Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Τα οργανωμένα πογκρόμ σε βάρος της μειονότητας!


Επίσημη κρατική πολιτική της Αλβανίας οι διώξεις των Ελλήνων, με απώτερο σκοπό τον αφανισμό τους από την περιοχή. Η στοχοποίηση του Κωνσταντίνου Κατσίφα

Από τον Νίκο Σταυρουλάκη

Από την εποχή που ο Εντι Ράμα βρισκόταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης σχεδίαζε τον τρόπο με τον οποίο θα πολιτευόταν έναντι της Ελλάδας, όταν βρισκόταν στην εξουσία. Πρώτος στόχος, η Εθνική Ελληνική Μειονότητα (ΕΕΜ), που από το αλβανικό πολιτικό σύστημα αντιμετωπίζεται διαχρονικά ως «αγκάθι» στην καρδιά της Αλβανίας. Ωστόσο, το ανθελληνικό μένος στην Αλβανία είναι παλιά υπόθεση, που ξεκινά πολύ πριν από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον «σοσιαλιστικό» μετασχηματισμό της χώρας, όπως πιστοποιούν τα ιστορικά γεγονότα.

Αποδεικνύεται όμως ότι και η παρατεταμένη πολιτική ευγένειας και υποχωρητικότητας, που ακολούθησαν όλες οι ελληνικές κυβερνήσεις έναντι της Αλβανίας, αποθράσυνε τα Τίρανα. Επί των ημερών Ράμα, τα κρούσματα βίας εναντίον της ΕΕΜ πολλαπλασιάστηκαν, ξεκινώντας το 2016 με το σχέδιο υφαπραγής περιουσιών Ελλήνων στις παράκτιες περιοχές του Ιονίου, στο όνομα της τουριστικής ανάπλασης των περιοχών, εφαρμόζοντας παράλληλα σχέδιο αλλοίωσης του πληθυσμού στις ελληνικές μειονοτικές περιοχές, με τη μεταφορά και την εγκατάσταση στα ελληνικά χωριά Κοσοβάρων Αλβανών, ξένων όχι μόνο στις περιοχές αυτές, αλλά και σε ολόκληρη την Αλβανία...


Ωμότητες

Οι ωμότητες των Τσάμηδων στην περιοχή της Θεσπρωτίας (1940-1944) κατά του ελληνικού πληθυσμού ήταν η πρόσφατη στο ιστορικό παρελθόν και χειρότερη εκδοχή μαζικής δίωξης-εθνοκάθαρσης. Ακολούθησαν οι διώξεις από το καθεστώς Χότζα, με υποχρεωτική αλλαγή ονομάτων, καταδίκες και δολοφονίες, που είχαν στόχο τον δραματικό περιορισμό του ελληνικού στοιχείου.

Παράλληλα, η αλβανική εξουσία ανέβαζε σταδιακά το θερμόμετρο με την Ελλάδα στο διπλωματικό πεδίο. Αποκορύφωμα, οι πρόσφατες «προειδοποιήσεις» προς την Ελλάδα του Αλβανού πρωθυπουργού Ε. Ράμα, ο οποίος σε ομιλία του σε συνάντηση διπλωματών και εκπροσώπων της αλβανικής διασποράς δήλωσε ότι «η Αλβανία έχει κακομάθει την Ελλάδα και πλέον δεν θα σιωπήσει στα ιστορικά ζητήματα μεταξύ των δύο χωρών». Η δολοφονία του πατριώτη ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στους Βουλιαράτες είναι το τελευταίο τραγικό περιστατικό στο πογκρόμ της τωρινής κυβέρνησης της Αλβανίας. Η δολοφονία έχει ονοματεπώνυμο και έγινε μετά τη στοχευμένη παγίδευσή του στο χωριό του, τους Βουλιαράτες, ένα από τα μεγαλύτερα της Ανω Δρόπολης στη Β. Ηπειρο, μόλις πέντε χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα, που υπάγεται στον νομό Αργυροκάστρου.

Σύμφωνα με τοπικούς παράγοντες και αυτόπτες μάρτυρες, από τις προηγούμενες ημέρες αστυνομικά όργανα που είχαν σταλεί στο χωριό παρενοχλούσαν τον Κωνσταντίνο Κατσίφα, έχοντας γνώση της πατριωτικής ευαισθησίας του και των προετοιμασιών που έκανε για τον επερχόμενο εορτασμό της εθνικής επετείου της 28ης Οκτωβρίου.

Οπως αναφέρουν οι μάρτυρες, ο αστυνομικός που ακούει στο όνομα Κιαμί Πέτσι τον προκαλούσε τις προηγούμενες ημέρες να αποσύρει τις σημαίες που είχε φτιάξει για τη γιορτή, ενώ το ίδιο πρόσωπο φέρεται ότι τον είχε προκαλέσει να βγει από το καφενείο, που βρίσκεται απέναντι από το Πολιτιστικό Κέντρο του χωριού, όπου ο ομογενής είχε βάψει στον εξωτερικό τοίχο το όνομα του χωριού «ΒΟΥΛΙΑΡΑΤΕΣ» πάνω από μια ελληνική σημαία.

