Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μπορεί να καταρρεύσει η Deutsche Bank;


Του Κωνσταντίνου Μαριόλη

Φόβο και… τρόμο σκορπίζει η Deutsche Bank, καθώς η ανεξέλεγκτη κατρακύλα της μετοχής και οι κίνδυνοι που σχετίζονται με τη φερεγγυότητά της – με τα σκάνδαλα διαδέχονται το ένα το άλλο - πυροδοτούν συζητήσεις για πιθανή κρατική διάσωση της μεγαλύτερης τράπεζας της Γερμανίας και ανησυχίες για τις επιπτώσεις στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο.

Ενδεχόμενη διάσωση θα σημαίνει, σύμφωνα με αναλυτές, ότι οι μέτοχοι και οι κάτοχοι μετατρέψιμων ομολόγων AT1 θα «εξαϋλωθούν» ενώ δεν αποκλείεται στα… θύματα να συγκαταλέγονται και κάτοχοι μη εξασφαλισμένων ομολόγων. Ταυτόχρονα, στην περίπτωση διάσωσης, αναμένεται να προκληθεί πανικός σε πολλές τράπεζες καθώς δεν είναι βέβαιη η αντιμετώπιση των δισεκατομμυρίων πιστωτικών παραγώγων της DB.

Αν και σε μέγεθος δεν βρίσκεται ούτε στην πρώτη δεκάδα στη λίστα με τις μεγαλύτερες τράπεζες στον κόσμο, η Deutsche Bank θεωρείται η πιο σημαντική τράπεζα για την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα. Είναι παράλληλα, ο βασικός τραπεζικός πυλώνας που έχει στηρίξει την εξάπλωση και γιγάντωση των γερμανικών επιχειρηματικών κολοσσών.

Όμως την ίδια ώρα, η Deutsche Bank θεωρείται από τους βασικούς υπαίτιους της παγκόσμιας κρίσης του 2008 και έχει πληρώσει μέσα στην τελευταία δεκαετία περίπου 18 δισ. δολάρια για να «κλείσει» υποθέσεις αλλά και σε πρόστιμα για… παραβατικές ενέργειες, αθέμιτες πρακτικές και συμμετοχή σε διαφόρων ειδών σκάνδαλα.


Σήμερα, με τις εισαγγελικές Αρχές της Φρανκφούρτης να κάνουν φύλλο και φτερό τα κεντρικά της γραφεία αναζητώντας αποδείξεις για την εμπλοκή της σε υποθέσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος, εκφράζονται ολοένα περισσότεροι φόβοι για την ίδια της την επιβίωση. Η μετοχή της έχει καταρρεύσει άνω του 50% μέσα στο έτος και πλέον διαπραγματεύεται σε ιστορικό χαμηλό. Από τα 16,3 ευρώ στις πρώτες ημέρες του 2018 παραπαίει σήμερα στα 8 ευρώ.

Στην πλειονότητά τους, οι αναλυτές που καλύπτουν τη μετοχή της DB προχωρούν σε ζοφερές προβλέψεις, ενώ κάποιοι δίνουν τιμή-στόχο στα 6 ευρώ (βρισκόταν στα 45 ευρώ πριν από τέσσερα χρόνια), υποδεικνύοντας ότι τα βάσανα μόλις ξεκίνησαν. Η Berenberg, μάλιστα, εκτιμά ότι δεν υπάρχουν πολλοί λόγοι να έχει κανείς στα χέρια του τις μετοχές της γερμανικής τράπεζας σήμερα.

Πόσο πιθανό είναι, λοιπόν, να καταρρεύσει το τραπεζικό τοτέμ της γερμανικής οικονομίας; Πρώτα απ’ όλα, θα πρέπει να ξεκαθαριστεί ότι η DB είναι τέσσερις φορές μεγαλύτερη από τη 2η τράπεζα της Γερμανίας και θεωρείται «too big to fail». Αυτό σημαίνει ότι το γερμανικό δημόσιο με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα επέμβει πριν φτάσει στο χείλος του γκρεμού, όμως θα πρέπει να εφαρμοστεί ο κανόνας του bail-in που προβλέπει τον επιμερισμό των βαρών της διάσωσης.

Το μέλλον δεν μοιάζει ευοίωνο. Οι τελευταίες εξελίξεις ώθησαν τον οίκο αξιολόγησης υπεύθυνων επενδύσεων και υπεύθυνων επιχειρηματικών πρακτικών, Sustainalytics, να δώσει αξιολόγηση «υψηλού κινδύνου» στην Deutsche Bank και αρνητικό outlook που σημαίνει ότι εκτιμά πως στα επόμενα 1-2 χρόνια τα πράγματα θα επιδεινωθούν.

Ο οίκος εκφράζει, μάλιστα, ανησυχίες για την μακροπρόθεσμη πορεία της τράπεζας εξαιτίας του πολύ κακού ιστορικού στη διαχείριση κινδύνων.

«Η Deutsche Bank θεωρείται από τους υπαίτιους της παγκόσμιας κρίσης και βρίσκεται στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών, γεγονός που αναμένεται να αυξήσει τη συχνότητα των ερευνών και κατ’ επέκταση τους νομικούς κινδύνους και τους κινδύνους για τη φήμη της», σημειώνει.

Υπενθυμίζεται ότι η Deutsche Bank πέρασε αρκετά χρόνια ενδελεχών ερευνών μετά το 2008 και μόνο την τελευταία διετία έχει κάπως ηρεμήσει από τα τεράστια πρόστιμα και τα ποσά που συμφωνούσε για συμβιβασμούς.

Στην Deutsche Bank, επίσης, αποδίδεται υψηλός κίνδυνος αναφορικά με τις πρακτικές της ενάντια στον ανταγωνισμό. Η γερμανική τράπεζα φέρεται να εμπλέκεται σε πολλές υποθέσεις παραβίασης των αντιμονοπωλιακών κανόνων. Υποθέσεις για τις οποίες ελέγχεται από τις αρχές και δεν αποκλείεται να πυροδοτήσουν χιονοστιβάδα αγωγών.

Πριν από τρία χρόνια, τον Οκτώβριο του 2015 οι αρχές κατέληξαν σε συμβιβασμό με 12 τράπεζες, μεταξύ των οποίων και η Deutsche Bank, για υπόθεση συμπαιγνίας στην αγορά των CDS, με τη γερμανική τράπεζα να πληρώνει 120 εκατ. ευρώ.

Αυτό που προκαλεί τεράστια εντύπωση για τον τρόπο με τον οποίο η Deutsche Bank… συνήθισε να διαχειρίζεται τους κινδύνους είναι η συχνότητα και το εύρος των κατηγοριών εναντίον της. Η DB εμπλέκεται, παράλληλα, σε πάρα πολλές υποθέσεις αγωγών πελατών για παραπλανητικές πωλήσεις παραγώγων αλλά και για τίτλους καλυμμένους με στεγαστικά δάνεια.

Όσο οι έρευνες για τα Panama Papers και το σκάνδαλο της Danske Bank θα συνεχίζονται, τόσο οι κερδοσκόποι των αγορών θα παίρνουν θέση απέναντι στη μετοχή και τα μαύρα σύννεφα θα αρχίσουν να πυκνώνουν για την Deutsche Bank.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]