Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Κάτι μυρίζει άσχημα στο Προσφυγικό. Και δεν είναι μόνο η Μόρια...


Του Ανδρέα Ζαμπούκα

Οι ιστορίες παράνοιας σ'αυτή τη χώρα είναι πολλές και δεν αφορούν μόνο την εποχή μας. Αυτό που συμβαίνει στη Μόρια της Λέσβου είναι ντροπή, όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και για το ανθρώπινο είδος.

Το εξωφρενικό βέβαια είναι πως οι ίδιοι άνθρωποι που ξεσήκωναν το σύμπαν για ένα χαλασμένο αιρκοντίσιον στην Αμυγδαλέζα, τώρα σιωπούν ή δηλώνουν ανεύθυνοι μπροστά στην κόλαση του καταυλισμού στη Μόρια. Πού πήγαν ως τώρα, τα χρήματα που η ΕΕ διαθέτει για το Προσφυγικό; Οι απαντήσεις που μπορούν να δοθούν είναι μόνο αποσπασματικές και προέρχονται μόνο από τις καταμερισμένες πηγές των διαφόρων αρμοδίων και των ταμείων τους. Γιατί οι πηγές των κονδυλίων είναι πολλές και αυτοί που τα απορροφούν άλλοι τόσοι!

Εν τω μεταξύ όμως, σε όλες σχεδόν διαμεσολαβεί το ελληνικό κράτος το οποίο δεν έχει την δυνατότητα να απαντήσει συγκεντρωτικά, για όλες τις περιπτώσεις.

Υπάρχει όμως ένα ιστορικό παράδειγμα που θα μας πείσει για τις ευθύνες της κρατικής μηχανής σε ό τι αφορά τους πρόσφυγες. Οι λυσσαλέες προσπάθειες των γηγενών δημοσίων υπαλλήλων και τοπικών εξουσιών να παρακάμψουν τις αρμοδιότητες της Ε.Α.Π (Επιτροπή Αποκαταστάσεως Προσφύγων) που ιδρύθηκε το 1923 για να διαχειριστεί το Προσφυγικό. Ευτυχώς, η επιτροπή λειτούργησε υπό την εποπτεία της Κοινωνίας των Εθνών, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, αντιμετωπίζοντας επιτυχώς, την εγκατάσταση ενός εκατομμυρίου ανθρώπων.

Αν σκεφτεί κανείς τα νούμερα, τα μεγέθη και τις εποχές, άνετα μπορεί να αντιληφθεί την πρόκληση που λαμβάνει χώρα σήμερα, με την ευθύνη του ελληνικού κράτους που παραμένει ανίκανο να ενσωματώσει 70 χιλ. πρόσφυγες! Όχι μόνο και αβοήθητο αλλά με πάνω από 1,6 δισ. ευρώ στην διάθεσή του, όταν για τα 2,5 εκατ. προσφύγων της Τουρκίας η ανθρωπιστική βοήθεια δεν ξεπερνάει τα 3,5 δισ.!


Εν τω μεταξύ, στην Κομισιόν συνεχίζουν να μην κατανοούν γιατί η Ελλάδα δεν καταθέτει ολοκληρωμένα σχέδια για να απορροφήσει τα διαθέσιμα κονδύλια που της αναλογούν. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς αναρωτήθηκε τον Νοέμβριο του 2017, στον ΣΚΑΙ, γιατί παίρνει τόσο καιρό να αξιοποιηθεί η μεγάλη χρηματοδότηση που έχουμε θέσει στη διάθεση της Ελλάδας και ότι συμπάσχει με τους δημάρχους των νησιών που σηκώνουν το βάρος του προσφυγικού καθώς – όπως είπε – νιώθουν εγκαταλελειμμένοι επειδή δεν έχουν την υποστήριξη που δικαιούνται.

Το ίδιο λένε τώρα, μετά από έναν ολόκληρο χρόνο, και οι ευρωπαίοι επίτροποι, οι αξιωματούχοι, οι ευρωβουλευτές και όλοι όσοι γνωρίζουν τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Μόνο εδώ δεν μιλάμε πολύ και δεν θέλουμε να σκαλίζουμε πράγματα. Μην ταράξουμε τις παλιές μας συνήθειες. Μην τυχόν και ταράξουμε την διαχρονικότητα της παράδοσης και του «εθιμικού» μας «δικαίου».

