Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Γερμανία: Υπό ενισχυμένη εποπτεία θα βρίσκεται η Ελλάδα


Την ανάγκη ενισχυμένης εποπτείας της Ελλάδας, ώστε να διασφαλιστεί η τήρηση εκ μέρους της των δεσμεύσεών της στον δημοσιονομικό τομέα, όσο και στον τομέα των μεταρρυθμίσεων, επισημαίνει έκθεση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, στην οποία περιέχεται απολογισμός των ελληνικών μνημονίων. Συγκεκριμένα, στον οκτασέλιδο απολογισμό επισημαίνεται, σύμφωνα με την Deutsche Welle, ότι η τήρηση της δημοσιονομικής πειθαρχίας και η εφαρμογή μεταρρυθμίσεων για την ενίσχυση της οικονομικής ανάπτυξης θα ελέγχονται τόσο στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης και του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου, που ισχύει για όλες τις χώρες, όσο και από μια «ειδική παρακολούθηση». Στο πλαίσιο αυτό, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι επικροτεί την απόφαση του Eurogroup να εξαρτηθεί η ελάφρυνση του χρέους από την πορεία των μεταρρυθμίσεων.

«Προκειμένου να αυξήσει την αξιοπιστία ενός μέρους των μεσοπρόθεσμων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, το Eurogroup τα έχει συνδέσει με την παρακολούθηση μέχρι το τέλος των προγραμμάτων», σημειώνει η έκθεση.

Η ενδυνάμωση των δυνατοτήτων ενίσχυσης της ανάπτυξης, μέσω της εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων, συνιστά «τη σημαντικότερη πρόκληση της Ελλάδας μετά το τέλος των προγραμμάτων», εκτιμούν οι συντάκτες της έκθεσης.

Κατά τα άλλα, η έκθεση αναφέρει ότι το ελληνικό πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με επιτυχία, καθώς και ότι η Ελλάδα αξιοποίησε τα μνημόνια για να εφαρμόσει διαρθρωτικές αλλαγές και για να μειώσει το δημοσιονομικό έλλειμμα και το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών.

Επισημαίνεται, επίσης, ότι η ελληνική οικονομία βρίσκεται εκ νέου σε αναπτυξιακή πορεία, αλλά με ρυθμό κάτω του μέσου ευρωπαϊκού.


Σχετικά με το χρέος, η έκθεση επισημαίνει ότι αν η Ελλάδα τηρήσει τους δημοσιονομικούς στόχους, και οι οικονομικές της επιδόσεις βελτιωθούν, όπως προβλέπεται από την Κομισιόν, τότε σε βάθος χρόνου θα μειωθεί και το χρέος, φτάνοντας στο 96,8% του ΑΕΠ της το 2060. Ωστόσο, σημειώνει ότι τα σενάρια της Κομισιόν, λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος, έως το 2060, θεωρούνται αβέβαια και δεν μπορούν να θεωρηθούν προγνώσεις.

Εν τω μεταξύ, η Handelsblatt δημοσίευσε χθες πληροφορίες επικαλούμενη έγγραφο του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, σύμφωνα με τις οποίες στον νέο υπό διαμόρφωση διευρυμένο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δεν θα προβλέπεται η επιβολή όρων για εφαρμογή μεταρρυθμίσεων, μέσω μνημονίων, όπως έγινε στην Ελλάδα. Ο μηχανισμός θα στηρίζει χώρες σε κρίση με πιο συνοπτικές διαδικασίες. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι στο εξής το μνημόνιο θα μπορούσε απλά να αναφέρει ότι η χώρα σε πρόγραμμα εξακολουθεί να πληροί τις προϋποθέσεις συμμετοχής στην Ευρωζώνη. Ωστόσο, η εφημερίδα επισημαίνει ότι ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και άλλοι βορειοευρωπαίοι συνάδελφοί του αναμένεται να ζητήσουν ξεκάθαρες προϋποθέσεις για την πρόσβαση στους μηχανισμούς στήριξης, ώστε να αποφευχθεί ενδεχόμενη κατάχρηση της οικονομικής βοήθειας.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]