Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Οι σύγχρονοι μαυραγορίτες και γερολαδάδες


Του Αντώνη Πανούτσου

Η ύπαρξη των ΜΚΟ στην Ελλάδα είναι μια ομολογία ότι το κράτος αδυνατεί να λειτουργήσει. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα μέχρι το 2014 παρείχαν τις υπηρεσίες τους κυρίως στην Ασία και την Αφρική.

Όπως αναφέρεται στο site τους μετά το 2014 «…διεύρυναν τις δραστηριότητές τους στην Ελλάδα προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες των αιτούντων άσυλο που έφταναν στα νησιά και την ηπειρωτική χώρα» προσφέροντας «…υπηρεσίες που περιλαμβάνουν βασική φροντίδα υγείας, θεραπεία για χρόνια νοσήματα» και άλλες ιατρικές υπηρεσίες. Υπηρεσίες που προφανώς θα έπρεπε να προσφέρει το ελληνικό κράτος. Εδώ βρίσκεται ο πρώτος λόγος ανάγκης ύπαρξης των ΜΚΟ στην Ελλάδα. Η αδυναμία του ελληνικού κράτους να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του. Οι δυνατότητες του ελληνικού κράτους στην εποχή της κρίσης έχουν υποβαθμιστεί σε επίπεδο αφρικανικών κρατών που για να ανταπεξέλθουν στο βάρος των προσφύγων χρειάζονται την βοήθεια φιλανθρωπικών οργανώσεων. Αλλά ποιων οργανώσεων.

Τον Φεβρουάριο του 2016 η Συντονιστική Επιτροπή Καταγραφής, Συντονισμού και Αξιολόγησης ΜΚΟ της Γ. Γ. Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής είχε καταγράψει 114 ΜΚΟ που ενεργοποιούνταν στα Κέντρα Ταυτοποίησης και Υποδοχής στην Λέσβο. Ο αριθμός των ΜΚΟ αμφισβητείται αλλά οι 17 ΜΚΟ εντός Μόριας και 53 σε όλη την Λέσβο, στον οποίο αναφέρθηκε τον Μάιο του 2018 ο αναπληρωτής διοικητής της Μόριας Δημήτρης Βαφέας πρέπει να είναι ακριβής. Ορισμένες από τις ΜΚΟ είναι πασίγνωστες άλλες λιγότερο γνωστές ή άγνωστες. Το αντικείμενο τους επικαλύπτεται. Στις Βόρειες ακτές της Λέσβου για παράδειγμα υπάρχουν πέντε ΜΚΟ για την διάσωση προσφύγων και μεταναστών ενώ στις Νότιες άλλες τρεις. Κάποιοι σε αυτές έχουν πάει για φιλανθρωπικούς λόγους, κάποιοι ζουν την περιπέτεια τους, κάποιοι και τα δύο αλλά δύο γεγονότα δεν μπορούν να αμφισβητηθούν. Πρώτον υπάρχουν επειδή το κράτος δεν μπορεί να ανταπεξέλθει στον ρόλο του και δεύτερον ρόλο έχουν παίξει τα 1,6 δισ. που δόθηκαν από την Ε.Ε. στην Ελλάδα για να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των προσφύγων και μεταναστών. Κάτι που είναι δημοσιογραφικό ταμπού για να εξεταστεί.


Χθες προσήλθε στην εισαγγελία Μυτιλήνης ο καταζητούμενος ιδιοκτήτης της ΜΚΟ ERCI Πάνος Μωραϊτης, ο οποίος εκτός των άλλων διατηρεί εταιρία security με αντικείμενο την παροχή υπηρεσιών ασφαλείας σε όλο τον κόσμο σε πλοία που κινδυνεύουν από πειρατές. Πριν από αυτόν είχε συλληφθεί η κολυμβήτρια Σάρα Μαρντίνι που με την αδελφή της είχαν τραβήξει την δημοσιότητα όταν το 2016 κολύμπησαν τραβώντας με σκοινί στην Λέσβο μια βάρκα με πρόσφυγες που είχε χαλάσει η μηχανή της. Οι δύο αδελφές επέστρεψαν στην Λέσβο, σαν μέλη της ERCI συνελήφθησαν σε τζιπ με δεύτερες πλαστές πινακίδες και κατηγορούνται μαζί με άλλα 28 μέλη της ΜΚΟ ότι βοηθούσαν πλοία να έρχονται στην Λέσβο από την Τουρκία, χωρίς φυσικά να ειδοποιούν το Λιμενικό.

