Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα «απόνερα» των Πρεσπών για τα μικρά κόμματα


Νέες ισορροπίες στο πολιτικό σκηνικό με επεισοδιακούς χωρισμούς, νέα “φλερτ” και κοινοβουλευτικά... σύμφωνα συμβίωσης έφερε η Συμφωνία των Πρεσπών. Μέσα σε ένα περιβάλλον αυξανόμενου δικομματισμού οι μικρότεροι “μονομάχοι” δέχονται ασφυκτικές πιέσεις και έχουν να αντιμετωπίσουν φυγόκεντρες τάσεις.

Ουσιαστικά με αφορμή τις Πρέσπες είναι σε εξέλιξη μία αναδιάταξη του πολιτικού σκηνικού, που επηρεάζει κυρίως τα μικρότερα κόμματα. Μία Κοινοβουλευτική Ομάδα -αυτή του Ποταμιού- διαλύθηκε και μία άλλη, αυτή των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ισορροπεί σε τεντωμένο σχοινί.

Την ίδια στιγμή ο “γάμος” της ΔΗΜΑΡ με το Κίνημα Αλλαγής έληξε και οι μετακινήσεις δίνουν και παίρνουν στον ευρύτερο χώρο της κεντροαριστεράς. Η Φώφη Γεννηματά κατηγόρησε τον Πρωθυπουργό πως χρησιμοποιεί τη Συμφωνία των Πρεσπών ως όχημα εξυπηρέτησης κομματικών σχεδίων.

Ήταν το “ναι” στη Συμφωνία που οδήγησε στην έξοδο του Θανάση Θεοχαρόπουλου, με το Κίνημα Αλλαγής να λέει “οχι” στις Πρέσπες. Μετά από αυτή τη διαγραφή η πλειοψηφία των στελεχών της ΔΗΜΑΡ τάχθηκε υπέρ της αποχώρησης από το Κίνημα Αλλαγής, ενώ 19 μέλη- όπως ο Θ. Μαργαρίτης, ο Χ. Μέγας, ο Τ. Δαρσινός και ο Στ. Μαλέλης- λένε "ναι" στην παραμονή.

Το τοπίο στην κεντροαριστερά παραμένει ρευστό, με το ΣΥΡΙΖΑ να “διεκδικεί” αυτό τον χώρο όπως φάνηκε και από τις συζητήσεις που πυροδότησε η Συμφωνία των Πρεσπών. Την ίδια στιγμή κάποιες αποχωρήσεις στελεχών (όπως ο Λευτέρης Παπαγιαννάκης, η Τάνια Καραγιάννη και ο Λάμπρος Ρώσσης) από το Κίνημα Αλλαγής εκτιμάται πως δημιουργούν ένα κλίμα εσωστρέφειας.


Μπροστά στα νέα πολιτικά δεδομένα αποφασίστηκε να γίνει συνέδριο στο τέλος Μαρτίου, ενώ στο ενδιάμεσο θα γίνουν εκλογές στη βάση για την ανάδειξη νέων προσώπων. Κεντρικός στόχος είναι η δημιουργία ενιαίου φορέα και με ενδιαφέρον αναμένεται η θέση που θα διατυπώσει η παπανδρεϊκή πτέρυγα (ΚΙΔΗΣΟ).

Στόχος αυτών των κινήσεων είναι να υπάρξει ένα άνοιγμα σε ευρύτερες δυνάμεις, καθώς μόλις ένα χρόνο μετά το ιδρυτικό συνέδριο το Κίνημα Αλλαγής “χωρίστηκε” τόσο από το Ποτάμι όσο και από το ΔΗΜΑΡ. Το άνοιγμα που επιχειρείται ευνοεί τις συζητήσεις που γίνονται με τον ανεξάρτητο βουλευτή Στάθη Παναγούλη.

Την ίδια στιγμή νέα δεδομένα δημιουργούνται, από την εφαρμογή του άρθρου 15 του Κανονισμού της Βουλής. Με βάση το συγκεκριμένο άρθρο απαιτούνται πέντε βουλευτές – που να έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο του κόμματος στις τελευταίες εκλογές- για να υφίσταται Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Στο Ποτάμι η Συμφωνία των Πρεσπών έφερε στο προσκήνιο, τα βαθύτερα πολιτικά προβλήματα που εδώ και καιρό είχαν προκύψει. Και ήρθε τη Δευτέρα η ανεξαρτητοποίηση του Γιώργου Αμυρά για να μείνει το κόμμα με λιγότερους από πέντε βουλευτές. Αυτομάτως η Κοινοβουλευτική Ομάδα έπαψε να υφίσταται και ο Σταύρος Θεοδωράκης μίλησε στην Ολομέλεια ως ανεξάρτητος βουλευτής.

