Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Σύγκρουση Τραμπ - Μακρόν από το βήμα του ΟΗΕ για την παγκοσμιοποίηση


Με πολεμική εναντίον της παγκοσμιοποίησης, των υπερεθνικών θεσμών, του Ιράν αλλά και υπεράσπιση του πατριωτισμού, του εμπορικού πολέμου με την Κίνα και των επιτευγμάτων του στο εσωτερικό των ΗΠΑ, διάνθισε την ομιλία του στην 73η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ. Την απάντηση πήρε λίγο αργότερα, από το ίδιο βήμα, όταν σε αυτό ανέβηκε ο πρόεδρος της Γαλλίας, Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος τάχθηκε υπέρ ενός «νέου μοντέλου παγκόσμιας ισορροπίας» μέσα από συνεργασία.

Ο Τραμπ σε πρώτη φάση, εξήρε τα επιτεύγματα της προεδρίας του μέχρι σήμερα, κάτι που προκάλεσε γέλια στην αίθουσα με συνέπεια για μερικά δευτερόλεπτα να επικρατήσει αμηχανία και εκνευρισμός.

Γρήγορα, ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στην επιτυχία των συνομιλιών του με την Βόρεια Κορέα, η οποία σύμφωνα με τον ίδιο «έκανε σημαντικά βήματα προς την αποπυρηνικοποίηση και έκλεισε εγκαταστάσεις αλλά δεν θα αρθούν οι κυρώσεις μέχρι να την πλήρη απαλλαγή από το πυρηνικό οπλοστάσιο της». Ο Τραμπ δεν παρέλειψε μάλιστα να ευχαριστήσει τον βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, τον οποίο έναν χρόνο πριν αποκαλούσε από το ίδιο βήμα «πυραυλάνθρωπο σε αποστολή αυτοκτονίας» και την χώρα του «διεστραμμένο καθεστώς που θα καταστρέψει πλήρως».


Έναν χρόνο μετά, τον ρόλο της Βόρειας Κορέας, πήρε το Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε το πιο διεφθαρμένο καθεστώς στον πλανήτη, για το οποίο οι πολίτες της χώρας έχουν κάθε λόγο να είναι εξοργισμένοι. Υπερασπίστηκε μάλιστα την απόφαση του να αποσυρθεί από την συμφωνία για τα πυρηνικά του Ιράν, υποστηρίζοντας ότι έκτοτε οι ηγέτες της χώρας εμπλουτίζουν το οπλοστάσιο τους και εμπλέκονται σε περιφερειακές διαμάχες. «Δεν μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια απέναντι σε ένα καθεστώς που λέει θάνατος στην Αμερική», είπε ο Τραμπ, ζητώντας την απομόνωση του από τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

Εξάλλου με φόντο το θέμα του Ιράν και ευρύτερα της Μέσης Ανατολής, είπε ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα στον πόλεμο εναντίον της τρομοκρατίας και μάλιστα επεξεργάζεται μαζί με ηγέτες χωρών όπως η Ιορδανία, την δημιουργία μιας περιφερειακής αμυντικής συμμαχίας. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι έκανε και μνεία στον πόλεμο της Συρίας ζητώντας αποκλιμάκωση, αλλα προειδοποιώντας ότι αν ο Άσαντ χρησιμοποιήσει χημικά τότε οι ΗΠΑ θα επιτεθούν. Παράλληλα, χαρακτήρισε σωστή την απόφαση του να μεταφερθεί η Αμερικανική πρεσβεία στην Ιερουσαλήμ

Ασφαλώς, από την ομιλία του Τραμπ δεν θα μπορούσε να λείπει η αναφορά στον εμπορικό πόλεμο και ειδικότερα την διαμάχη του με την Κίνα. «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να αφήνουμε χώρες στις οποίες επιτρέπαμε ελεύθερη ροή αγαθών για χρόνια να μας εκμεταλλεύονται» είπε χαρακτηριστικά και επιτέθηκε στις εμπορικές πρακτικές της Κίνας η οποία σύμφωνα με τον ίδιο κυριαρχείται από κρατικές εταιρείες οι οποίες επιδίδονται σε κλοπή πνευματικών δικαιωμάτων και ντάπινγκ.

Με αφορμή την επιθυμία του μεταρρύθμιση του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου αλλά τον ΟΠΕΚ, ο Τραμπ εξαπέλυσε επίθεση εναντίον των διακυβερνητικών και υπερεθνικών θεσμών, σηκώνοντας σημαία εναντίον της παγκοσμιοποίησης, αφού όπως χαρακτηριστικά είπε «απορρίπτουμε την παγκόσμια γραφειοκρατία, ιδεολογία μας είναι ο πατριωτισμός».Ο Τραμπ επίσης υπερασπίστηκε και την απόφαση του να αποσυρθεί από το Συμβούλιο του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ζητώντας την άμεση μεταρρύθμιση του.

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό, ο αμερικανός πρόεδρος με αφορμή και το θέμα της προσφυγικής κρίσης που έχει ξεσπάσει από την Βενεζουέλα προς αρκετές χώρες της Λατινικής Αμερικής είπε ότι δεν συμμετέχει σε κανένα παγκόσμιο σύμφωνο για το ζήτημα, λέγοντας χαρακτηριστικά «μοναδική λύση είναι να μείνουν στις χώρες τους».

Τέλος, η μοναδική αναφορά του Τραμπ στην Ρωσία έγινε μέσω.. Γερμανίας, αναφερόμενος στο γεγονός ότι αν προχωρήσει το θέμα του ρωσικού αγωγού, τότε το Βερολίνο θα είναι πλήρως εξαρτημένο από την Μόσχα.

Η απάντηση του Μακρόν

Από την πλευρά του, ο Γάλλος πρόεδρος αναγνώρισε ότι η σημερινή κρίση «δεν αποτελεί μια ιστορική παρένθεση», αλλά αμφισβητεί όλο το μεταπολεμικό οικοδόμημα. Αντέτεινε δε ένα διαφορετικό δρόμο απέναντι σε αυτή την κατάσταση – «τον πιο δύσκολο και απαιτητικό από όλους», όπως ισχυρίστηκε. Ένα δρόμο που θα οδηγεί σε ένα νέο μοντέλο και σε μια νέα παγκόσμια τάξη, η οποία δεν θα αποτελεί ισορροπία τρόμου ανάμεσα σε διάφορα μπλοκ, ούτε τις υπάρχουσες και ανερχόμενες υπερδυνάμεις.

Ο ίδιος υπεραμύνθηκε, μάλιστα, τόσο των συμφωνιών που υπογράφηκαν το 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν και την κλιματική αλλαγή, ενώ τάχθηκε κατηγορηματικά κατά της επιβολής δασμών που μπορούν να οδηγήσουν σε γενικευμένο εμπορικό πόλεμο.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]