Η αθωότητα ή ενοχή των μελών της ERCI θα αποδειχθεί στα δικαστήρια. Το ερώτημα όμως είναι άλλο. Στα χρόνια της ασύδοτης λειτουργίας των ΜΚΟ, όταν η αστυνομία έπρεπε να παίρνει την άδεια τους για να μεταφέρει τους πρόσφυγες και μετανάστες που είχαν καταλάβει την προβλήτα του λιμανιού του Πειραιά στο Ελληνικό, πόσες λειτούργησαν σεβόμενες του ελληνικούς νόμους, πόσες τους έγραψαν κανονικά δίνοντας στα μέλη τους την δυνατότητα να ζήσουν τις αντιεξουσιαστικές τους φαντασιώσεις και πόσες αδιαφορούσαν για τα προηγούμενα δίνοντας στα μέλη τους την δυνατότητα να γεμίσουν τις τσέπες του. Και αυτοί που φώναζαν στα χρόνια της κρίσης για γερολαδάδες και μαυραγορίτες της κατοχής θα έπρεπε να καταλαβαίνουν ότι αυτοί που κονόμησαν μέσω των ΜΚΟ από την προσφυγική κρίση είναι τρισχειρότεροι.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Τα 30 και πλέον μέλη -εκ των οποίων 6 Έλληνες- της συγκεκριμένης ΜΚΟ έφερναν στην Ελλάδα χωρίς την παραμικρή δυσκολία αλλοδαπούς από οποιαδήποτε χώρα του κόσμου έναντι αδρός αμοιβής, που έφτανε τα 2.000 ευρώ το κεφάλι....

    ....Από την επιχείρηση μετά την άφιξη των αλλοδαπών στη χώρα (πιο ακριβέστερα στη «χώρα») η ERCI αντλούσε ακόμη 5.000 ευρώ το χρόνο κατ΄άτομο από διάφορα προγράμματα (εκπαιδευτικά, διαμονής, διατροφής) κάτι που ανεβάζει τα έσοδα της εταιρείας στο μισό δισ.το χρόνο!!!!!

    Αυτό γιατί όπως διαπιστώθηκε η ΜΚΟ έφερε παράνομα στην Ελλάδα πάνω από 70.000 αλλοδαπούς από το 2015 και μετά, υπό τις ευλογίες πάντα του κυβερνητικού καθεστώτος.

    Η ERCI δρώντας ως κράτος εν κράτει στη Λέσβο και όπως αποκάλυψε η ίδια η ΕΛΑΣ, τα μέλη της συμμετείχαν σε κλειστές -κρυπτογραφημένες ομάδες εφαρμογής κοινωνικής δικτύωσης και επικοινωνίας και λάμβαναν πληροφορίες και στοιχεία, εμπιστευτικού χαρακτήρα, για τις αναχωρήσεις από τα τουρκικά παράλια των παράνομων μεταναστών.

    Παράλληλα ανάλογες πληροφορίες συνέλεγαν μέσω παράνομης παρακολούθησης των ασυρματικών επικοινωνιών από τη Frontex και το Λιμενικό Σώμα, καθώς και μέσω κατόπτευσης του θαλάσσιου χώρου με τη χρήση σύγχρονων μέσων, όπως διόπτρες....
    https://www.pronews.gr/amyna-asfaleia/esoteriki-asfaleia/714157_synelifthi-o-doylemporos-panos-moraitis-tis-erci-meta-apo
    Ρωτώ εγώ η αφελής, αυτό το μισό δις είναι αφορολόγητο; ζήτω η κυβέρνηση της αριστεράς πανούκλας!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Να υπενθυμισουμε στον αρθρογραφο,οτι οι ΜΚΟ υπαρχουν ηδη απο το 2001 υπο την καθοδηγηση

    του σοσια-ληστη ΓΑΠ με κρατικες επιχορηγησεις.

    Η δηθεν αδυναμια του κρατους ειναι η αφορμη για την δηθεν "φιλανθρωπικη" πρωτοβουλια

    δημιουργιας των ΜΚΟ.

    Ο πραγματικος λογος ειναι η σκοπιμη αλλοιωση του γηγενους στοιχειου μεσω "προσφυγων",

    που σε συνδυασμο με το δημογραφικο προβλημα της χωρας λογω λιγοτερων γεννησεων και

    μεταναστευσης Ελληνων στο εξωτερικο, μεσω της αλλαγης του κωδικα ιθαγενειας θα

    "ελληνοποιηθουν" ωστε να λυθει δηθεν το δημογραφικο μας προβλημα!!

    Μεσω της δημιουργιας μιας πολυπολιτισμικης κοινωνιας, με τις ευλογιες ολοκληρου του

    πολιτικου συστηματος, η χωρα μας θα "σωθει"!!

    Δηλαδη θα "σωθει" ο Ελληνικος λαος με το να αντικατασταθει απο αλλους λαους!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]