Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Στροφή της Βαγδάτης εναντίον της Τουρκίας


Το Ιράκ θα αναπτύξει δυνάμεις ασφαλείας στα ορεινά σύνορα με την Τουρκία και θα αναλάβει δράση εναντίον της Άγκυρας στα Ηνωμένα Έθνη, για τις συνεχιζόμενες αεροπορικές επιδρομές σε βάρος των Κούρδων αυτονομιστών του ΡΚΚ, που εδρεύουν στο βορειοδυτικό Ιράκ.

Ο πρωθυπουργός Haider Al Abadi έκανε την ανακοίνωση με δήλωση του, την Κυριακή, μετά από συνάντηση με το συμβούλιο εθνικής ασφάλειας της χώρας.

Σύμφωνα με τη δήλωση, τα μέλη του συμβουλίου συμφώνησαν να «αναπτύξουν τις δυνάμεις συνοριακής φρουράς κατά μήκος των ιρακινό-τουρκικών συνόρων για να αποτρέψουν τις παραβιάσεις».

«Το Υπουργείο Εξωτερικών θα λάβει τα κατάλληλα μέτρα για να τεκμηριώσει τις τουρκικές παραβιάσεις του Ιρακινού εναέριου χώρου και να τις παρουσιάσει στο Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», πρόσθεσε.

Η κίνηση έρχεται μετά την επανάληψη βομβιστικών επιθέσεων από τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη στις θέσεις του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) στις περιοχές Sinjar και Qandil του βόρειου Ιράκ.

Τον περασμένο μήνα, σειρά αραβικών εντύπων ανέφερε ότι ο Τουρκικός στρατός προχώρησε 27 χιλιόμετρα σε βάθος, στο ιρακινό Κουρδιστάν για να επιτεθεί στις δυνάμεις του ΡΚΚ στα βουνά Qandil. Την είδηση αυτή είχαν μεταδώσει και τουρκικά φιλοκυβερνητικά έντυπα αλλά υπήρξαν και σχετικές αναφορές από τον τούρκο πρόεδρο, Tayip Erdogan.


Η οροσειρά έχει χρησιμοποιηθεί από μακρού από το ΡΚΚ ως ασφαλές καταφύγιο, με τις χιλιάδες σπηλιές και περάσματα να παρέχουν αποτελεσματική κάλυψη κατά των αεροπορικών επιθέσεων.

Η Τουρκία δήλωσε ότι οι στρατιωτικές της επιχειρήσεις έχουν λάβει χώρα με την άδεια της ιρακινής κυβέρνησης, κάτι που φαίνεται να μην ισχύει.

Η Βαγδάτη και η Ερμπίλ αμφισβήτησαν τους ισχυρισμούς της Άγκυρας και επέκριναν τις παραβιάσεις, καθώς και την παρουσία του ΡΚΚ.

Το ΡΚΚ, εκτός νόμου στην Τουρκία, διεξήγαγε μια αιματηρή εξέγερση εναντίον του τουρκικού κράτους από το 1984 και ο τουρκικός στρατός μάχεται τους μαχητές της ομάδας τόσο στην Τουρκία όσο και στο βόρειο Ιράκ.


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]