρίας.

Stratfor
Euro2day



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]