Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Μέρκελ: Δεν γεννήθηκα καγκελάριος - Αυτή είναι η τελευταία μου θητεία


Από το καλοκαίρι είχε πάρει την απόφαση να αποχωρήσει από την ηγεσία του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος η Ανγκελα Μέρκελ, όπως παραδέχθηκε η ίδια στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε μαζί με τον πρωθυπουργό της Έσσης, Βόλκερ Μπουφιέ, αναλαμβάνοντας και την πολιτική ευθύνη για τα κακά εκλογικά αποτελέσματα και την εικόνα της κυβέρνησης του μεγάλου συνασπισμού.

«Δεν γεννήθηκα καγκελάριος και έχω πλήρη συνείδηση γι' αυτό», είπε χαρακτηριστικά η Μέρκελ, η οποία βρίσκεται στο τιμόνι της CDU εδώ και 18 χρόνια και της Γερμανίας από το 2005. Παράλληλα, η ίδια διέψευσε τις φήμες που κυκλοφορούσαν και την ήθελαν να διεκδικεί κάποιο κορυφαίο πολιτικό πόστο στις Βρυξέλλες μετά τις ευρωεκλογές του ερχόμενου Μαΐου.

Όσον αφορά το μέλλον της στην καγκελαρία, η Μέρκελ διεμήνυσε ότι πρόθεσή της είναι να εξαντλήσει την θητεία της, που ολοκληρώνεται το 2021, ενώ στη συνέχεια δεν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα. Πρόσθεσε δε, απαντώντας σε σχετικό ερώτημα, ότι η απόφασή της να μην διεκδικήσει νέα θητεία ισχύει και στην περίπτωση που η κυβέρνηση της οποίας ηγείται απωλέσει νωρίτερα την δεδηλωμένη, εξαιτίας της πιθανολογούμενης αποχώρησης των Σοσιαλδημοκρατών.


Με τον τρόπο αυτό, η πάλαι ποτέ «σιδηρά καγκελάριος» έριξε το μπαλάκι των πολιτικών εξελίξεων στο SPD, το οποίο βρίσκεται σε εξαιρετικά δεινή θέση, ειδικά μετά τις δύο πρόσφατες εκλογικές αναμετρήσεις στην Έσση και τη Βαυαρία.

Σε κάθε περίπτωση, οι πολιτικές εξελίξεις στη Γερμανία είναι ραγδαίες και η κυβέρνηση μοιάζει να παραπαίει. Όπως παραδέχθηκε και η ίδια η Μέρκελ, η εικόνα που έδινε προς τα έξω ήταν απαράδεκτη και θα επιχειρήσει να την αλλάξει στο επόμενο διάστημα, επικεντρωνόμενη αποκλειστικά στο κυβερνητικό έργο και στις μεγάλες προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει. Αναφέρθηκε δε ειδικά στην υπόθεση του Brexit και στις σχέσεις της Γερμανίας και της Ευρώπης με τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όσον αφορά στις εξελίξεις στο κόμμα της και την επόμενη ημέρα, η Μέρκελ δήλωσε ότι υπάρχει αρκετός χρόνος για μια ομαλή διαδοχή, η οποία θα ανοίξει μια νέα σελίδα για τους Χριστιανοδημοκράτες. Παραδέχθηκε ότι ήδη υπάρχουν τουλάχιστον δύο υποψηφιότητες και διαβεβαίωσε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να επιχειρήσει να επηρεάσει τη διαδικασία και θα σεβαστεί απολύτως το αποτέλεσμά της.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]