O Γ. Σταθάκης, η ΕΕ, η Κρήτη και τα προβλήματα Εθνικής Ασφάλειας
Ένα περίεργο όσο και επικίνδυνο παιχνίδι παίζεται, σχεδόν σιωπηλά, μεταξύ Αθήνας και Βρυξελλών για θέματα που αφορούν την εθνική και περιφερειακή ασφάλεια αλλά και τα ενεργειακά συμφέροντα της χώρας.
Πρωταγωνιστές είναι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της επικεφαλής της Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Klaus Borhart. Ο τελευταίος, σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ (26.10.2018) θεωρεί ότι « σε πλήρες αδιέξοδο περιήλθε και ο νέος κύκλος συζητήσεων μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και της ελληνικής κυβέρνησης για το έργο της ηλεκτρικής διασύνδεσης της Κρήτης με το ηπειρωτικό σύστημα της χώρας».
Η ουσία του ζητήματος είναι ότι με μονομερή απόφαση της ΡΑΕ ανατέθηκε στον ΑΔΜΗΕ η επιλογή εταιρίας για την κατασκευή του έργου, κάτι με το οποίο διαφωνεί Η ΕΕ η οποία ζητά για να υπάρξει οικονομική συμμετοχή της, διαγωνισμό και τεχνικές προδιαγραφές διαφορετικές. Ο λόγος της διαφωνίας των Βρυξελλών βρίσκεται στο ότι επιθυμεί η διασύνδεση Αττικής Κρήτης, να ενταχθεί στο μεγαλύτερο έργο διασύνδεσης της ηπειρωτικής Ευρώπης, μέσω Ελλάδας, με την Κύπρο και το Ισραήλ.
Για την ΕΕ πρόκειται για έργο που θα εξασφαλίσει την ηλεκτροδότηση σε Κύπρο και Ισραήλ σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο οι τοπικοί πάροχοι αδυνατούν να καλύψουν τις ανάγκες των χωρών αυτών, σύμφωνα με ό,τι ισχύει σε όλη την Ένωση. Στην περίπτωση αυτή αναλαμβάνουν οι Βρυξέλλες τη μεγαλύτερη κάλυψη του έργου οικονομικά, σε μια στιγμή που ο ΑΔΜΗΕ, αμφισβητείται ευθέως, αν έχει την οικονομική δυνατότητα να το πράξει μόνος του.
Η διάσταση της Ασφάλειας
Εκείνο όμως που προκαλεί πολλά ερωτηματικά είναι το γεγονός πως η Αθήνα και το υπουργείο Ενέργειας γνωρίζουν άριστα ότι η διασύνδεση Κύπρου- Ισραήλ, αποτελεί και σημαντικό πυλώνα ασφάλειας της περιοχής σε καιρούς δύσκολους όπως οι σημερινοί.
Η ΕΕ , στο παρασκήνιο, έχει συνδέσει το έργο αυτό με τον αγωγό φυσικού αερίου Ισραήλ- Κύπρου- Ελλάδας –Δ. Ευρώπης για τον οποίο προσφάτως εκδηλώθηκαν θετικά και εμπράκτως οι ΗΠΑ.
Για το λόγο αυτό πολύ σύντομα μάλιστα, ενδέχεται να υπάρξουν από την πλευρά της ΕΕ (κι όχι μόνον) ερωτήματα στα οποία θα κληθεί η Αθήνα να απαντήσει, με το υπουργείο Εξωτερικών να μην γνωρίζει επισήμως το θέμα και το Μαξίμου να αναζητά λύσεις.
Καθηγητής Ελληνικού Πανεπιστημίου ασχολούμενος με σχετικά ζητήματα μας απάντησε ότι «το θέμα δεν έχει λήξει αλλά αν η Αθήνα επιμείνει τότε πιστεύω θα υπάρξει ηχηρή παρέμβαση και από την Κύπρο όσο και από το Ισραήλ καθώς οι μόνοι κερδισμένοι αυτής της πολιτικής επιλογής είναι η Μόσχα και η Τουρκία».
Εξήγησε ότι η Μόσχα δεν επιθυμεί να δει φυσικό αέριο από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου να φθάνει στην Ευρώπη, καθώς θα σημάνει απώλεια δισεκατομμυρίων ευρώ για τη ρωσική οικονομία και η Τουρκία γιατί θα παραμείνει ενεργειακός κόμβος, αλλά περιορισμένος, ενώ οι πηγές της Α. Μεσογείου θα παραμείνουν εκτός ελέγχου της.
Σε όλα αυτά, τα οποία λίγο-πολύ είναι γνωστά στην Ελληνική κυβέρνηση, προκαλούν σωρεία ερωτημάτων για τον Γ. Σταθάκη και τους ανθρώπους του στο υπουργείο, και κύριο ερώτημα το «τι και γιατί το επιδιώκουν»;
Τέλος, ένα άλλο καίριο ερώτημα αφορά το Μαξίμου. «Γνωρίζει και συμφωνεί ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, με τις σχετικές ενέργειες του υπουργού του;».
Σημειώσεις
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...