Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η επείγουσα αντιμετώπιση του προσφυγικού


Γράφει η Κύρα Αδάμ

Μετά τις ΗΠΑ, που άνοιξαν τον δρόμο της απόρριψης, η μια μετά την άλλη ευρωπαϊκές χώρες όπως η Πολωνία, η Αυστρία, η Ουγγαρία, η Τσεχία (μέχρι στιγμής) αποσύρονται από το Παγκόσμιο Σύμφωνο του ΟΗΕ για «την ασφαλή ομαλή τακτική μετανάστευση», που αναμένεται να επικυρωθεί στις αρχές Δεκεμβρίου στο Μαρόκο.

Στις ΗΠΑ αυτή την στιγμή αμερικανικές δυνάμεις είναι έτοιμες να αντιμετωπίσουν τα καραβάνια των μεταναστών από την Κεντρική Αμερική, υλοποιώντας την αντι -μεταναστευτική πολιτική Τραμπ.

Στην Ευρώπη- μεγάλος στόχος των προσφυγικών/μεταναστευτικών ροών- η χαλαρή μεταναστευτική πολιτική, που ακολούθησε από το 2015 η καγκελάριος Μέρκελ, ήταν ο βασικότερος λόγος που την οδήγησε τώρα στη λήξη της καριέρας της, ενώ οδήγησε σειρά ευρωπαϊκών χωρών σε ακροδεξιά στροφή και αντι-προσφυγικό μένος.

Προσφάτως η Ιταλία- μια από τις δύο ευρωπαϊκές χώρες με τις μεγαλύτερες και μη διαχειρίσιμες προσφυγικές/μεταναστευτικές ροές κινείται γρήγορα προς το κλείσιμο των συνόρων της, πράγμα βεβαίως πολύ δύσκολο λόγω των εκτεταμένων ακτών της.


Η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που μένει σταθερά μακριά από όλη αυτή την αναταραχή, εξακολουθεί να δέχεται το μεγαλύτερο όγκο προσφύγων/ μεταναστών από τα εξωτερικά σύνορα και έχει υποχρεωθεί να δέχεται εκ νέου στο έδαφος της όσους πρόσφυγες/ μετανάστες διώχνουν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες είναι η Ελλάδα.

Η οποία επιπλέον διασύρεται ανεξέλεγκτα διεθνώς για τα «κολαστήρια της Μόριας κλπ. με βάση πολλά στοιχεία αληθείας, αλλά και άλλα τόσα στοιχεία κακόβουλης υπερβολής.

Με δυο λόγια, η μοναδική ευρωπαϊκή χώρα που σηκώνει στις ασθενικές πλάτες της το μεγαλύτερο βάρος του προσφυγικού/μεταναστευτικού προβλήματος στην Ευρώπη είναι η Ελλάδα.

Και δεν μιλάει καθόλου.

Δεν αναμειγνύεται καθόλου στη de facto αλλαγή όρων για το προσφυγικό μέσα στην ΕΕ ούτε εγείρει θέμα.

Παραμένει η χώρα «θεματοφύλακας» της αρνητικότατης για τα ελληνικά συμφέροντα Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας για το προσφυγικό, τρέμει την αθέτηση της Συμφωνίας από την Τουρκία, (που όμως την διαπραγματεύεται με τις Βρυξέλλες ερήμην της Αθήνας ) και δέχεται όσους πρόσφυγες/μετανάστες στέλνουν πίσω οι «αλληλέγγυες» ευρωπαϊκές χώρες.

Είναι κοινό μυστικό ότι η αδύναμη και παραζαλισμένη κυβέρνηση Τσίπρα –Καμμένου το 2015 αντάλλαξε την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη και την επιβολή του Τρίτου Μνημονίου με την άνευ όρων αποδοχή της Συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό και την ταπεινωτική «διαπραγμάτευση» του Δεκεμβρίου 2015 για την «εδώ και τώρα» διαμόρφωση των 5 Hot spot στα νησιά. Τα οποία τώρα απέκτησαν και «την εσωτερική πτυχή» του θέματος (κακοδιαχείριση, κατασπατάληση κονδυλίων, ύποπτος ρόλος πολλών ξένων ΜΚΟ, παρείσδυση μελών του ISIS κλπ). Ενώ παράλληλα έχει ανοίξει και ο Εβρος, με την κυβέρνηση να είναι ανίκανη και αδιάφορη να διαχειριστεί αυτή τη νέα πληγή.

Όμως μέχρις εδώ. Η χώρα δεν χωράει άλλους πρόσφυγες/ μετανάστες στο έδαφος της.

Και αυτό η κυβέρνηση Τσίπρα (αν έχει τα κότσια) οφείλει να το καταστήσει σαφές στους εταίρους, τώρα, που στις Βρυξέλλες σχεδιάζονται με ρυθμούς χελώνας η δημιουργία campus εκτός ΕΕ.

Η θέση αυτή σε καμία περίπτωση δεν υπονοεί εκδίωξη των προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές της Συρίας που έχουν ήδη πατήσει το ελληνικό έδαφος.

Σημαίνει όμως επείγουσα και αυστηρή αλλαγή όρων εξέτασης της χορήγησής ασύλου σε όλους τους μετανάστες, που αιτούνται ασύλου και δι’ αυτού του τρόπου μένουν εγκλωβισμένοι ισοβίως στην Ελλάδα, χωρίς καμία διάθεση ενσωμάτωσης τους στις ελληνικές κοινωνικές δομές.

Η κυβέρνηση Τσίπρα οφείλει να κρατήσει τους αποδεδειγμένα πρόσφυγες και να τους ξεχωρίσει από τους συλλήβδην μετανάστες, αυτή τη δεύτερη κατηγορία εξ ίσου δυστυχών ανθρώπων που έχουν όμως και αυτοί ίσα δικαιώματα με όλους τους άλλους στη διεκδίκηση μιας καλύτερης ζωής, όχι όμως σε βάρος των αντοχών της Ελλάδας.

Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να θέσει αυτοτελώς στους απρόθυμους και πονηρούς εταίρους της, το θέμα διαχείρισης της εισροής καθαρών μεταναστευτικών ροών δια της Ελλάδας προς την Ευρώπη.

Αν οι έντρομοι Ευρωπαίοι εταίροι διαπραγματεύονται τη δημιουργία campus μεταναστών εκτός Ευρώπης, τότε η κυβέρνηση Τσίπρα οφείλει να επαναδιαπραγματευθεί ενεργά την απομάκρυνση- μεταφορά των μεταναστών από το έδαφος της με ευρωπαϊκά , βεβαίως, κονδύλια..

Καθιστώντας σαφές ότι η Ελλάδα δεν χωράει άλλους.

ProNews


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]