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του ανεξάρτητου φορέα Refugees Deeply, από το 2015 έχουν εισρεύσει στη χώρα μας, πάνω από 1 δις εκατομμύρια δολάρια σε κρατική βοήθεια και ιδιωτικές δωρεές. Το ποσό αυτό θα αντιστοιχούσε περίπου σε 14.000 δολάρια για κάθε πρόσφυγα!

Τι γίνεται με τα τακτικά κονδύλια των ΤΑΜΕ και ΤΕΣ, συνολικού ύψους σχεδόν 520 εκατομμυρίων για την περίοδο 2014-2020; Τι απέγινε ο ρόλος της Ειδικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής στο υπουργείο Ανάπτυξης η οποία αναλαμβάνει την διαχείριση της χρηματοδότησης των ταμείων, ως προαπαιτούμενο της εκταμίευσης τακτικών κονδυλίων;

Ξέρουμε τι συμβαίνει αλλά δεν το λέμε παραέξω. Είναι πιο «έξυπνο» να απορροφάς κονδύλια από τα «έκτακτα ταμεία» και όχι από τα «τακτικά». Η αναβλητικότητα στα προγράμματα, δημιουργεί σαφέστατα, μεγαλύτερη ευελιξία στις κινήσεις που δεν ελέγχονται από κανέναν.

Liberal


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Post A Comment
  • Blogger Comment using Blogger
  • Facebook Comment using Facebook
  • Disqus Comment using Disqus

2 σχόλια :

  1. Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΗ. ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΟΣΟ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΜΕ ΕΚΤΑΚΤΟ Η ΤΑΚΤΙΚΟ ΤΡΟΠΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ ΟΙ ΑΠΛΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΠΩΣ ΤΑ ΔΙΑΘΕΤΟΥΝ ΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΛΙΑ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΠΟΥ ΒΛΕΠΟΥΜΕ ΝΑ ΕΠΙΚΡΑΤΕΙ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟΥΣ ΚΑΤΑΥΛΙΣΜΟΥΣ ΑΝΑΡΩΤΙΟΜΑΣΤΕ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΑΥΤΑ.ΕΙΝΑΙ ΒΕΒΑΙΑ ΚΑΙ ΜΙΑ ΤΑΚΤΙΚΗ ΜΙΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΑΡΝΗΘΟΥΝ ΟΙ ΗΓΕΤΕΣ ΜΑΣ ΝΑ ΔΕΧΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥΣ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΝΑ ΖΗΤΑΜΕ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΚΟΝΔΥΛΙΑ ΓΙΑ ΚΑΛΥΤΕΡΗ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ. ΕΤΣΙ ΠΟΛΥ ΑΠΛΑ Η ΑΘΛΙΑ ΑΥΤΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ο αρθρογραφος εχει εξομοιωσει τελειως ανομοιες καταστασεις!

    Το 1923 ειχαμε γενοκτονια εις βαρος της φυλης μας και οι προσφυγες ανηκαν στην φυλη μας,

    δηλαδη ησαν Έλληνες με συνειδηση του ομαιμου, ομογλωσσου, ομοθρησκου και ομοδοξου!

    Γι'αυτο υπηρξε και αμεση ενσωματωση!

    Καμια σχεση με την σημερινη κατασταση,που αποδεικνυει συνεχως ποσο αδυνατη ειναι η

    ενσωματωση αλλογενους και αλλοφυλου στοιχειου με το γηγενες στοιχειο!

    Η διαφορετικοτητα αντιληψεων και τροπου αντιδρασης αποκλειουν την δυνατοτητα

    ενσωματωσης!

    Εδω ενα ζευγαρι διαφωνει και στο τελος χωριζει!

    Ποσο μαλλον οταν υπαρχει διασταση αποψεων αναμεσα σε χιλιαδες ατομα!

    Ο αρθρογραφος θα επρεπε να ασχοληθει με την προδοσια ΟΛΩΝ των πολιτικαντηδων εις βαρους

    του εθνους μας, αφου ο συνδυασμος της ανεξελεγκτης λαθρομεταναστευσης -και οχι

    προσφυγιας- σε συνδυασμο με την αλλαγη του κωδικα ιθαγενειας, θα εχει ως αποτελεσμα την

    "Ελληνοποιηση" αλλοφυλου και αλλογενους στοιχειου.

    Σε συνδυασμο με την σημερινη δημογραφικη κατασταση το αποτελεσμα θα ειναι το γηγενες

    στοιχειο να αποτελει απλως ενα μερος του συνολικου πληθυσμου .

    Αυτα δεν τα βλεπει ο αρθρογραφος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]