Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ευρωπαϊκή βίζα με σπόντα ζητά να πάρει η Τουρκία!


Ο «σουλτάνος» θέλει να παρακάμψει το Κυπριακό μέσω του Κοσόβου. Ποια η στάση των Βρυξελλών

Από τη Θεανώ Καρούτα

Μέσω... Κοσόβου φαίνεται πως θα προσπαθήσει η Τουρκία να κάμψει τις ευρωπαϊκές αντιστάσεις, που προκύπτουν από το κυπριακό ζήτημα, για την απελευθέρωση της βίζας για τους Τούρκους πολίτες που θέλουν να εισέλθουν στην Ε.Ε.

Σύμφωνα με χθεσινό δημοσίευμα της «Hurriyet», η Άγκυρα θα επιδιώξει να λύσει τα προβλήματα που απορρέουν από τη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας σε ό,τι αφορά την απελευθέρωση του καθεστώτος θεωρήσεων, προτείνοντας στην Ευρώπη να αντιμετωπίσει το ψευδοκράτος όπως αντιμετωπίζει το Κοσσυφοπέδιο, βάζοντας στην άκρη δηλαδή το γεγονός πως πέντε χώρες-μέλη της Ενωσης δεν έχουν αναγνωρίσει το βαλκανικό κράτος.

Η συγκεκριμένη φόρμουλα επινοήθηκε από την Ε.Ε. το καλοκαίρι που μας πέρασε προκειμένου να απαλλαχθεί το Κόσοβο από την υποχρέωση θεώρησης ταξιδιωτικών εγγράφων, με τους Ευρωπαίους αξιωματούχους να έχουν βεβαίως στο μυαλό τους τη διεύρυνση της Ένωσης στα Βαλκάνια αλλά και την ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ τους. Οι διαδικασίες απαλλαγής από την υποχρέωση θεώρησης έχουν φτάσει στο τελικό στάδιο, ενώ στο ενδιάμεσο η Ε.Ε. έχει αναθέσει σε υψηλόβαθμο αξιωματούχο της να χειριστεί, μέχρι την εφαρμογή του μέτρου, τον αναγκαίο διάλογο μεταξύ του Κοσσυφοπεδίου και αυτών των πέντε κρατών-μελών της Ένωσης.


Σε αυτό ακριβώς το μονοπάτι θέλει να βαδίσει και ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τις Βρυξέλλες για την απελευθέρωση της διαδικασίας θεώρησης για τους Τούρκους υπηκόους. Οι Ευρωπαίοι έχουν κάνει σαφές στον «σουλτάνο» πως η Άγκυρα θα πρέπει να ικανοποιήσει 72 κριτήρια προκειμένου να τελεσφορήσουν οι διαπραγματεύσεις, ενώ, σύμφωνα με υψηλόβαθμο Τούρκο αξιωματούχο, έξι σημεία των κριτηρίων αυτών εξακολουθούν να υπολείπονται, μεταξύ των οποίων και η δικαστική συνεργασία της Τουρκίας με τα κράτη της Ε.Ε.

Την ίδια ώρα, η Ουάσινγκτον προειδοποίησε την Άγκυρα καλώντας τη να επιλέξει μεταξύ των F-35 και των S-400. «Για να παραμείνει η Τουρκία στο πρόγραμμα των F-35 δεν πρέπει να προχωρήσει στην απόκτηση του ρωσικού συστήματος» διαμήνυσε ο πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Δυνάμεων της αμερικανικής Γερουσίας Τζέιμς Ινχοουφ.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]