Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Προβοκάτσιες στήνει η Άγκυρα με ασκήσεις στο Καστελλόριζο


Ο Ερντογάν παίζει με τη φωτιά

Όλες οι διαπιστώσεις της Άγκυρας για τα διαδραματιζόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, σημειώνουν ότι η τουλάχιστον προσωρινή -με άγνωστο τον χρονικό ορίζοντα- περιθωριοποίηση συνεχίζεται, παρά τις οποίες προσπάθειες, για τη δημιουργία εντυπώσεων.

Τόσο έμπειροι αναλυτές αλλά και αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων που παρακολουθούν διαρκώς κάθε κίνηση της Τουρκίας, διαπιστώνουν πως γίνονται στην Ανατολική Μεσόγειο επιχειρήσεις προσπαθειών αντίδρασης από την Άγκυρα ύστερα από το σαφές “κλείδωμα” της ευρύτερης περιοχής από τις δυνάμεις της ενεργειακής συμμαχίας, με πρωταγωνίστρια την Αμερική. Όμως είναι, όπως σημειώνουν οι πηγές μας, πολύ προσεκτικές ώστε να μην προκαλέσει αντιδράσεις.

Μέσα από την Ανατολική Μεσόγειο ξεπροβάλει… το Καστελλόριζο

Μια από τις βασικές παρατηρήσεις έμπειρων Αξιωματικών του Ελληνικού Πενταγώνου είναι ότι η Τουρκία από τα συνηθισμένα σημεία προκλήσεων, σε Βόρειο, κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, εδώ και αρκετό χρονικό διάστημα έχει επιλέξει να παρουσιάζεται περισσότερο πέριξ του Νοτιοανατολικότερου άκρου Ελλάδας και ΕΕ, το οποίο δεν είναι άλλο από το στρατηγικό νησί της Μεγίστης.


Στο Βόρειο Αιγαίο συνήθως η Τουρκία πραγματοποιεί παραβιάσεις του FIR Αθηνών ανάμεσα από τη Λήμνο και τη Λέσβο ενώ στην θάλασσα οι δραστηριότητές της είναι περιορισμένες.

Στο κεντρικό Αιγαίο έχει καιρό να εμφανιστεί, ενώ και πιο νότια, όπως για παράδειγμα πέριξ των Ιμίων που προκαλεί όλο τον χρόνο, φαίνεται ότι δεν σταμάτησε αλλά το περιόρισε αισθητά κι αυτό. Με το σοβαρό για εκείνη πρόβλημα που αντιμετωπίζει στην Ανατολική Μεσόγειο, η Άγκυρα επιχειρεί τη μεταφορά των προκλήσεων της, αν και πολύ προσεκτική το επαναλαμβάνουμε ξανά, στην περιοχή από τη Ρόδο έως το Καστελλόριζο.

Από την ιστοσελίδα μας πολλάκις έχουμε γράψει για τις δεκάδες φορές το τελευταίο χρονικό διάστημα των προσπαθειών που καταβάλλει η Άγκυρα να παρενοχλήσει πτητικά μέσα των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων κυρίως μέσω ασυρμάτου. Επίσης όταν στο Καστελλόριζο είχε μεταβεί μια αντιπροσωπεία είτε στρατιωτικών, είτε πολιτικών η Τουρκία έχει προσπαθήσει για το κάτι παραπάνω, αλλά πάντα με ιδιαίτερη προσοχή.

Αυτή την προσοχή επιλεκτικά την έχει αγνοήσει συγκεκριμένες φορές. Όταν πετούσε με Chinook ο Έλληνας πρωθυπουργός και τα μαχητικά Ελλάδας και Τουρκίας είχαν σκληρές αερομαχίες αρκετές χιλιάδες πόδια πάνω από το ελικόπτερο που μετέφερε τον Αλέξη Τσίπρα, ξανά το ίδιο είχε επαναληφθεί με την παρουσία του υπουργού εθνικής άμυνας Πάνου Καμμένου, αλλά και με τις παρουσίες Αρχηγών τόσο του ΓΕΕΘΑ όσο και των άλλων κλάδων.

Κινήσεις σαν αυτές έκαναν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας να ενισχύσει την παρουσία του το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό.

Οι ακρίτες μας πολλές φορές μέσω της επίδειξης σημαίας στην εσχατιά της Ελλάδας, μόνο και μόνο με την παρουσία πυραυλακάτων, κανονιοφόρου, ακόμη και υποβρυχίου εν αναδύσει, αισθάνονται πως η πολιτεία μέσω των Ενόπλων Δυνάμεων δηλώνει παρούσα στις εξελίξεις στην περιοχή.

