Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ο επόμενος «κάβος» της Συμφωνίας και οι «ξέρες» σε Σκόπια και Αθήνα


Του Νίκου Μελέτη

Τον επόμενο δύσκολο «κάβο» ετοιμάζεται να περάσει η Συμφωνία των Πρεσπών καθώς την 1η Δεκεμβρίου,το επόμενο Σάββατο, ξεκινά στην σκοπιανή Βουλή η δεύτερη φάση της διαδικασίας Κύρωσης της Συμφωνίας εν μέσω δύσκολων ισορροπιών στο εσωτερικό όχι μόνο της πΓΔΜ αλλά και της Ελλάδας.

Η δεύτερη φάση της διαδικασίας για να ολοκληρωθεί απαιτεί την ψήφο της απλής πλειοψηφίας, την οποία διαθέτει ο κυβερνητικός συνασπισμός του κ. Ζάεφ, αλλά η επιδίωξη είναι να επιτευχθεί και πάλι διευρυμένη πλειοψηφία ώστε να προεξοφληθεί από τώρα το αποτέλεσμα της τελικής τρίτης ψηφοφορίας που απαιτεί την ενισχυμένη πλειοψηφία των 2/3, ήτοι 80 βουλευτών.

Στην τελική τρίτη διαδικασία είναι που και η Αθήνα θα γνωρίζει ποιες ακριβώς είναι οι τελικές προτάσεις για την Συνταγματική Αναθεώρηση, οπότε και θα διαπιστωθεί εάν έχουν γίνει δεκτές οι ελληνικές ανησυχίες, αντιρρήσεις και παρατηρήσεις, ειδικά για την τροπολογία 36 που αφορά την αλλαγή του άρθρου 49 του Συντάγματος.

Ο κ. Ζάεφ έχει αρκετές εσωτερικές δυσκολίες, με πρώτη το πλήγμα που έχει καταφέρει στην αξιοπιστία της κυβέρνησης του το επεισόδιο της φυγής του πρώην πρωθυπουργού Ν. Γκρουέφσκι που κατέφυγε για άσυλο στην Ουγγαρία. Το γεγονός ότι ο κ. Ζάεφ είχε ως σημαία του κόμματος του την αντιμετώπιση της διαφθοράς και την τιμωρία των ενόχων, και στην πιο σημαντική υπόθεση αυτή του Ν. Γκρουέφσκι, ο βασικός υπαίτιος αυτών των σκανδάλων διέφυγε με μοναδική ευκολία στο εξωτερικό, έχει προκαλέσει την οργή και απογοήτευση των οπαδών του, αλλά και την αμφισβήτηση της αποτελεσματικότητας της κυβέρνησης του.


Το πιο σημαντικό όμως είναι ότι η ομάδα των 8 βουλευτών που αποσκίρτησαν από το VMRO-DPMNE και στήριξαν στην βουλή στην πρώτη ψηφοφορία την Συμφωνία των Πρεσπών, έχουν θέσει ως προϋπόθεση για να στηρίξουν και στην τρίτη ψηφοφορία, όχι μόνο να γίνουν αποδεκτές οι συγκεκριμένες αλλαγές που ζήτησαν στο Σύνταγμα, αλλά και να προωθηθεί η διαδικασία της Εθνικής Συμφιλίωσης με την αμνήστευση των κατηγορουμένων για τα βίαια επεισόδια στην Βουλή τον Απρίλιο του 2017.

Μεταξύ των κατηγορουμένων για τα επεισόδια είναι και τρεις από τους οκτώ βουλευτές, ενώ δυο ακόμη εμπλέκονται με την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών. Ενώ παραμένει σε εκκρεμότητα το θέμα της αμνήστευσης μετά την φυγή του Γκρουέφσκι υπήρξε ένα μπαράζ απαγγελιών κατηγοριών και η προφυλάκιση στελεχών της πρώην κυβέρνησης Γκρουέφσκι μεταξύ αυτών και του πρώην αρχηγού των Μυστικών Υπηρεσιών, Σασο Μιγιαλκοφ, ο οποίος όμως σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Nezavisen Vesnik διατηρεί άριστες σχέσεις με την ομάδα των οκτώ βουλευτών και ήταν αυτός που τους παρότρυνε να κάνουν την υπέρβαση και να ψηφίσουν υπέρ της Συμφωνίας των Πρεσπών με αντάλλαγμα την απαλλαγή όλων από τις ποινικές διώξεις που εκκρεμούν εναντίον τους.

