Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Ελληνικό αίμα στις σχέσεις Αθήνας-Τιράνων


Γράφει η Νεφέλη Λυγερού

Αναστάτωση έχει προκαλέσει στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών η υπόθεση του Βορειοηπειρώτη Κωνσταντίνου Κατσίφα, ο οποίος έπεσε νεκρός, χθες ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου, από πυρά των ειδικών δυνάμεων της αλβανικής αστυνομίας. Και αυτό, όχι μόνο επειδή οι πληροφορίες για το περιστατικό παραμένουν συγκεχυμένες, αλλά και γιατί έχουν δημιουργηθεί εύλογα ερωτήματα στην ελληνική κοινωνία, αλλά και στην ελληνική μειονότητα για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες σκοτώθηκε ο 35χρονος άνδρας.

Παρ’ ότι οι μοναδικοί αυτόπτες μάρτυρες είναι τα μέλη της αλβανικής αστυνομίας που συμμετείχαν στην καταδίωξή του και επέφεραν τον θάνατό του με δύο πυρά ένα στο κεφάλι και ένα στο στήθος, υπάρχουν κάποιες επιβεβαιωμένες πληροφορίες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κατά τη διάρκεια της τελετής μνήμης προς τιμήν Ελλήνων στρατιωτικών πεσόντων κατά τον ελληνοϊταλικό πόλεμο του 1940 στο στρατιωτικό κοιμητήριο στο χωριό Βουλιαράτες έλαβε χώρα επεισόδιο, το οποίο μετατράπηκε σε ανθρωποκυνηγητό που είχε την ατυχή αυτή κατάληξη.

Το χωριό Βουλιαράτες αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα χωριά της Άνω Δρόπολης στη Βόρειο Ήπειρο, στη νότια Αλβανία. Βρίσκεται σε υψόμετρο περίπου 350 μέτρων, απέχει 6 χιλιόμετρα από τα ελληνοαλβανικά σύνορα και υπάγεται στον νομό Αργυροκάστρου. Ο νέος άνδρας, ο οποίος είχε επιστρέψει στην Αλβανία στις 2 Οκτωβρίου, καθώς ζούσε και εργαζόταν στα Ιωάννινα, λέγεται πώς είχε τοποθετήσει πολλές σημαίες στο χωριό, ενώ κατά την εκδοχή που προβάλλεται τις τελευταίες ώρες από τα αλβανικά ΜΜΕ «η συμπεριφορά του ήταν προκλητική» και κάτοικοι του χωριού κάλεσαν την αστυνομία επειδή «γέμισε το χωριό με ελληνικές σημαίες»!


Σύμφωνα με πληροφορίες κατοίκων, στις 10.00’ πμ περίπου ο 35χρονος Βορειοηπειρώτης πυροβόλησε στον αέρα ενώπιον αστυνομικών, προσπαθώντας να τους εμποδίσει να κατεβάσουν ελληνική σημαία που βρισκόταν σε περίοπτη θέση στην περιοχή. Στη συνέχεια διέφυγε στην ορεινή περιοχή για να αποφύγει την σύλληψη. Οι αστυνομικές δυνάμεις του Αργυροκάστρου ζήτησαν την συνδρομή των αλβανικών ειδικών δυνάμεων Rinea. Στις έρευνες συμμετείχε και ελικόπτερο που έσπευσε στην περιοχή από τα Τίρανα.

Για ένα μόνο άτομο

Ο Κωνσταντίνος Κατσίφας είχε κρυφτεί στο υδραγωγείο του χωριού και υπήρξε ανταλλαγή πυροβολισμών. Εντύπωση προκαλεί η έκταση και η ένταση της επιχείρησης της αστυνομίας, η οποία έχοντας να κάνει με ένα μόνο άτομο χρησιμοποίησε ελικόπτερα και ειδικές δυνάμεις, προκειμένου να τον εξουδετερώσει. Ακόμα μεγαλύτερη έκπληξη προκαλεί και το γεγονός ότι ενώ ο Κωνσταντίνος Κατσίφας ήταν ήδη νεκρός, το σπίτι του βρισκόταν υπό αστυνομικό κλοιό και περισσότεροι από 40 Αλβανοί κομάντος εισέβαλαν μέσα, χτυπώντας τη μητέρα του νεκρού, ανοίγοντας ντουλάπες, συρτάρια και αναποδογυρίζοντας κρεβάτια σε όλο το σπίτι.

Οι κάτοικοι του συγκεκριμένου χωριού, όπως και των άλλων χωριών της περιοχής δεν είναι η πρώτη φορά που καταγγέλλουν πως ζουν σε καθεστώς τρόμου. Αυτή τη φορά λένε πως οι αλβανικές αρχές έψαχναν για θύμα. Είναι ενδεικτικό πως ο ίδιος ο Αλβανός πρωθυπουργός Έντι Ράμα χαρακτήρισε το νεκρό Βορειοηπειρώτη τρελό εξτρεμιστή. Πάντως, σύμφωνα με μαρτυρίες Αλβανών αστυνομικών πέθανε φωνάζοντας «Ζήτω η Ελλάδα», ενώ σε ανάρτησή του στο Facebook είχε καλέσει τη σκληροπυρηνική Νεολαία της Βορείου Ηπείρου να μη μείνει θεατής.