Πως να μην το κάνει άλλωστε όταν η Τουρκία δεν σταμάτησε ποτέ να διατυπώνει απειλές για την Ελληνική υφαλοκρηπίδα και να δεσμεύει παράνομα με ναυτικές οδηγίες περιοχές που επικαλύπτουν διαρκώς και το σύμπλεγμα του Καστελλόριζου.

Η τελευταία ναυτική οδηγία (1059/18) είχε δεσμεύσει για άσκηση έρευνας και διάσωσης την θαλάσσια περιοχή γύρω από το Καστελλόριζο.

Στο νησί της Μεγίστης, που το τελευταίο διάστημα υπάρχει μόνιμη παρουσία Ελληνικών πολεμικών πλοίων, έγινε η τουρκική άσκηση με τη συμμετοχή ταχέως σκάφους του Τουρκικού πολεμικού ναυτικού, εντός της παράνομα δεσμευμένης περιοχής και μάλιστα απ ότι φάνηκε η πυραυλάκατος της Άγκυρας, ήταν ένα από τα πλοία που πήρε εντολή να κινηθεί αρχικά δίπλα στο ερευνητικό Barbaros.

Το ταχύ σκάφος της Τουρκίας επέστρεψε το μεσημέρι της ίδιας ημέρας κοντά στη Μεγίστη για να συναντηθεί με ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού της γείτονος ώστε να συντονιστούν σε κινήσεις ασκήσεων έρευνας και διάσωσης.

Η Άγκυρα διαχρονικά προσπαθεί μέσω των ασκήσεων έρευνας διάσωσης να εκπαιδεύσει το προσωπικό της στο SAR, κάτι που η Αθήνα μέχρι σήμερα έχει δείξει με κάθε τρόπο, όχι μόνο στην Άγκυρα αλλά και σε διεθνείς οργανισμούς, ότι πρωταγωνιστής στον τομέα ευθύνης του FIR Αθηνών είναι η Ελλάδα και τα Ελληνικά μέσα διάσωσης.

Ωστόσο μέσα απο μια σειρά κινήσεων φάνηκαν κι άλλα αναβαθμισμένα σχέδια που προσπαθεί να διαχειριστεί η Άγκυρα εκπαιδεύοντας το δικό της προσωπικό.

Οι κινήσεις και τα μέσα που χρησιμοποίησε το S-70 της Τουρκίας μπορεί να οδηγήσει σε ποικίλες σκέψεις τα έμπειρα στελέχη των ΕΔ, όπως ότι το εκπαιδευτικό σενάριο, ήταν σαφέστατα αναβαθμισμένο, δεν ήταν μόνον μια απλή έρευνα και διάσωση αλλά μια διάσωση μάχης (διάσωση πληρώματος πτητικού μέσου) σε “εχθρικό” θαλάσσιο περιβάλλον και δεν μπορεί να πει κανείς με σιγουριά πως η Άγκυρα δεν έχει επιχειρήσει πόσες φορές κατά το παρελθόν, μια προβοκάτσιας ώστε να δημιουργήσει τεχνητή ένταση στο Αιγαίο. Μάλιστα είναι ίσως εκατοντάδες οι φορές που η Αθήνα κατάφερε με πολύ ήπια μέσα και τρόπους να αποτρέψει κάτι τέτοιο κυρίως με τα ταχύτατα αντανακλαστικά σε περιπτώσεις SAR.

Επιπλέον ανάμεσα από πολύ συγκεκριμένες πτητικές κινήσεις από την πλευρά των Τούρκων πιλότων του Sikorsky S-70, φάνηκαν σενάρια, γιατί όχι, στοχοποίησης μιας μονάδα επιφάνειας ή ο εγκλωβισμός της από εχθρικές μονάδες.

Η Τουρκία δεσμεύει συχνά τους τελευταίους μήνες αυτήν την περιοχή με επιδεικτική, όπως λένε ανώτατα στελέχη του πενταγώνου, επικάλυψη της Μεγίστης.

Μην ξεχνάμε άλλωστε και το σόου των χαρτών, του τελευταίου διαστήματος του Τούρκου υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ που αμφισβητείται συστηματικά όλη η υφαλοκρηπίδα την οποία δικαιούται η Ελλάδα στην Μεσόγειο λόγω ακριβώς του Καστελόριζου.

HellasJournal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]