Το κλίμα είναι βαρύ, όπως φάνηκε από το εκρηκτικό τετ α τετ, που είχαν στο διάδρομο του Κοινοβουλίου ο Σταύρος Θεοδωράκης με το Γρηγόρη Ψαριανό και τις “ατάκες” που οι δύο άντρες αντάλλαξαν. Την εβδομάδα που έρχεται αναμένεται να αναζωπυρωθούν οι εστίες αντιπαράθεσης, καθώς υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί. Μάλιστα ο Σταύρος Θεοδωράκης έχει δώσει ένα στίγμα του τι έρχεται, λέγοντας πως θα αποκαλύψει ποιος... σκότωσε το Ποτάμι.

Στο πολιτικό συμβούλιο που έγινε την Παρασκευή το απόγευμα επισημάνθηκε πως οι Γ. Αμυράς, Σπ. Δανέλλης και Γ. Ψαριανός πρέπει να παραδώσουν τις έδρες. Παράλληλα αποφασίστηκε στις 26 Φεβρουαρίου- οπότε και συμπληρώνονται πέντε χρόνια από την ίδρυση του Ποταμιού – να γίνει στην Αθήνα συνάντηση στελεχών και αντιπροσώπων από όλη τη χώρα.

Εκρηκτική είναι η κατάσταση και στους Ανεξάρτητους Έλληνες, καθώς η Κοινοβουλευτική Ομάδα αντιμετωπίζει αριθμητικό πρόβλημα. Ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος είχε πει πως μετά την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα παραιτηθεί. Ωστόσο εδώ αρχίζουν τα προβλήματα για τον Πάνο Καμμένο, καθώς ανοίγει ο δρόμος για την είσοδο του Τέρενς Κουίκ στη Βουλή που αποτελεί ξένο σώμα για τους Ανεξάρτητους Έλληνες.

Η πρόσφατη μεταγραφή του Αριστείδη Φωκά δεν λύνει το πρόβλημα, καθώς ο βουλευτής αρχικά είχε εκλεγεί με την Ένωση Κεντρώων από την οποία στην πορεία αποχώρησε. Επομένως είναι ορατός ο κίνδυνος οι ΑΝΕΛ να μείνουν με τέσσερις βουλευτές και – όπως έγινε με το Ποτάμι- να μην υφίσταται Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Σανίδα σωτηρία θα μπορούσαν να προσφέρουν οι βουλευτές που το 2015 είχαν εκλεγεί με το κόμμα του Πάνου Καμμένου και στην πορεία ανεξαρτητοποιήθηκαν, ωστόσο δεν φαίνονται διατεθειμένοι να επιστρέψουν. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο απέκλεισαν με τοποθετήσεις τους οι Δημήτρης Καμμένος και Νίκος Νικολόπουλος, ενώ αρνητικός είναι και ο Γιώργος Λαζαρίδης. Μπροστά σε αυτά τα δεδομένα ο Θανάσης Παπαχριστόπουλος ανέβαλε για λίγες ημέρες την παραίτηση του και οι Ανεξάρτητοι Έλληνες κέρδισαν χρόνο για να αποφασίσουν τα επόμενα βήματα τους.

Πάντως αίσθηση έχουν προκαλέσει οι υψηλοί τόνοι που τις τελευταίες ημέρες χρησιμοποιεί ο Πάνος Καμμένος για την κυβέρνηση και οι προσωπικές αναφορές που κάνει στον Αλέξη Τσίπρα. Από την αντιπολίτευση παρακολουθούν τις εξελίξεις και αναμένουν με ενδιαφέρον το κατά πόσο θα υπάρξει κλιμάκωση.

Μέσα σε αυτό το ρευστό πολιτικό σκηνικό είναι σε εξέλιξη μία προσπάθεια συγκρότησης ενός δεξιού μετώπου. Ο Πάνος Καμμένος είχε συνάντηση με το γενικό γραμματέα της Δύναμης Ελληνισμού Τάκη Μπαλτάκο, κάνοντας “πρόσκληση” και σε γαλάζιους πρώην υπουργούς που είναι εκτός Βουλής. Σε αυτό το χώρο δραστηριοποιούνται τόσο ο Γιώργος Καρατζαφέρης όσο και ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Κατερίνα Κοκκαλιάρη
Euro2day



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]