Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι Πρέσπες και ο «εξοστρακισμός» του Πάνου Καμμένου


Διαμαρτυρήθηκε πριν μερικές ημέρες ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και Υπουργός Εθνικής Άμυνας γιατί όπως είπε όταν ξεκίνησε την συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα δεν ήταν στον ορίζοντα η λύση του ονοματολογικού. Αλλά, όπως είπε, βιάστηκε ο Νίκος Κοτζιάς να φέρει λύση...

Η χθεσινή αψιμαχία μεταξύ του Ν. Κοτζιά και των ΑΝΕΛ, όπου ο Υπουργός εξωτερικών για μια ακόμη φορά εξέφρασε την σιγουριά ότι η Συμφωνία των Πρεσπών θα ψηφισθεί με πλειοψηφία «βουλευτών» που θα συγκροτηθεί από τον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΟΤΑΜΙ και άλλους βουλευτές (αναφερόμενος στους βουλευτές των ΑΝΕΛ), προκαλώντας την αντίδραση του εκπροσώπου των φυλλορροούντων ΑΝΕΛ, κρύβει μια σκληρή και με σοβαρές πολιτικές διαστάσεις μάχη που διεξάγεται στο εσωτερικό του κυβερνητικού συνασπισμού.

Ο Ν. Κοτζιάς που βεβαίως δεν διαθέτει κόμμα όπως ο κ. Καμμένος ,από την πρώτη στιγμή που βρέθηκε στο πλευρό του Αλ. Τσίπρα επιχείρησε να ενισχύσει τον ρόλο του στην κυβέρνηση προωθώντας μια σχεδόν δική του ατζέντα, την οποία και υιοθέτησε ο πρωθυπουργός. Μια ατζέντα η οποία όλο και περισσότερο τους τελευταίους μήνες στριμώχνει στο περιθώριο τον Π. Καμμένο.

Το ονοματολογικό, ο διάλογος με την Αλβανία, η αποκήρυξη του όρου Βόρεια Ήπειρος, η επιμονή για καλές σχέσεις με την Τουρκία, η απελευθέρωση των δυο Ελλήνων στρατιωτικών με «διπλωματικές» παρεμβάσεις και η αποκατάσταση έτσι μιας κρίσης που είχε προκληθεί και με ευθύνη του επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων, η σύγκρουση με την Μόσχα και η αποδοκιμασία των συλλαλητηρίων για την Μακεδονία, και η αντικατάσταση του Π. Καμμένου από τον Ν. Κοτζιά ως προνομιακού συνομιλητή των Αμερικανών, ήταν κινήσεις οι οποίες απομόνωσαν ακόμη περισσότερο τον ούτως η άλλως ιδεολογικά «αντίπαλο» Π. Καμμένο από την κυβέρνηση.


Ο Ν. Κοτζιάς εξυπηρετώντας συγκεκριμένη στρατηγική αποφάσισε σε πλήρη συνεργασία με τον Αλέξη Τσίπρα να οδηγήσει στο τέλος του το Σκοπιανό. Και η απόφαση αυτή είχε ληφθεί ήδη από τις αρχές του 2018 και παρά τα πισωγυρίσματα και τις δυσκολίες ήταν προφανές ότι η Αθήνα θα επεδίωκε να φθάσει σε λύση με σχεδόν κάθε κόστος.

Ο Π. Καμμένος δεν πίστευε αρχικώς ότι ο Ν. Κοτζιάς θα κατέληγε και θα έβαζε την υπογραφή του σε Συμφωνία για το Σκοπιανό. Παρεξήγησε επίσης την θετική και φιλική στάση του Αλέξη Τσίπρα προς τον ίδιο, καθώς ο πρωθυπουργός μέχρι τώρα σεβάστηκε την στήριξη που του προσέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ. Ο κ. Καμμένος όμως έκανε λάθος υπολογισμούς πιστεύοντας ότι επρόκειτο για γάμο με όρκους αιώνιας πίστης και όχι για μια απλή σχέση και συγχρόνως δεν εκτίμησε το γεγονός ότι ο κ. Τσίπρας είχε πολύ μεγαλύτερες και σημαντικότερες στοχεύσεις με βάση αυτή την Συμφωνία, από το να κρατήσει τον κ. Καμμένο στο πλευρό του.

Ο ΣΥΡΙΖΑ στην νέα φάση στην οποία μπαίνει ο ίδιος και η χώρα δεν έχει ανάγκη τον Π. Καμμένο, αλλά θεωρεί ότι αποτελεί πλέον βαρίδι η συνεργασία με τον συγκεκριμένο πολιτικό που εκφράζει μια λαϊκίστικη δεξιά στα όρια της ακροδεξιάς, και προφανώς η συνεργασία μαζί του δεν μπορεί να σηματοδοτήσει το σύνθημα για μια «προοδευτική διακυβέρνηση» στην μεταμνημονιακη εποχή.

Αντιθέτως η Συμφωνία των Πρεσπών μπορεί να αποτελέσει το όχημα (και το άλλοθι) για την προσέγγιση με τον ΣΥΡΙΖΑ δυνάμεων της κεντροαριστεράς είτε από το ΠΟΤΑΜΙ είτε από το ΚΙΝΑΛ, δημιουργώντας την βάση της νέας «προοδευτικής συστράτευσης» με την οποία ο ΣΥΡΙΖΑ θα επιχειρήσει να κάνει την αντεπίθεση ενόψει εκλογών και συγχρόνως να απαλλαγεί από το άγος του Τρίτου Μνημονίου…

Είναι η ώρα να ξεφορτωθούν τους ΑΝΕΛ και τον Π. Καμμένο. Και το Σκοπιανό είναι η πιο καλή ευκαιρία.

Αυτό το σχέδιο είναι σε εξέλιξη και ο Π. Καμμένος επιχειρεί να διαπραγματευθεί με την απειλή, ότι θα ρίξει την κυβέρνηση, γνωρίζοντας ότι όσο περνάει ο καιρός όλο και θα εξουδετερώνεται η απειλή αυτή, με βουλευτές του να ανεβαίνουν στο τρένο του ΣΥΡΙΖΑ ,με την ελπίδα ότι θα εξασφαλίσουν την επανεκλογή τους.

Σύντομα ούτε την κυβέρνηση θα μπορεί να ρίξει ο κ. Καμμένος και αν το επιχειρήσει απλώς θα φέρει πιο κοντά την διάλυση του κόμματος του, αλλά ούτε και την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών θα μπορεί να ματαιώσει.

Και για πολλούς πια στην Κυβέρνηση και σε όλο σχεδόν τον ΣΥΡΙΖΑ είναι πεισμένοι ότι το «αερόστατο» δεν μπορεί πια να πετάξει και να πάρει ύψος αν δεν απαλλαγεί από το έρμα του, που στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι οι ΑΝΕΛ…

Ν.Μ.
Liberal



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]