Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Η σχοινοβασία της Τουρκίας στο Ιντλίμπ


Στις 17 Σεπτεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν και ο Ρώσος πρόεδρος Πούτιν συμφώνησαν να καθυστερήσει η ολομέτωπη επίθεση εναντίον του Ιντλίμπ και να δημιουργηθεί αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη 9-12 μιλίων ανάμεσα στους αντάρτες και στις δυνάμεις του Σύρου προέδρου Ασαντ.

Η συμφωνία είναι δύσκολο να εφαρμοστεί και ο κίνδυνος να καταρρεύσει είναι σαφής. Προκειμένου να δεχθεί την αναβολή της στρατιωτικής επιχείρησης, ο Ρώσος πρόεδρος ζήτησε να απομακρυνθούν «όλες οι ριζοσπαστικές τρομοκρατικές οργανώσεις» και ο «βαρύς οπλισμός» από την αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη έως τις 15 Οκτωβρίου – δηλαδή σύντομα.

Ο διαχωρισμός αμάχων και μετριοπαθούς αντιπολίτευσης από τις τρομοκρατικές ομάδες είναι ένα δύσκολο έργο που θα πρέπει να επωμισθούν οι τουρκικές και ρωσικές δυνάμεις. Ηδη, δυνάμεις της Τουρκίας, της Ρωσίας και του Ιράν παρεμβάλλονται ανάμεσα στους αντάρτες και τον στρατό της Δαμασκού. Με διπλωματικά μέσα και οικονομικά κίνητρα η Τουρκία προσπαθεί να διαχωρίσει τους ρεαλιστές από τους τζιχαντιστές που ίσως επιλέξουν να πολεμήσουν μέχρι θανάτου χρησιμοποιώντας αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες.


Σε περίπτωση αναζωπύρωσης των μαχών, υπάρχει ο φόβος ότι θα αναμειχθούν με τους πρόσφυγες και θα εισέλθουν στην Τουρκία. Επίσης, ότι οι αντάρτες, πολλοί εκ των οποίων έχουν σχέσεις με την Αλ Κάιντα, δεν θα δεχθούν να αφοπλισθούν και θα εξαπολύσουν τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία και αλλού στην Ευρώπη. Σε αυτή τη σύντομη ανάπαυλα, η διεθνής κοινότητα πρέπει να βρει πολιτική λύση, ώστε να αποτραπεί μια ανθρωπιστική καταστροφή στο Ιντλίμπ και ένα νέο προσφυγικό κύμα προς την Τουρκία και την Ευρώπη.

SEBNEM KOSER AKCAPAR / THE NEW YORK TIMES
Καθημερινή



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]