Η στάση της αλβανικής Αστυνομίας, πάντως, αποτελεί ζήτημα που προβληματίζει το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, το οποίο και καλείται να διαχειριστεί με μεγάλη προσοχή την υπόθεση. Οι ελληνοαλβανικές σχέσεις, εξάλλου, έχουν περιέλθει σε τέλμα. Όσο ακόμα επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας ήταν ο Νίκος Κοτζιάς, οι συνομιλίες με τον Αλβανό ομόλογό του με σκοπό τη σύναψη μίας συμφωνίας-πακέτου για τη διευθέτηση όλων των εκκρεμοτήτων στις διμερείς σχέσεις είχαν σκαλώσει με ευθύνη της αλβανικής πλευράς, κυρίως του Αλβανού Προέδρου της Δημοκρατίας Ιλίρ Μέτα. Πολύ περισσότερο τώρα, που ουσιαστικά η ελληνική διπλωματία είναι ουσιαστικά ακέφαλη και η Ελλάδα εισέρχεται σιγά-σιγά σε προεκλογική περίοδο.


SLPress


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

3 σχόλια :

  1. ολοι οι αριστεροι μισελληνες αναρχοκομουνιστες πανηγυριζουν για τη δολοφονια του παιδιου μας απο τους τουρκαλμπαν προλεταριους τους
    θαρθει η ωρα σας μπολσεβικοι μαζι με τους τουρκαλμπαν σας τους μπουλγκαρομακεντοσνκι σας και τους τουρκους ταξικους αδερφους σας......

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ήταν πατριώτης που υπερασπίστηκε την Σημαία μας, δεν ήταν γρηγορόπουλος που τον δολοφόνησαν οι ηλίθιοι φονιάδες αστυνομικοί, ούτε φύσσας που δολοφονήθηκε από άλλο δολοφόνο, για να γράψουμε το όνομα του σε δρόμους.Δεν ήταν κλέφτης κοσμηματοπωλείου για να στέλνομε επιστολές στην μάνα τους.
      Ήρωας και αθάνατος ο Κωνσταντίνος Κατσίφας όσο και αν δυσαρεστούνται οι φοβισμένοι χαμαιλέοντες υποτακτικοί.
      Συγκρίνετε τις δολοφονίες των πρώτων με την εκτέλεση του ήρωα.

      Διαγραφή
  2. Οι Αλβανοί έστειλαν τις ειδικές δυνάμεις με σκοπό να τον σκοτώσουν για να παραδειγματιστούν και οι άλλοι Έλληνες. Η κυβέρνηση ενδιαφέρεται μόνο για τις ψήφους των ελληνοποιημένων Αλβανών, διαφορετικά θα είχε ήδη διαμαρτυρηθεί με διαβήματα και στο Ευρωκοινοβούλιο. Μόνο ο Μαριάς μίλησε, οι άλλοι ευρωβουλευτάδες μας που είναι;
    Όμως έστειλε επιστολή ο Τσίπρας στην μάνα του κλέφτη.Οι δικοί τους χρειάζονται υπεράσπιση, τα παλικάρια μας που σκοτώνονται για την Σημαία μας ενοχλούν.

    ο Νότης Μαριάς επισημαίνει ότι «η Ελληνική κοινή γνώμη είναι συγκλονισμένη από την εν ψυχρώ εκτέλεση του Έλληνα Ομογενή Κωνσταντίνου Κατσίφα στο πλαίσιο εκκαθαριστικής επιχείρησης της αλβανικής αστυνομίας στις 28/10/2018 στην περιοχή του χωριού Βουλιαράτες της Βορείου Ηπείρου. Τη δολοφονική αυτή ενέργεια της αλβανικής αστυνομίας κάλυψε πολιτικά με προκλητικές του δηλώσεις ο γνωστός για τα ανθελληνικά του αισθήματα πρωθυπουργός της Αλβανίας ‘Εντι Ράμα».

    Κατόπιν ο Νότης Μαριάς αναφέρει «οι αλβανικές αρχές συνέχισαν τις προκλήσεις τους κατεβάζοντας την Ελληνική σημαία στους Βουλιαράτες ανήμερα της Εθνικής Επετείου της 28ης Οκτωβρίου του 1940, ενώ η περήφανη Ελληνική Εθνική Μειονότητα γιόρταζε την αντίσταση τους Ελληνικού Λαού κατά τους Ιταλικού φασισμού. Επανειλημμένα καταγγείλαμε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ότι οι αλβανικές αρχές επιδίδονται στη συστηματική και βάναυση παραβίαση των δικαιωμάτων της Ελληνικής Εθνικής Μειονότητας της Βορείου Ηπείρου, γκρεμίζοντας εκκλησίες, αρπάζοντας ακίνητα και τρομοκρατώντας, παραβιάζοντας κατάφορα διεθνείς συμβάσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και το Πρωτόκολλο της Κερκύρας του 1914 για την αυτονομία της Βορείου Ηπείρου».

    ΠΟΥ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΥΠΟΛΟΙΠΟΙ ΕΥΡΩΒΟΥΛΕΥΤΕΣ;;;ΜΟΝΟ Ο ΜΙΣΘΟΣ ΝΑ ΠΕΦΤΕΙ;;;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]