Απoψεις

[Απόψεις][bleft]

Ελλαδα

[Ελλάδα][threecolumns]

Ευρωπη

[Ευρώπη][bsummary]

Κοσμος

[Κόσμος][grids]

Φόβος από ενδεχόμενη αλλαγή των συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο


Ενώ φαίνεται πως οδηγούμαστε σε κάποιας μορφής διάσπαση του Κοσσυφοπεδίου, υπάρχουν και οι φωνές που επισείουν τον κίνδυνο, από τέτοιου είδους λύση

Είναι καθημερινά τα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου, που προαναγγέλλουν σχεδόν την αλλαγή συνόρων στο Κοσσυφοπέδιο, μόνον που κάθε πλευρά -Σέρβοι και Κοσοβάροι- εννοούν με διαφορετικό τρόπο την ενδεχόμενη αλλαγή.

Από πλευράς Σέρβων, τόσο ο πρόεδρος Βούτσιτς, όσο ο ΥΠΕΞ Ντάτσιτς, υπονοούν ανταλλαγή εδαφών, με το βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου -ο σερβικός τομέας- να ενσωματώνεται στην Σερβία, με παραχώρηση τμήματος ή και όλης της Κοιλάδας του Πρέσεβο στο Κοσσυφοπέδιο.

Από πλευράς Κοσσυφοπεδίου, ο με πρόεδρος Θάτσι, παρά τις εξ αντιθέτου δηλώσεις του, μάλλον αποκλίνει προς αυτήν την λύση, ενώ ο πρωθυπουργός Χαραντινάι υποστηρίζει πως η μόνη αλλαγή συνόρων που μπορεί να γίνει είναι, όχι παραχώρηση εδάφους, αλλ’ απεναντίας μόνον ενσωμάτωση της Κοιλάδας του Πρέσεβο, με πλειοψηφούντα αλβανικό πληθυσμό.

Είναι σαφές βεβαίως, ότι τις αποφάσεις θα της πάρουν οι δυτικοί, όπως συνέβη και με την Συμφωνία των Πρεσπών, για να εξυπηρετηθούν τα δικά τους συμφέροντα. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις, τα συμφέροντα των λαών δεν υπολογίζονται. Όπως συνέβη και κατά του ελληνικού λαού με την παραχώρηση εθνικής κυριαρχίας στους Σκοπιανούς. Το ζήτημα είναι πώς θα περάσουν οι "λύσεις" στους λαούς. Πρόσφατο είναι άλλωστε το γεγονός ότι την εθνική ταπείνωση των Ελλήνων ο κ. Κοτζιάς και η κυβέρνηση θέλουν να την εμφανίσουν ως επιτυχία, υποτιμώντας την νοημοσύνη μας.


Οι Σέρβοι είναι πατριώτες. Το μικρόβιο της διεθνιστικής αριστερωσύνης δεν τους προσέβαλε. Ως εκ τούτου, οι παραπλανητικές διαβεβαιώσεις των πολιτικών, εκεί δεν έχουν την ίδια πέραση που έχουν στην Ελλάδα. Εκτός αυτού, ισχυρή είναι και η επιρροή της Εκκλησίας, όπου ο εκεί Πατριάρχης και η Ιερά Σύνοδος είναι πατριώτες, και δεν ενδιαφέρονται μόνον πως θα διατηρήσουν τους θρόνους τους.

Μάλιστα, ο Ντάτσιτς επέκρινε τη στάση της Εκκλησίας η οποία τάσσεται εναντίον κάθε λύσης που θα επικυρώνει την απόσχιση του Κοσσυφοπεδίου. «Η Εκκλησία αντιλαμβάνεται τον χρόνο ως σχετική κατηγορία ενώ για τον σερβικό λαό στο Κόσοβο αποτελεί ρεαλιστική κατηγορία γι' αυτό πρέπει να βρεθεί άμεσα λύση. […] Εκτός κι αν κάποιος πιστεύει ότι η λύση θα βρεθεί έτσι που θα γίνει κάποιο θαύμα και θα αλλάξει η δημογραφική κατάσταση στο Κόσοβο» σχολίασε ο Ι. Ντάτσιτς.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ο ΥΠΕΞ της Σερβίας στη στάση των ΗΠΑ, επισημαίνοντας ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά στην προσέγγιση του ζητήματος από τότε που ανέλαβε καθήκοντα υφυπουργού Εξωτερικών ο Γουές Μίτσελ. «Ο Μίτσελ είναι ο πρώτος εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης που είχε τη βούληση να μας ακούσει και έδειξε κατανόηση για τις απόψεις μας. Είναι πολύ σημαντικό ότι η αμερικάνικη διπλωματία υποστηρίζει τον διάλογο μέσα από τον οποίο θα βρεθεί συμβιβαστική λύση», ανέφερε ο κ. Ντάτσιτς επισημαίνοντας ότι η στροφή που έγινε από τις ΗΠΑ αποτελεί ευκαιρία που πρέπει να εκμεταλλευτεί η Σερβία.

