Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ερντογάν: Ο φασίστας της Τουρκίας έδειξε ξανά το πραγματικό του πρόσωπο


Τούρκος εισαγγελέας άρχισε την Παρασκευή να διενεργεί έρευνα σε βάρος ενός διάσημου δημοσιογράφου και παρουσιαστή του τηλεοπτικού δικτύου Fox Haber, πριν κλείσουν δύο εβδομάδες αφότου ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον επέκρινε με αφορμή σχόλια που έκανε για τις κινητοποιήσεις των «κίτρινων γιλέκων» στη Γαλλία, αναφέρουν δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο. Τον Φατίχ Πορτακάλ βαρύνουν υποψίες ότι «υποκίνησε ανοιχτά τη διάπραξη εγκλήματος», διότι διερωτήθηκε τη 10η Δεκεμβρίου, με μια σειρά αναρτήσεών του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Twitter, αν οι Τούρκοι θα μπορούσαν να διαδηλώσουν όπως τα «κίτρινα γιλέκα» στη Γαλλία, εξήγησαν οι εφημερίδες Hürriyet και Milliyet.

«Ελάτε, ας κάνουμε μια ειρηνική διαδήλωση εναντίον των αυξήσεων (των τιμών), τις αυξήσεις (στην τιμή) του φυσικού αερίου. Ελάτε, ας το κάνουμε. Θα ήμασταν ικανοί να το κάνουμε;» διερωτήθηκε ο δημοσιογράφος, τις αναρτήσεις του οποίου παρακολουθούν πάνω από έξι εκατομμύρια χρήστες του Twitter. «Για τ’ όνομα του Θεού, πείτε μου, πόσοι άνθρωποι θα έβγαιναν (στον δρόμο);», είχε διερωτηθεί εξάλλου ο Πορτακάλ κατά τη διάρκεια μιας τηλεοπτικής εκπομπής.


Αναφερόταν στους φόβους των Τούρκων όσον αφορά τη συμμετοχή σε διαδηλώσεις, υπό το φως των βίαιων επεμβάσεων της αστυνομίας για την καταστολή των αντικυβερνητικών κινητοποιήσεων. Ο Ερντογάν έχει επικριθεί για τη βαρβαρότητα της καταστολής των διαδηλώσεων του 2013 κυρίως. Οι τουρκικές αρχές εξέλαβαν αυτές τις φράσεις του δημοσιογράφου ως έκκληση να γίνουν διαδηλώσεις, εν μέσω της μεγάλης αύξησης του πληθωρισμού στην Τουρκία, όπου ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε σε πάνω από 25% τον Οκτώβριο σε ετήσια βάση και σε σχεδόν 22% τον Νοέμβριο.

Ο Πορτακάλ έκανε αυτά τα σχόλια ενώ μετέδιδε ειδήσεις για το γαλλικό κίνημα των «κίτρινων γιλέκων», που αρχικά εξέφραζε διαμαρτυρία για την άνοδο των τιμών των καυσίμων, πριν μεταμορφωθεί σε κίνημα αμφισβήτησης της πολιτικής του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Ο Τούρκος πρόεδρος χαρακτήρισε μερικές ημέρες αργότερα τον Φατίχ Πορτακάλ «ανήθικο» και διαβεβαίωσε ότι «η δικαιοσύνη θα δώσει την απαιτούμενη απάντηση, το πιστεύω ακράδαντα αυτό».

Στην αρχή της εβδομάδας, το τουρκικό συμβούλιο ραδιοτηλεόρασης (RTŪK) επέβαλε πρόστιμο, το ύψος του οποίου δεν αποκαλύφθηκε, στο Fox Haber, το οποίο καλύπτει πολύ περισσότερο από ό,τι τα άλλα μεγάλα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Το Fox Haber («Φοξ Ειδήσεις») δεν έχει καμία σχέση με το αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο Fox News.

Δυτικοί αξιωματούχοι και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων έχουν εκφράσει επανειλημμένα τις ανησυχίες της για τον σεβασμό της ελευθερίας της έκφρασης επί των ημερών του Ερντογάν στην εξουσία. Δεκάδες δημοσιογράφοι και ακτιβιστές βρίσκονται στις φυλακές της Τουρκίας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]