Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Αν η αριστερή αναθεώρηση δεν είχε δόλο, δεν θα ήταν αριστερή


Του Θοδωρή Γιάνναρου

Τελικά ο πρωθυπουργός της χώρας, Αλέξης Τσίπρας, δοκιμάζει τις δυνάμεις του για μια α λα καρτ Αναθεώρηση του Συντάγματος, απευθύνοντας μάλιστα και επιστολή στους πολιτικούς αρχηγούς... Mόνο που σε αυτούς δεν συμπεριλαμβάνει, ως όφειλε, τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών μόνο κομμάτων, μιας και η διαδικασία της Συνταγματικής Αναθεώρησης είναι πρωτίστως ευθύνη της Βουλής, αλλά βάζει στο παιχνίδι και άλλους "παράγοντες" του γενικού πολιτικού βίου τους οποίους "χρήζει"... πολιτικούς αρχηγούς. Απευθύνεται δηλαδή ευθέως και σε κόμματα που δεν βρίσκονται εντός της Βουλής, αλλά μόνο σε εκείνα που είναι του γούστου του, δηλαδή μόνο στον γνωστό και μη εξαιρετέο Γεώργιο Ανδρέα Παπανδρέου.

Παράλληλα, όμως, αποδέχεται ως πολιτικούς αρχηγούς... την Κατερίνα Παπακώστα και τον Νίκο Νικολόπουλο, τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, τη Ζωή Κωνσταντοπούλου, τον Νίκο Κοτζιά και τους Οικολόγους Πράσινους, αλλά το αστείο προχωρά και γιγαντώνεται με τους... Βελόπουλο, Κρανιδιώτη και κάποιους άλλους που πολιτικά δεν τους ξέρει ούτε η ίδια τους η μάνα!

Από την άλλη:

Η θρησκευτική ουδετερότητα της ελληνικής Πολιτείας, η κατάργηση του θρησκευτικού όρκου για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους βουλευτές, η καθιέρωση της απλής αναλογικής, είναι μεταξύ των προτάσεων αναθεώρησης του Συντάγματος που κατέθεσε η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, που όμως είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα οδηγήσει σε συνθήκες ακραίας πόλωσης όχι μόνο μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και με τους ΑΝΕΛ, κυρίως για το ζήτημα των σχέσεων Κράτους και Εκκλησίας, που τόσο αόριστα και άκομψα ανοίγει ο Τσίπρας... με την περίφημη και λίαν επικίνδυνη "θρησκευτική ουδετερότητα", που αναφέρει και που κανείς δεν καταλαβαίνει ακριβώς τι εννοεί.


Ωστόσο, αν το ψάξει λίγο πιο προσεκτικά, θα ανακαλύψει τη βαθύτατη απέχθειά του στην Ορθοδοξία, την οποία θέλει να πριονίσει με κάθε τρόπο, εκμεταλλευόμενος τον περιορισμένης αντίληψης Αρχιεπίσκοπο, τον οποίον και βέβαια, σε καμία περίπτωση, δεν χαλάει ο διαχωρισμός, ο οποίος όμως άλλα υποκρύπτει, όπως τη δημιουργία ενός "πολυθρησκευτικού" κράτους στο οποίο η Ορθοδοξία θα απολέσει τα πρωτεία που κατείχε επί δύο χιλιετίες και θα μεταμορφωθεί απλά σε μια ακόμα θρησκεία - σαν όλες τις άλλες!... Παράλληλα, έστειλε μήνυμα στην ηγεσία της Εκκλησίας ότι επιθυμεί να προηγηθεί εκτενής διάλογος καλώντας την να πράξει το ίδιο. Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει σε καμία περίπτωση να ανοίξει ένα ακόμη προεκλογικό μέτωπο που σίγουρα δεν θα τον συμφέρει.

Με την προτεινόμενη αυτή αναθεώρηση του Συντάγματος, ο επικεφαλής της σημερινής κυβέρνησης, ανερυθρίαστα ευτελίζει τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπου για να εκλεγεί τελικά θα πρέπει να ψηφίζουν μία φορά τον μήνα... επί έξι μήνες, αν δεν καταφέρει να εκλεγεί με 200, 180 ή 151 βουλευτές, που θα απαιτούνται στις τρεις διαδοχικές ψηφοφορίες στη Βουλή των Ελλήνων που θα προηγηθούν!