Τα λόγια του Αλβανού αστυνομικού, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ήταν: «Να πας να βγάλεις τη σημαία, γιατί θα δεις τι θα σου κάνουμε».
Οι προπηλακισμοί και οι ύβρεις ήταν τόσο έντονες, που ο ομογενής, αντιλαμβανόμενος την απειλή, πήρε το όπλο που βρήκε σε άγνωστο σημείο (κάποιοι σημειώνουν ότι του το έδωσε σκόπιμα πρόσωπο με διάθεση προβοκάτσιας), με τη γνωστή τραγική συνέχεια...

Ωμή βία, ξυλοδαρμοί, τρομοκρατία και δολοφονίες

Πριν από την άνανδρη δολοφονία του Κωνσταντίνου Κατσίφα είχαν σημειωθεί πολλά επεισόδια εκφοβισμού, τρομοκρατίας και βιαιοπραγιών σε βάρος Ελλήνων, ακόμα και σε βάρος του Αρχιεπισκόπου Αλβανίας Αναστασίου, με πλέον χαρακτηριστική περίπτωση τη δολοφονία του ομογενούς Αριστοτέλη Γκούμα από Αλβανούς παρακρατικούς, το καλοκαίρι του 2010.

Το γεγονός συνέβη την Πέμπτη 14 Αυγούστου 2010, όταν ομάδα Αλβανών από τον Αυλώνα ζήτησε τον λόγο από ομογενείς της παρέας του Γκούμα, επειδή μιλούσαν ελληνικά, στη θέση Καμπί του Κάστρου της Χειμάρρας.
Οι Αλβανοί επέστρεψαν το ίδιο βράδυ στη Χειμάρρα και, ύστερα από διαπληκτισμό, ένα από τα αυτοκίνητα στα οποία επέβαιναν έπεσε πάνω στη μηχανή στην οποία βρισκόταν ο άτυχος 37χρονος ομογενής, με αποτέλεσμα να βρει ακαριαίο θάνατο. Σύμφωνα με πηγές του ιστολογίου himara.gr, η αστυνομία του Αυλώνα συνέλαβε έξι άτομα και δεν έδωσε συνέχεια στις ανακρίσεις...

Πληροφορίες ανέφεραν ότι, συνολικά, ως φυσικοί αυτουργοί της δολοφονίας του Αριστοτέλη Γκούμα εντοπίστηκαν οι Αλβανοί πολίτες Ιλίρ Χάλο Μουκάι, Φαβιόν Φάτος Γιανάι, Αντι Πέτι Κοτόρι, Εντρι Ζεκίρ Σαλατάι, Μπλένταρ Ενγκελ Μαμινάι, Γιουξίν Μέντρορ Μουσταφαράι, Ντιγιόν Γκιόλεκ Μουσάι και Αλεξάντερ Λάβντος Γκιόκας, όλοι νεαρής ηλικίας και κάποιοι απογόνοι Αλβανοτσάμηδων. Σε εκδήλωση πηγαίας οργής, εκατοντάδες Χειμαρριώτες απέκλεισαν τον κεντρικό δρόμο που συνδέει τους Αγίους Σαράντα με τον Αυλώνα, με αίτημα να διασφαλιστούν οι συνθήκες για μια δίκαιη δίκη. Τον Ιούνιο του 2017, η ελληνική μειονότητα έζησε γεγονότα βίας και τρομοκρατίας κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Χειμάρρας, όταν αυτόχθονες Ελληνες, οι οποίοι υπερασπίζονταν τις εστίες και τις περιουσίες τους επιχειρηματολογώντας, ξυλοκοπήθηκαν άγρια από Αλβανούς τραμπούκους (σύμφωνα με πληροφορίες, με καταγωγή από το Λάτσι της βόρειας Αλβανίας), που ήταν παρόντες στον συγκεκριμένο χώρο τη συγκεκριμένη στιγμή!

Το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας αντέδρασε με διπλωματική διαμαρτυρία, ενώ το θέμα δεν είχε καμία δικαστική συνέχεια. Η επίσημη απάντηση που ήρθε από τα Τίρανα έκανε λόγο για «παρέμβαση στα εσωτερικά της Αλβανίας», με το αλβανικό ΥΠΕΞ να ισχυρίζεται ότι «η Ιστορία και η πραγματικότητα αποδεικνύουν ότι στη Χειμάρρα δεν υπάρχει Ελληνισμός»!

Στις 30 Αυγούστου 2017, στο στόχαστρο του γνωστού εθνικιστή και προβοκάτορα Ταχήρ Βελίου μπήκε ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος, ο οποίος κατηγορήθηκε ως ο κύριος υπεύθυνος σχεδίου εξελληνισμού της περιοχής.

Από τον Αύγουστο του 2015, η κατεδάφιση του πρόχειρου παρεκκλησίου του Αγίου Αθανασίου στους Δρυμάδες Χειμάρρας ήταν το έναυσμα για έναν νέο, λυσσαλέο κύκλο επιθετικότητας εις βάρος των Βορειοηπειρωτών.

Δημοκρατία


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]