Σε μισθούς και Εφορία τα λεφτά των εράνων του Ερυθρού Σταυρού
Από τη Ρίτα Μελά
Πορίσματα-φωτιά, που αποδεικνύουν το πάρτι που είχε στηθεί στον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό τη νεφελώδη περίοδο προεδρίας Ανδρέα Μαρτίνη, φέρνει στο φως η «κυριακάτικη δημοκρατία», την ώρα που το διεθνές τμήμα απειλεί το ελληνικό παράρτημα με... Grexit.
Τον Απρίλιο και τον Μάιο του 2015 είχαμε δημοσιεύσει δύο πορίσματα των επιθεωρητών Υγείας (2000-2002, 2009-2010) που αποκάλυψαν τα οικονομικά σκάνδαλα που «πριονίζουν» τα θεμέλια του αρχαιότερου κοινωφελούς σωματείου της χώρας, το οποίο ιδρύθηκε το 1877 από τη βασίλισσα Ολγα και στα 140 χρόνια λειτουργίας του έχει να επιδείξει ένα αξιοθαύμαστο έργο. Τότε είχαν αποκαλυφθεί τα «πάρτι» που γίνονταν με τα χρήματα από τους εράνους αλλά και την ακίνητη περιουσία του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (ΕΕΣ), που μέλη του κλειστού κλαμπ τα πωλούσαν κομμάτι κομμάτι, αντί να πηγαίνουν σε κοινωφελείς σκοπούς.
Σήμερα η «κυριακάτικη δημοκρατία» αποκαλύπτει τρία νέα πορίσματα για την περίοδο 2010-2012, που αποδεικνύουν ότι περισσότερο από 1.100.000 ευρώ από τους εράνους που είχε πραγματοποιήσει ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός αυτή την περίοδο δόθηκε για τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και για χρέη του σωματείου στο Δημόσιο, αντί να δοθούν σε ανθρώπους που είχαν πραγματικά ανάγκη.
Σημειώνεται ότι τη συγκεκριμένη τριετία η οικονομική κρίση είχε χτυπήσει τη χώρα και πολλοί άνθρωποι είχαν χάσει τις δουλειές τους, με συνέπεια η φτώχεια και η ανέχεια να έχουν χτυπήσει χιλιάδες οικογένειες. Επίσης, να σημειωθεί ότι ο ΕΕΣ κάθε χρόνο επιχορηγείται από το υπουργείο Υγείας με 12.000.000 ευρώ, ως αντάλλαγμα για το Ασκληπιείο Βούλας και το Νοσοκομείο Ερυθρός Σταυρός, Κοργιαλένειο - Μπενάκειο που του ανήκουν, αλλά ενοποιήθηκαν στο ΕΣΥ.
Τα νέα πορίσματα
Τα νέα πορίσματα των επιθεωρητών Υγείας, που ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριο και τον Ιούνιο του 2017, αφορούν τα έσοδα από τους εράνους της τριετίας 2010-2012, εκ των οποίων ποσό 1.113.587 ευρώ, αντί να δοθεί σε κοινωφελείς σκοπούς, όπως ορίζει το καταστατικό, κάλυψε τη μισθοδοσία των υπαλλήλων και χρέη του κοινωφελούς σωματείου προς την Εφορία.
Και στα τρία πορίσματα οι επιθεωρητές Υγείας ζητούν να επιστραφούν τα χρήματα στον τραπεζικό λογαριασμό των εράνων που έχει ο ΕΕΣ για τους αναξιοπαθούντες.
Ειδικότερα, στον έρανο του 2010 (διενεργήθηκε από 15 Οκτωβρίου έως και 15 Δεκεμβρίου) οι ελεγκτές διαπίστωσαν ότι από τον τραπεζικό λογαριασμό του εράνου, ύψους 1.154.792,80 ευρώ, μεταφέρθηκε το ποσό των 557.951,64 ευρώ προς τον λογαριασμό από τον οποίο εξοφλείται η μισθοδοσία του προσωπικού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού.