Η εφαρμογή ενός αναλογικού εκλογικού συστήματος, ενός εσωτερικού δηλαδή στον κοινοβουλευτισμό εξισορροπητικού μηχανισμού-αντίβαρου στην όποια ισχυροποίησης μιας εκλεγμένης κυβέρνησης, ουσιαστικά εμποδίζει τη δημιουργία ισχυρών κυβερνήσεων, αλλά προωθεί κυβερνήσεις που θα είναι έρμαια μικρών και ασήμαντων κομμάτων, τα οποία ουσιαστικά θα λειτουργούν εκβιαστικά και θα κυβερνούν ιδεοληπτικά και κατά το δοκούν, κραδαίνοντας τη δαμόκλεια σπάθη της άρσης εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ο Τσίπρας ήδη βλέπει την πτώση των ποσοστών του κόμματός του και στοχεύει, όταν βρεθεί σε χαμηλά μονοψήφια ποσοστά, να έχει κάποιες δυνατότητες ελιγμών ώστε να μη χαθεί εντελώς από το πολιτικό προσκήνιο.

Στο κάτω κάτω, τι 13 συνιστώσες... τι 33 στο κόμμα του!

Ούτε μία από τις κορυφαίες διαδικασίες του δημοκρατικού πολιτεύματος, τη Συνταγματική Αναθεώρηση, δεν μπορεί να σεβαστεί ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ και πρωθυπουργός κος Τσίπρας, που ουσιαστικά την "μπαχαλοποιεί" για δικές του προσωπικές και μικροκομματικές σκοπιμότητες, που όμως αποβαίνουν εις βάρος της χώρας και των πολιτών της. Οι προτάσεις που χωρίς αιδώ κατέθεσε αλλά κυρίως ο τρόπος που τις παρουσιάζει δείχνει ότι στην κυβέρνηση θέλουν από την αρχή ένα κλίμα οξείας αντιπαράθεσης, ακυρώνοντας με αυτό τον τρόπο κάθε δυνητική ελπίδα διακομματικής συναίνεσης. Αυτό το κορυφαίο γεγονός, που θα έπρεπε να συγκεντρώνει ευρείες πλειοψηφίες στη Βουλή, μετατρέπεται, με ευθύνη του ίδιου του πρωθυπουργού, σε πεδίο αντιπαράθεσης και εμφυλιοπολεμικής σύρραξης με τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με αποτέλεσμα να χαθεί μια ακόμα τεράστια ευκαιρία να πραγματοποιηθούν σοβαρές και δομικές για το πολίτευμα μεταρρυθμίσεις. Η κυβέρνηση εμφανίζεται εγκλωβισμένη στις εμμονικές της ιδεοληψίες της και ουσιαστικά, είτε δεν τολμά... να τολμήσει, όπως στην περίπτωση της Εκκλησίας, είτε καταφεύγει σε προτάσεις που προκαλούν γέλιο και ειρωνεία, τόσο εντός, όσο και εκτός Ελλάδος...

Είναι φανερό ότι ο φοβισμένος και ανασφαλής Τσίπρας προσπαθεί να μετατρέψει τη Συνταγματική Αναθεώρηση σε προεκλογική ρουλέτα ώστε να εμφανιστεί ως ο μεγάλος αριστερός μεταρρυθμιστής. Όμως, τώρα που άρον άρον και προεκλογικά έρχεται να καταθέσει τις προτάσεις του, δεν πρόκειται επ' ουδενί να τύχουν μιας ευρύτερης πλειοψηφίας.

Θα μείνει στην ιστορία ως ο άνθρωπος που επιχείρησε με διάφορους τρόπους να καταστρέψει την Ελλάδα. Αλλά ούτε καν αυτό θα μπορέσει να καταφέρει, πριν χωθεί και πάλι με τα μούτρα στη λησμονιά από την οποία ξεμύτισε!...

Capital


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]