Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η Κύπρος τολμά στο οικόπεδο 7, ο Ερντογάν βρυχάται


Η Άγκυρα υποστηρίζει ότι ένα σημαντικό μέρος του τεμαχίου 7, στο μέσον της κυπριακής ΑΟΖ, ανήκει στη δική της υφαλοκρηπίδα, στην Ανατολική Μεσόγειο

Φαίνεται πως ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ταγίπ Ερντογάν, μάλλον αιφνιδιάστηκε με την κίνηση της Κύπρου να ανοίξει για αδειοδότηση τον φάκελο και του Οικοπέδου 7, το οποίο η Τουρκία θεωρεί πως ανήκει και στην δική της υφαλοκρηπίδα!

Το γεγονός ότι το εν λόγω Οικόπεδο βρίσκεται νοτίως της Κύπρου, στον μέσον της ΑΟΖ της, περιβαλλόμενο από άλλα Οικόπεδα, δεν παίζει ρόλο για την Τουρκία, η οποία άλλωστε διεκδίκησε και την Γαύδο, που βρίσκεται νοτίως της Κρήτης.

Αναφέρει πως με αυτή την απόφαση των "Ρωμιών" παραβιάζονται τα δικαιώματα της Τουρκίας που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, στην υφαλοκρηπίδα της περιοχής.

Με την φράση ότι παραβιάζονται τα δικαιώματά της, δεν αναφέρεται σε δικαιώματα Τουρκοκυπρίων, αλλά σε δικά της. Υποστηρίζει ότι ένα σημαντικό μέρος του τεμαχίου 7 ανήκει στη δική της υφαλοκρηπίδα στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας «με βάση έγγραφα από τις 2/3/2004 και 12/3/2013, κάθε δραστηριότητα για εκμετάλλευση υδρογονανθράκων εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας θα πρέπει να έχει άδεια από εμάς».


Αυτά τα έγγραφα που αναφέρει, τα έχει αποστείλει στον ΟΗΕ, όμως δεν έχουν καμιά εγκυρότητα επειδή είναι αυθαίρετα. Αυτό δεν σημαίνει όμως, ότι η Τουρκία δεν έχει κάνει ήδη ένα πρώτο βήμα, αποστέλλοντας χάρτες στους οποίους αυθαιρέτως μεν έχει προσθέσει όποιες περιοχές ήθελε, ανεξαρτήτως σε πιο κράτος ανήκουν, αλλά όταν δεν υπάρχει ανάλογη απάντηση, κάποια στιγμή αυτοί οι χάρτες δεν αποκλείεται να αποκτήσουν ισχύ. Η Ελλάδα "λησμόνησε" να πράξει το ίδιο.

Η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ καταλήγει, όπως πάντα με απειλές: «Η χώρα μας δεν θα επιτρέψει σε κανένα ξένο κράτος, εταιρία, ή πλοίο να διεξαγάγει ερευνητικές δραστηριότητες για την αξιοποίηση υδρογονανθράκων, χωρίς άδεια» και επισημαίνει ότι «η Τουρκία θα συνεχίζει να λαμβάνει τα απαραίτητα μέτρα για να προστατέψει τα δικαιώματά της».

Η δημόσια τοποθέτηση της Κυπριακής Δημοκρατίας ήρθε με την δήλωση του κυβερνητικού Εκπροσώπου, Προδρόμου Προδρόμου. Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει την ανακοίνωση που εξέδωσε η Άγκυρα, ο Π. Προδρόμου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προχωράει κανονικά με το ενεργειακό της πρόγραμμα, με βάση το διεθνές δίκαιο και σε συνεργασία με τις εταιρείες με τις οποίες έχει συμβληθεί».

Ως προς την συνεργασία με τις εταιρίες, ανακοινώθηκε η συνάντηση του Ν. Αναστασιάδη με τον Ανώτερο Εκτελεστικό Αντιπρόεδρο της ExxonMobil, Neil Chapman, για την οποία ο Υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι «βασικό αντικείμενο συζήτησης ήταν βεβαίως το επικείμενο ερευνητικό πρόγραμμα της κοινοπραξίας Exxon-Qatarν στο τεμάχιο 10, στο οποίο (γεώτρηση) θα αρχίσει το τέταρτο τρίμηνο του 2018».

Ο αντιπρόεδρος της ExxonMobil, ερωτηθείς αν υπάρχει ενδιαφέρον από την εταιρεία για το τεμάχιο 7, είπε ότι η εταιρεία εξετάζει όλες τις προοπτικές που παρουσιάζονται παγκοσμίως και κρίνει αναλόγως. Κληθείς να σχολιάσει τις προκλήσεις της Τουρκίας στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας και πώς αυτό επηρεάζει την εταιρεία, είπε ότι «είμαστε εμπορική οντότητα και η δουλειά μας είναι να παράγουμε και να αναπτύσσουμε φυσικούς πόρους εκ μέρους Κυβερνήσεων. Οποιαδήποτε θέματα των Κυβερνήσεων εναπόκεινται στις ίδιες τις Κυβερνήσεις να συζητήσουν και να επιλύσουν».

Εδώ βεβαίως, είναι δύσκολο να πιστευθεί ότι ο ενεργειακός κολοσσός αναμένει από την κυβέρνηση της Κύπρου να διευθετήσει το θέμα με την Άγκυρα. Οι δυνατότητες της εταιρείας είναι κατά πολύ μεγαλύτερες των δυνατοτήτων πολλών χωρών. Αν αποφασίσει να ασχοληθεί και με το Οικόπεδο 7, σημαίνει ότι θα έχει εξασφαλίσει πρώτα την δυνατότητα απρόσκοπτης γεώτρησης. Να ληφθεί βεβαίως υπόψη, ότι από την ώρα της αδειοδότησης, έως την γεώτρηση μεσολαβούν κάποια χρόνια.

Να σημειωθεί επίσης, σύμφωνα και με όσα μεταδίδει από την Ουάσιγκτον ο Μιχάλης Ιγνατίου, η Τουρκία φοβάται την σύμπραξη ExxonMobil και Total, ο δε φιλοκυβερνητικός Τύπος στην Άγκυρα -δεν έχει μείνει και αντιπολιτευτικός- μεταφέρει την ανησυχία του Ερντογάν, ότι οι ΗΠΑ θέλουν να τον ανατρέψουν, αναθέτοντας στην Ελλάδα αυτόν τον ρόλο, με την υποστήριξή τους.

Ο Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]