Όμως, ενώ φαίνεται πως οδηγούμαστε σε κάποιας μορφής διάσπαση του Κοσσυφοπεδίου, υπάρχουν και οι φωνές που επισείουν τον κίνδυνο, από τέτοιου είδους λύση. Ο Αγκρον Μπαϊράμι, αρχισυντάκτης στην Koha Ditore, τη μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα του Κοσόβου, δήλωσε, όπως αναφέρει η Καθημερινή, ότι αν γίνει αποδεκτή η αλλαγή των συνόρων ως λύση, δεν θα σταματήσει στη γραμμή Κοσόβου - Σερβίας. Θα εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή, από τα Σκόπια έως το Σαράγεβο, με την κατάσταση στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη να είναι ιδιαίτερα εκρηκτική.

Αυτός είναι και ο φόβος των Γερμανών. Η αλλαγή των συνόρων -την οποία ο Θάτσι και ορισμένοι άλλοι αποκαλούν κατ’ ευφημισμόν "διόρθωση συνόρων"- θα σημαίνει, επίσης, διαμελισμό σε εθνοτική βάση και ανταλλαγή εδαφών. Και -όπως μας έχει διδάξει η Ιστορία- όπου τα εδάφη δεν μπορεί να γίνουν αντικείμενο ανταλλαγής, ακολουθεί η ανταλλαγή πληθυσμού. Ετσι, ολόκληρη η περιοχή θα επέστρεφε στην εποχή των συγκρούσεων, όχι διαφορετικών από εκείνες τις οποίες ζήσαμε κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ’90 και όλη η δουλειά που έγινε τα τελευταία 20 χρόνια για να έρθει η ειρήνη στους λαούς των Βαλκανίων θα ξεπεραστεί εν μια νυκτί.

Με όλα τα ανωτέρω θεωρείται πολιτικά αφελές να υποστηρίζεται πως η συμφωνία των Πρεσπών φέρει ειρήνη στην περιοχή. Σε λίγο χρόνο άλλωστε, όταν καταστούν πλειοψηφία οι Αλβανοί στα Σκόπια, το μόνο που δεν θα λάβουν υπόψη είναι το κείμενο της κατάπτυστης συμφωνίας.

Ο Μακεδών
Voria



Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Γράψτε τα δικά σας σχόλια
  • Blogger Σχόλια για χρήση στο Blogger
  • Facebook Σχόλια για χρήση στο Facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια :

Θα σας παρακαλούσα να είστε κόσμιοι στους χαρακτηρισμούς σας, επειδή είναι δυνατόν επισκέπτες του ιστολογίου να είναι και ανήλικοι.
Τα σχόλια στα blogs υπάρχουν για να συνεισφέρουν οι αναγνώστες στο διάλογο. Η ευθύνη των σχολίων (αστική και ποινική) βαρύνει τους σχολιαστές.
Τα σχόλια θα εγκρίνονται μόνο όταν είναι σχετικά με το θέμα, δεν αναφέρουν προσωπικούς, προσβλητικούς χαρακτηρισμούς, καθώς επίσης και τα σχόλια που δεν περιέχουν συνδέσμους.
Επίσης, όταν μας αποστέλλονται κείμενα (μέσω σχολίων ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου), παρακαλείσθε να αναγράφετε τυχούσα πηγή τους σε περίπτωση που δεν είναι δικά σας. Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας...



Ελληνοτουρκικα

[Ελληνοτουρκικά][bleft]

ΓΕΩΠΟΛΙΤΙΚΗ

[Γεωπολιτική][grids]

διαφορα

[διάφορα][bsummary]

ΜΥΣΤΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

[μυστικές υπηρεσίες][bleft]