Ο κ. Ζάεφ όμως έχει ένα ακόμη πρόβλημα να αντιμετωπίσει και αφορά τις ενστάσεις που έχουν εγερθεί από ελληνικής πλευράς, μετά την διαρροή του προβληματισμού του Π. Παυλόπουλου για την τροπολογία 36 αλλά και την δημόσια τοποθέτηση του πρώην ΥΠΕΞ Νίκου Κοτζιά σε σχέση με την ίδια ακριβώς τροπολογία και την επισήμανση ότι βρίσκεται εκτός συμφωνημένου πλαισίου.

Η πλευρά Ζάεφ στην προσπάθεια της να κερδίσει την πλειοψηφία των 2/3 δέχθηκε όσα ζήτησαν οι οκτώ βουλευτές του VMRO-DPMNE και στο πλαίσιο αυτό συμπεριέλαβε στις τροπολογίες που εισηγήθηκε στην Βουλή, αναφορές που και στην «μακεδονική ταυτότητα» παραπέμπουν και την ύπαρξη «μακεδονικών μειονοτήτων» υπονοούν.

Αν και η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει και δεν μπορεί να έχει άμεσα λόγο στην διαδικασία συνταγματικής αναθεώρησης της γειτονικής χώρας, είναι προφανές ότι δεν μπορεί να αποδεχθεί την δια της πλαγίας, ανατροπή του (ήδη προβληματικού) βασικού πυρήνα της Συμφωνίας των Πρεσπών.

Δια της διπλωματικής οδού επισημάνθηκε στον κ. Ζάεφ ότι δεν μπορεί να γίνουν με την μορφή που έχουν κατατεθεί, αποδεκτές οι τροπολογίες στο Σύνταγμα και ότι εάν δεν αλλάξουν τότε πιθανότατα θα υπάρξει σοβαρή εμπλοκή στην διαδικασία. Η Ελληνική κυβέρνηση είναι προφανές ότι θα επιλέξει μια κόντρα με τον κ. Ζαεφ για αθέτηση των συμφωνηθέντων, παρά να φέρει στην Ελληνική Βουλή μια ακόμη χειρότερη (λόγω και των αρνητικών συνταγματικών αλλαγών) Συμφωνίας από αυτή που υπέγραψε στις Πρέσπες.

Το γεγονός ότι οι ελληνικές ενστάσεις έχουν δημοσιοποιηθεί ,φέρνουν σε ακόμη πιο δύσκολη θέση τον κ. Ζάεφ ο οποίος όχι μόνο πρέπει να διατηρήσει το «πνεύμα» των τροπολογιών ,και να φέρει εις πέρας την αντιδημοτική στους οπαδούς του διαδικασία της εθνικής συμφιλίωσης» (αμνηστεύοντας τα στελέχη και βουλευτές του VMRO-DPMNE), αλλά σε περίπτωση αλλαγών θα κατηγορηθεί ότι «ξένη» χώρα, του υπαγορεύει τις διατάξεις του Συντάγματος.

Φυσικά οι ιδέες που έπεσαν στο τραπέζι, ώστε να μείνουν ως έχουν οι τροπολογίες και κατόπιν είτε να υπάρξει δημόσια διευκρινιστεί δήλωση του κ. Ζάεφ είτε να υπάρξει προσάρτημα στην Συμφωνία των Πρεσπών, δεν θα πρέπει να γίνουν αποδεκτές από την Αθήνα, καθώς θα αποτελούν την πρώτη σοβαρότατη αλλοίωση της Συμφωνίας εις βάρος της Ελλάδας. Και αυτό είναι κάτι που δύσκολα θα μπορέσει να διαχειρισθεί η κυβέρνηση ,που αν φθάσουμε σε αυτό το σημείο όχι μόνο δεν θα έχει την στήριξη του κ. Καμμένου και των ΑΝΕΛ και οι νυν «πρόθυμοι» να ψηφίσουν την Συμφωνία, θα κάνουν δεύτερες σκέψεις, αλλά θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την κριτική των μέχρι τώρα σημαντικών υποστηρικτών της Συμφωνίας, του Π. Παυλόπουλου και του Ν. Κοτζιά…

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]