Διαπιστώσεις
Στο πόρισμα του ΣΕΥΥΠ αναφέρεται χαρακτηριστικά: «Ποσό ύψους 557.951,64 ευρώ από το προϊόν εράνου έτους 2010 διατέθηκε για την καταβολή μισθοδοσίας του προσωπικού του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Το προαναφερθέν ποσό είναι σχεδόν το μισό του συνολικού προϊόντος εράνου 2010 και δεν έχει επιστραφεί, έως και την αποστολή των απόψεων του φορέα, από τον ΕΕΣ στον λογαριασμό του εράνου του ΕΕΣ, προκειμένου να διατεθεί αποκλειστικά για τους εθνικούς κοινωφελείς και ανθρωπιστικούς σκοπούς του ΕΕΣ, όπως ορίζεται στην απόφαση του υπουργού Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης που αφορά χορήγηση άδειας για τη διενέργεια πανελλήνιου εράνου στον ΕΕΣ για το έτος 2010».
Από τον έρανο του 2011 (1 Δεκεμβρίου 2011 - 25 Ιανουάριο 2012) τα έσοδα ανήλθαν στο ποσό των 447.468,15 ευρώ. Σύμφωνα πάντα με το πόρισμα των επιθεωρητών Υγείας, από αυτά τα χρήματα «ποσό ύψους 190.022,83 ευρώ από το προϊόν του εράνου διατέθηκε για την καταβολή μέρους της μισθοδοσίας του προσωπικού του ΕΕΣ για το δεύτερο 15νθήμερο μηνός Σεπτεμβρίου 2012.
Το προαναφερθέν ποσό είναι σχεδόν ίσο με το ποσό που διατέθηκε για κοινωφελείς σκοπούς (200.000,70 ευρώ) και δεν έχει επιστραφεί από τον ΕΕΣ στον λογαριασμό του εράνου προκειμένου να διατεθεί αποκλειστικά για τους εθνικούς κοινωφελείς και ανθρωπιστικούς σκοπούς του ΕΕΣ».
Το 2012 ο έρανος του ΕΕΣ διενεργήθηκε από τις 15 Οκτωβρίου έως και τις 30 Νοεμβρίου και τα έσοδα έφτασαν τα 522.083,17 ευρώ. Και σε αυτήν την περίπτωση το μεγαλύτερο μέρος του ποσού αυτού δεν έφτασε σε εκείνους που τα είχαν πραγματικά ανάγκη.
Αιτία ήταν η αναγκαστική κατάσχεση για ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο του κοινωφελούς σωματείου για ποσό 365.416,72 ευρώ. Να σημειωθεί ότι τον Μάιο του 2016 ο τέως πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Ανδρέας Μαρτίνης είχε συλληφθεί με κατηγορίες, όπως κακοδιαχείριση, και εξέτισε ποινή φυλάκισης 15 μηνών.
Το καταστατικό και η αποβολή
Με αυτό το αμαρτωλό παρελθόν, λοιπόν, ήταν πάρα πολλές οι προειδοποιήσεις τόσο από την κυβέρνηση το 2015, την ηγεσία του υπουργείου Υγείας, αλλά και από τον Διεθνή Ερυθρό Σταυρό (ΔΕΣ), που από το 2013 είχε ανακαλύψει ότι «κάτι σάπιο υπάρχει στο βασίλειο της Δανιμαρκίας». «Η αρχή του κακού είναι το κόλπο με το καταστατικό» λέει έγκυρη πηγή στην «κυριακάτικη δημοκρατία» και εξηγεί: «Εάν θέλει ένας εθελοντής να γίνει μέλος του Δ.Σ. δεν μπορεί γιατί, σύμφωνα με το καταστατικό, τα μέλη του Δ.Σ. ψηφίζουν ακόμη και με εξουσιοδότηση. Δηλαδή ένα μέλος του Δ.Σ. μπορεί να ψηφίσει και για άλλα μέλη, έτσι βγαίνουν πάντα τα ίδια πρόσωπα, παράνομα φυσικά. Τον περασμένο Μάιο ο ΔΕΣ είχε κάνει συμφωνία με τον ΕΕΣ να αλλάξει το καταστατικό, δηλαδή να μην ψηφίζουν με εξουσιοδοτήσεις τα μέλη του Δ.Σ. του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού και έως το τέλος Οκτωβρίου 2018 να γίνουν εκλογές, για να ανοίξει το κοινωφελείς σωματείο σε όλους τους εθελοντές που επιθυμούν να θέσουν υποψηφιότητα. Εάν δεν τηρηθεί η συμφωνία έως τις 31 Οκτωβρίου, η διεθνής ομοσπονδία θα αφαιρέσει το σήμα και καλά θα κάνει»...
Δημοκρατία
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
Δεν υπάρχουν σχόλια :
Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...